Όχι της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων της Σαρακίνας στην ίδρυση μονάδας βιοαερίου στην περιοχή

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
15 Μαΐου 2015, 22:23

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων της Σαρακίνας σε ότι αφορά την ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σαρακίνας κος Μπαλογιάννης μετά την έγκριση της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου κάλεσαν σήμερα  τους κατοίκους του χωριού σε Λαϊκή Συνέλευση.

Η Λαϊκή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Καλαμπάκας και δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων .

Μιλώντας ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κος Μπαλογιάννης ανέφερε ότι οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι στις επενδύσεις στην περιοχή , ανησυχούν όμως για την υγεία τους και το περιβάλλον. Οι παρατηρήσεις που  εδόθησαν στους επενδυτές από τον μελετητή των κατοίκων  με στόχο την ενσωμάτωση τους στην μελέτη, δεν εισακούστηκαν ποτέ. Ο Πρόεδρος κατήγγειλε  ότι από τότε ουδείς επικοινώνησε μαζί του από τους επενδυτές , παρά η μελέτη εγκρίθηκε χωρίς την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων. Ο κος Μπαλογιάννης άφησε να εννοηθεί ότι η στάση των επενδυτών να μην ενημερώνουν τους κατοίκους αποτελεί  αρνητικό αντίκτυπο στην περαιτέρω καλή συνεργασία των δύο πλευρών.

Τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης ο οποίος είπε ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται για μια τέτοια επένδυση και δεσμεύτηκε να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση πάρουν οι κάτοικοι.

Ο πρώην Δήμαρχος κος Σακελλαρίου τάχτηκε ανοιχτά κατά της επένδυσης και ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να στηρίξει με όλα τα μέσα τους κατοίκους ώστε να αποτρέψουν την ίδρυση της μονάδας.

Η Δημοτική Σύμβουλος κα Χαρτοπούλου ανέφερε ότι αν και δεν είναι κατά των επενδύσεων στην περιοχή , από την στιγμή που δεν υπάρχει μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή της μελέτης καλό είναι η μονάδα να μην κατασκευαστεί. Προέτρεψε δε τους κατοίκους να κινηθούν πολιτικά και νομικά.

Τον λόγο στην συνέχει πήρε ο Βουλευτής κος Παπαδόπουλος ο οποίος και αυτός τάχθηκε κατά της ίδρυσης μονάδας βιοαερίου στην περιοχή , θεωρώντας ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί. Έφερε ως παράδειγμα την πρώην ΕΛΒΙΚ που κάποιος επιχειρηματίας ήθελε να επενδύσει υποσχόμενος ότι όλα θα είναι σωστά. Τελικά όπως ανέφερε αν γινόταν η συγκεκριμένη επένδυση η περιοχή θα επιβαρύνονταν σοβαρά.

Να αποφευχθεί η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας ζήτησε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης. Ο κος Σιμορέλης  αρίθμησε 10 λόγους που αποτρέπουν στο να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα σε μια τουριστική περιοχή.  Δεσμεύτηκε ότι από την θέση που κατέχει θα παρέμβει όπου χρειαστεί για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Μπουτίνας έκανε μια μικρή αναδρομή στην όλη κατάσταση και μετέφερε την άποψη του Περιφερειάρχη και Αντιπεριπερειάρχη. Τάχθηκε και αυτός κατά της κατασκευής της μονάδος λέγοντας ότι από την όλη ιστορία ο ίδιος πιστεύει ότι δεν πρόκειται οι επενδυτές να προχωρήσουν. Παρ’ όλα αυτά συνέστησε στους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρακολουθούν το θέμα. Έκλεισε λέγοντας ότι η Περιφέρει θα προσφέρει βοήθεια και ενημέρωση στους κατοίκους στο Τεχνικό κομμάτι.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ( ο κος Ρούστας ) , όπου έγινε αφορμή να αποχωρήσουν από την Λαϊκή Συνέλευση οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ. Ο κος Ρούστας τάχθηκε και αυτός κατά της ίδρυσης της μονάδας , λέγοντας ότι και στο εξωτερικό εγκαταλείπεται η λειτουργίας του. Ανέφερε ότι οι οσμές που αναδύονται από τέτοιου τύπου μονάδες δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Τον λόγο πήραν οι κάτοικοι που τάχθηκαν ομόφωνα κατά της κατασκευής και λειτουργίας μιας τέτοιας επένδυσης στην Σαρακίνα.

Οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν θα είναι η προσβολή της συγκεκριμένης μελέτης ακολουθώντας Νομικό Δρόμο , η ενημέρωση όλων των Πολιτικών Αξιωματούχων του τόπου και της Θεσσαλίας και τέλος η Πολιτική παρέμβαση στο να αποτραπεί σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή , τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της αισθητικής.

DSC_2613_DCE DSC_2614_DCE DSC_2615_DCE DSC_2611_DCE DSC_2609_DCE DSC_2607_DCE DSC_2606_DCE DSC_2604_DCE DSC_2603_DCE DSC_2601_DCE DSC_2596_DCE DSC_2595_DCE DSC_2593_DCE DSC_2591_DCE DSC_2616_DCE DSC_2617_DCE DSC_2630_DCE DSC_2625_DCE DSC_2624_DCE DSC_2622_DCE DSC_2621_DCE DSC_2618_DCE DSC_2658_DCE DSC_2657_DCE DSC_2654_DCE DSC_2653_DCE DSC_2650_DCE DSC_2649_DCE DSC_2648_DCE DSC_2646_DCE DSC_2644_DCE DSC_2640_DCE DSC_2639_DCE DSC_2636_DCE DSC_2612_DCE

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .