Όχι στην δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην Καλαμπάκα – Σινάνης : Δεν θα γίνουμε Ειδομένη – Το ψήφισμα του Δ.Σ.

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
11 Μαρτίου 2016, 14:10

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας με την μορφή του κατεπείγοντος , με θέμα συζήτησης το Προσφυγικό και η περίπτωση η περιοχή να πιεστεί ώστε να φιλοξενήσει Πρόσφυγες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι θεώρησε σκόπιμο να συγκαλέσει συμβούλιο λόγω των φημών που εμπλέκουν και τον Δήμο Καλαμπάκας στο προσφυγικό. Εξέφρασε ενδοιασμό αν ο Δήμος Καλαμπάκας μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και διάβασε έγγραφο του υπουργείο που ανέφερε ότι οι Τουριστικές περιοχές θα πρέπει να προστατευτούν.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης στην εισήγηση του ανέφερε ότι είναι γνωστές οι απόψεις του και θέλησε να ακούσει πρώτα τους Συμβούλους και τους Δημότες.

Η κα Χαρτοπούλου θέλησε από τον Δήμαρχο να την εξηγήσει πως μπορεί να επηρεαστεί ο τοπικός τουρισμός και ο κος Σακελλαρίου αξίωσε από τον κο Σινάνη αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να συζητήσουν , αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση.

Ο κος Ζιάκας είπε στον κο Σινάνη ότι πρέπει να ενημερώσει το Σώμα τι καινούριο υπάρχει και κατόπιν να γίνει συζήτηση. Ο κος Κεραμίδας συμφώνησε με τους κκ. Σακελαρίου και Ζιάκα.

Ο κος Ρούστας , εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι με βάση της συνθήκης της Γενεύης είναι όλοι παράνομοι. Εφ’  όσο τα σύνορα έχουν κλείσει αυτοί θα μείνουν στην χώρα μόνιμα. Η Ε.Ε. μας δίνει κάποια χρήματα για να τους σιτίσουμε , όταν αυτά τα λεφτά τελειώσουν ποιος θα πληρώσει τα υπόλοιπα;  Ο τουρισμός θα έχει μεγάλη μείωση και αναρωτιέμαι ποιος θα καλύψει την ζημιά που θα πάθει η περιοχή και πρότεινε δημοψήφισμα να ερωτηθεί ο Καλαμπακιώτικος Λαός αν θέλει ή όχι τους πρόσφυγες.

Ο κος Ζερβόπουλος ανέφερε ότι στο Άνδρο της Ορθοδοξίας δεν μπορούν να συνυπάρχουν μουσουλμάνοι.

Από επαγγελματία της περιοχής κατατέθηκε πρόταση( δια δικηγόρου) να φιλοξενήσει μέχρι και 500 πρόσφυγες στην περιοχή Μουργκανίου. Είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές και τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή. Στην πρόταση αυτή υπήρχε αντίδραση από έτερο επαγγελματία ( πρατήριο )   που θεωρεί ότι αν γίνει αυτό η περιοχή και ο ίδιος θα καταστραφεί, λόγω των πολλών προβλημάτων.

Ο Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων  κος Γκόγκος ανέφερε ότι ο Τουρισμός περνάει κρίσει από το προσφυγικό και αυτό θα διογκωθεί αν στην περιοχή Καλαμπάκας εγκατασταθούν πρόσφυγες. Θα καταστραφούμε όλοι σε μικρό χρονικό διάστημα αφού δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε υποχρεώσεις και δάνεια.

Ο κος Γεωργίου ( πρώην Αντινομάρχης ) έριξε ευθύνες σε ξένα κέντρα , αλλά και στη Κυβέρνηση , και μίλησε για σχέδια , αφού όπως είπε, δεν πρόκειται μόνο για πρόσφυγες αλλά για μέτοικους. Όλοι πονάμε όταν βλέπουμε στο Αιγαίο να ξεβράζονται νεκρά παιδιά , κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος από εμάς.

<< .. Τις απόψεις Γεωργιάδη κα Βορίδη τις ξέρουμε …>>,  απάντησε προς τον κο Γεωργίου η Δημοτική Σύμβουλος κα Χαρτοπούλου ( προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ
) .

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΜ κος Μαυραγάνης συμπορεύτηκε με την άποψη ότι ο Τουρισμός θα πρέπει να προστατευτεί. Οι ανακοινώγσεις αεροπορικών θέσεων για νησιά είναι 20% χαμηλότερες. Πρέπει να διαφυλαχτεί το Τουριστικό όνομα της Καλαμπάκας , βοηθώντας συνάμα αυτούς τους Ανθρώπους κάνοντας μια επιτροπή που θα συλλέγει διάφορα είδη.

Ο Αντιπρόεδρος Συνοριοφυλάκων κος Τάτσιος Απόστολος  ανέφερε κάποια στοιχεία για τους πρόσφυγες που έφτασαν στα Τρίκαλα, αφήνοντας  αιχμές ότι ούτε αυτοί ενημερώνονται. Το κλείσιμο των συνόρων αντί να μειώσει τις ροές των προσφύγων , αυτές αυξήθηκαν είπε και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο του είπε ότι η βοήθεια του τμήματος αν χρειαστεί θα είναι μηδαμινή ( σε ότι αφορά την Αστυνόμευση ) αν η Υπηρεσία δεν ενισχυθεί.

0 κος Κουβελάς Κώστας επαγγελματίας του Τουρισμού ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει  η πολιτική και θεωρεί ότι ο Τουρισμός θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Θα φιλοξενήσουμε τους μετανάστες και θα γίνουμε μετανάστες στον τόπο μας αφού δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Δήμαρχος Καλαμπάκας

Ο κος Σινάνης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί η Καλαμπάκα να γίνει Ειδομένη αφού ο Δήμος δεν διαθέτει υποδομές για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι κακό να πούμε ότι δεν διαθέτουμε τέτοιες υποδομές , κακό είναι να τους αφήσουμε στις πλατείες και στα χωράφια. Στο ερώτημα αν δέχομαι πιέσεις απαντώ ότι για τον λόγο αυτό είμαι Δήμαρχος , για να δέχομαι πιέσεις.

Οι πρόσφυγες πρέπει να πάνε κάπου οργανωμένα  και εγώ μέχρι ώρα δεν δέχτηκα καμία πρόταση . Σε καθημερινή βάση δέχομαι κάποια τηλεφωνήματα αν μπορώ να δεχτώ και εγώ πρόσφυγες , αλλά όχι κάτι επίσημο.

Συγκάλεσα Συμβούλιο γιατί κάποιοι επαγγελματίες για να νοικιάσουν τα καταστήματα τους  στέλνουν επιστολές με προτάσεις στο κέντρο.

Απευθυνόμενος στους Συμβούλους ανέφερε ότι : << ..Αν θεωρείται ότι έχουμε κάποιο κτήριο που μπορούμε να στεγάσουμε πρόσφυγες , τότε υποδείξτε τον ..>>.

Ενώ ο κος Σινάνης ανέφερε ότι επίσημη πρόταση δεν υπάρχει , η κα Χαρτοπούλου δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Βουλευτή του Νομού κα Δριτσέλη ότι οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν ( αν φιλοξενηθούν )  στην Καλαμπάκα θα είναι μέχρι 10 ημέρες.

Ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κος Ράντος ανέφερε ότι ήταν κοντά όλες τις ημέρες που λεωφορεία με πρόσφυγες στάθμευσαν στην Καλαμπάκα ( Μουργκάνι)  και ο συγκεκριμένος χώρος δεν ενδείκνυται ούτε για 20 πρόσφυγες. Πρέπει να προστατευτούν οι τουριστικές περιοχές και συνάμα να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες με συγκέντρωση  τροφίμων και άλλων ειδών.

Ο κος Κεραμίδας μίλησε για το προσφυγικό πολιτικά , αναφέροντας τους λόγους ( κατά την άποψη του ) που οδήγησαν σ’ αυτό. Πολλές χιλιάδες από αυτούς θα παραμείνουν στην Ελλάδα και θα πρέπει να φιλοξενήσουμε αυτούς τους Ανθρώπους. Όσο για τους επαγγελματίες του τουρισμού , μοιραία θα πληγούν από την παρουσία των προσφύγων. Κατέθεσε πρόταση οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στο κλειστό Γυμναστήριο Καλαμπάκας ή στην Waterland.

<< .. η Ε.Ε. δεν θέλει να λύσει το προσφυγικό ..>> , ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Βασιλικής κος Βάϊος Ζιάκας , και πρότεινε να γίνει κάτι συγκροτημένο για την φιλοξενία των προσφύγων, για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου << προτείνεται χώρο …>>.

Ο κος Παπαπούλιος έριξε την ευθύνη των προσφυγικών ροών και την απομόνωση της  Ελλάδας στην Κυβέρνηση και μίλησε για  μεγάλο πλήγμα που  θα υποστεί ο Τουρισμός. Απέρριψε την πρόταση του ιδιώτη να φιλοξενήσει στην επιχείρηση του μέχρι και 500 πρόσφυγες.

Ο Αντιδήμαρχος κος Παπαγεωργίου δεν θέλησε να συνδυάσει την θρησκευτικότητα με την παραμονή μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή αλλά στην μη ύπαρξη υποδομών. Θα δημιουργήσουμε σημαντικότερα προβλήματα από αυτά που θα προσπαθήσουμε να λύσουμε είτε με την φιλοξενία στο κλειστό , είτε στον ιδιώτη.

Ο Δήμαρχος ανέγνωσε ψήφισμα και ζήτησε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να το ψηφίσουν.

Τους τελευταίους μήνες, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ξεριζωμένων ανθρώπων από τις εστίες τους, λόγω των πολέμων και των συνθηκών διαβίωσης, έχει λάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον χώρα υποδοχής προσφύγων από διάφορες χώρες, οι οποίοι εισρέουν από την γείτονα Τουρκία.

Το δράμα των προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος στη Συρία και οι επεμβάσεις σε άλλες χώρες, συνεχίζεται. Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία σε άθλιες συνθήκες. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι και «κυνηγημένοι» χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμιά ευθύνη, φτάνουν με κάθε τρόπο και με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα μας σε αναζήτηση μια καλύτερη ζωής στην πολιτισμένη Δύση. Ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση αποτελούν βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας έτσι τη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής σε άλλες χώρες, μπαίνοντας σε μια επικίνδυνη και αβάσταχτη περιπέτεια, την προσφυγιά.   Η απώλεια χιλιάδων αθώων ζωών στο Αιγαίο και η απάνθρωπη υποδοχή, την οποία έχουν στις ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί μελανή κηλίδα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθηκευτικός χώρος ανθρώπινων ψυχών, για να διατηρήσουν καθαρή τη συνείδησή τους οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Τι θα συμβεί αν η κατάσταση στην Συρία δεν βελτιωθεί και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σύντομα να επιστρέψουν πίσω στις Πατρίδες τους; Θα γίνουν τα στρατόπεδα αυτά στην Ελλάδα μόνιμα;

Γι αυτό :

1.   Πρέπει άμεσα να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις,  ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να αρχίσουν το έργο της ανοικοδόμησης της πατρίδας και της ζωής τους.

2.    Η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού ,πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η  Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

3.   Πρέπει  να επιτραπεί  η ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού.

4.   Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων. Χώροι, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές , γιατί θα ζήσουν εκεί  ανθρώπινες ψυχές. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν μπορείς να στοιβάξεις ανθρώπινες ψυχές σε ακατάλληλους χώρους και υπερηφανεύεσαι ότι τους  πρόσφερες φιλοξενία.

5.   Ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει τέτοιους χώρους που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

6.   Δεν διαθέτει ούτε προσωπικό , ούτε τις κατάλληλες δομές  , ώστε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη  που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή φιλοξενία ανθρώπων.

7.   Οι χώροι που πρέπει να επιλεγούν , δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Ως γνωστόν, η οικονομική ζωή της Καλαμπάκας , στηρίζεται ,κατά κύριο λόγο, στον τουρισμό, αφού οι ιεροί βράχοι των Μετεώρων, παγκόσμιο μνημείο της Ουνέσκο, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Αποτελούν επίσης και έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς.

8.    Μάλιστα αυτή τη στιγμή, στοιχεία δείχνουν, ότι  καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων σε πολλούς  προορισμούς της νησιωτικής και Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ έχουν καταγραφεί και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα.

9.   Η αδυναμία  να δεχτούμε πρόσφυγες στον δήμο μας, δεν φανερώνει με κανέναν τρόπο έλλειψη αλληλεγγύης. Είμαστε δίπλα σ΄αυτούς τους ανθρώπους και έτοιμοι να προσφέρουμε  ότι χρειαστεί, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Άλλωστε οι πολίτες του δήμου μας , έχουν αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους. Όσες φορές χρειάστηκε , ήταν δίπλα στον συνάνθρωπό τους. Αυτό θα κάνουν και όποτε παραστεί  ανάγκη.

10.  Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το προσφυγικό με σοβαρότητα και όχι με προχειρότητα και καλό είναι να προηγείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν χώροι που έχουν προταθεί από την αυτοδιοίκηση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού οι κκ. Χαρτοπούλου( δική της πρόταση )  , Κεραμίδας( δική του πρόταση ) και κος Ζιάκας  ενώ ο κος Σακελαρίου κατέθεσε δική του πρόταση που υπερψηφίστηκε από την δημοτική του ομάδα.


Live streaming video by Ustream

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .