Ο Σταθάκης ο δεύτερος υπουργός που ελέγχεται για το «πόθεν έσχες»

admin
admin
16 Οκτωβρίου 2015, 09:06

Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ο δεύτερος υπουργός που ελέγχεται για το «πόθεν έσχες» του. Ο ίδιος εξηγεί γιατί επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός μέχρι τώρα και χαρακτηρίζει απόλυτα πλήρεις και τις τρεις δηλώσεις που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα εξής:

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

»Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

»Ως εκ τούτου:

»α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

»β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

 

Αντιδράσεις

«Η «ομολογία» – παραδοχή με καθυστέρηση αρκετών ημερών του Γ.Σταθάκη ότι είναι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» το 1 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησης» σχολίασε το Ποτάμι.

«Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει την υπόθεση καθώς έχει «κενά» και «σκιές». Πώς είναι δυνατόν να ξέχασε να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ και να λέει σήμερα ότι η δήλωση του 2012 ήταν «πρώιμη και πιθανόν ατελής»;

»Οι απαντήσεις του κ. Σταθάκη δεν πείθουν και δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από εκείνα που υπήρχαν πριν την παραδοχή του. Όσον αφορά τον καταλογισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών αυτό θα το κρίνει η επιτροπή ελέγχου της Βουλής ωστόσο οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν. Βαραίνουν και τον ίδιο και την κυβέρνηση, που προφανώς τον καλύπτει.

»Όλο και πιο συχνά υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν μια καθεστωτική νοοτροπία και δεν θεωρούν υποχρέωσή τους να τηρούν τους νόμους. Είναι ευθύνη της Βουλής να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες, όπως οφείλει» καταλήγει το Ποτάμι.

 

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την υπόθεση κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος. Στην ερώτηση του, ο κ. Νικολόπουλος, που υπογράφει ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, κάνει λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν, ενώ ζητά να μάθει αν θα δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του υπουργού που φέρεται να εμπλέκεται, και αν σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι υπάρχει θέμα θα αποπεμφθεί από την κυβέρνηση.

in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .