Ομιλία κας Κικής Κουτσιγιάννη-Λαϊτσα στην 1η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών και Δρώμενων Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Καλαμπάκας

admin
admin
27 Ιουνίου 2017, 11:24

Μετά από συζητήσεις σχεδόν δύο ετών από  αναβολές και δισταγμούς πραγματοποιείται τελικά σήμερα η κοινή εκδήλωση των χορευτικών τμημάτων των Πολιτιστικών – Μορφωτικών Συλλόγων της ευρύτερης  περιοχής του Δήμου μας. Οι διοργανωτές και εμπνευστές της ιδέας αυτή έχουν μεγάλα σχέδια για το μέλλον και ευελπιστούμε όλοι να έχουμε την χαρά να τα απολαύσουμε.

Στην εικοσαετία που μας πέρασε, οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε πιο έντονα τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Τα θυμόμαστε έτσι ακριβώς όπως τα ζούσαμε στο σπίτι, στην γειτονία, στην πλατεία του χωριού μας, από τους γονείς, από τους παππούδες μας … Τα τελευταία χρόνια όμως όλα αυτά τείνουν να χαθούν. Οι μόνοι αρωγοί και εκφραστές της προσπάθειας για την διατήρηση της παράδοσης είναι οι Πολιτιστικοί Φορείς. Αυτοί κρατούν το όνομα ενός του τόπου ζωντανό μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους.

Η αποψινή εκδήλωση πάντως δεν πρέπει να αξιολογηθεί από των αριθμό των χορευτών και των συλλόγων που συμμετέχουν, πρέπει να αξιολογηθεί ως προς την ικανότητα και την καταλυτική δύναμη που ασκεί η παράδοση και ο πολιτισμός στους αννθρώπους, ικανότητα να παντρεύει ανόμοια στοιχεία , διαφορετικά και στον τύπο και στην ουσία με μια μοναδική αρμονία και ισορροπία. Θα ακούσουμε τραγούδια και θα δούμε χορούς, ανόμια μεταξύ τους, αντιπροσωπευτικά όμως τόπου τους, αλλά όμως τόσο δικά μας , .Γιατί όλα είναι κομμάτι της κοινής παράδοσης μας , είναι οι ρίζες

μας που πρέπει να τροφοδοτούμε αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως έθνος ,

Δεν υποστηρίζει κανείς ότι μόνο η παραδοσιακή μουσική και ο χορός αρκούν να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοσή μας , είναι όμως ένα ισχυρό τμήμα της.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!.

Οι περισσότεροι Σύλλογοι του Δήμου μας εκτός από τα χορευτικά τμήματα, αναβιώνουν ήθη και έθιμα διατηρούν τη λαϊκή παράδοση, συντηρούν τη ντοπιολαλιά ,δημιουργουν τμήματα θεάτρου, ζωγραφικής, γυμναστικής πασχίζοντας μ’ αυτές τις δραστηριότητες να κρατήσουν τους νέους κοντά σε όσα μας παρέδωσε το μακραίωνο παρελθόν. Η διάνοιξη νέων οδικών αρτηριών, η συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων στην αρχή με το σχέδιο «Καποδίστριας» και αργότερα με το σχέδιο «Καλλικρατης», έφεραν τον κόσμο με διαφορετικές τοπικές κουλτούρες, σε ακόμη πιο στενή επαφή με τους κατοίκους άλλων περιοχών και είναι πολλοί αυτοί που δε φείδονται κόπου και χρόνου και αναπτύσουν αξίες , ιδανικά, ομαδικότητα, συλλογικότητα, επικοινωνία, χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που καταρρέουν μέσα στη λαίλαπα της εποχής που κατατρώει τον άνθρωπο.

Η χώρα μας ίσως είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα μέλη της, ασχολούνται με τους πολιτιστικούς συλλόγους αφιλοκερδώς, Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη κατάπληξη στο εξωτερικό και εμείς πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτήν την μοναδικότητα. Ας μην είναι δύσπιστοι και επικριτικοί κάποιοι απέναντι στο έργο τους, εξάλλου όλοι μπορούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στον κοινό σκοπό που είναι η μεγαλύτερη ηθική και πνευματική ανύψωση του ανθρώπου.

Ο ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων είναι πολυδύναμος και ουσιαστικός είναι

δίαυλος ζωντανής επικοινωνίας των κατοίκων με τον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός αποτελεί τον δείκτη ευημερίας μιας κοινωνίας είναι ο πυλώνας που στηρίζει την ανάπτυξη και την πρόοδο και οδηγεί τον κόσμο στη συνύπαρξη και συνεργασία.

Να χαρούμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια, να μάθουμε να εκτιμάμε και να αγαπάμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας που όλοι οι ξένοι θαυμάζουν και όπως λέει ο μεγάλος Δάσκαλος και Ποιητής Κωστής Παλαμάς:

« Πάτησα στους ώμους των προγόνων μου για να ατενίσω το μέλλον μου!!!! »

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .