Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπάκας ¨ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ¨ παρουσίασε τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη- Μοναδικό θέαμα στην γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
21 Ιουνίου 2015, 22:17

Η σημερινή ημέρα , 21 Ιουνίου 2015, ημέρα είναι αφιερωμένη στη ΜΟΥΣΙΚΗ και έτσι   ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπάκας ¨ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ¨ διοργάνωσε  συναυλία με το μουσικό σχήμα (ορχήστρα και χορωδία) ΠΕΤΡΙΤΗ ,  του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη  στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας . Στη συναυλία ακούστηκαν  τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών καθώς και του συνθέτη σε στίχους Βάρναλη, Ρίτσου, Λουντέμη, Πανδή και άλλων.

Για πρώτη φορά και σε πρώτη εκτέλεση ακούστηκαν ποιήματα του Καλαμπακιώτη Αρχιτέκτονα Χρήστου Πεντεδήμου , μελοποιημένα από τον μεγάλο συνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη .

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Μαέστρος Νίκος Ευθυμιάδης , όπου μίλησε για την μουσική και την ιστορία της στην πορεία του Ανθρώπου ανά τους αιώνες.

Σπύρος Σαμοΐλης

Ο Σπύρος Σαμοΐλης γεννήθηκε το 1947, στη Λευκίμμη Κέρκυρας. Η οικογένεια της μητέρας του ήταν οικογένεια λαϊκών μουσικών, η δε οικογένεια του πατέρα του, ζωγράφων, αγιογράφων και ξυλογλυπτών. Έτσι, κληρονόμησε και τη Μουσική και την Αγιογραφία.

Στη Λευκίμμη τέλειωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο και έμαθε τις πρώτες νότες στη Φιλαρμονική του τόπου. Δεκαεφτά χρονών γίνεται μαέστρος της φιλαρμονικής. Δεκαοχτώ χρονών φεύγει για την Αθήνα. Γνωρίζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη και μαθητεύει κοντά του μέχρι τον Απρίλη του 1967. Παίρνει μαθήματα μουσικής από την καθηγήτρια του Εθνικού Ωδείου Κλέλια Φωτοπούλου και από τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή.

Το 1972, ανοίγει Γκαλερί Ζωγραφικής στην Αθήνα και εκεί κάνει και τις πρώτες πρόβες των τραγουδιών του, ανάμεσα στα χρώματα και τις κορνίζες. Το 1972, μέσα στη χούντα, δίνει την πρώτη του συναυλία, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ. Στις πρώτες θέσεις οι ποιητές Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος και η συγ­γραφέας και παιδαγωγός Έλλη Αλεξίου. Η νεολαία και ιδιαίτερα οι φοιτητές, στέκονται δίπλα του, από τα πρώτα του βήματα και του δίνουν θάρρος και κουράγιο, να αντιμετωπίσει τα κυνηγητά και τις απαγορεύσεις των τραγουδιών του.

Το 1973 φεύγει, κυνηγημένος από τη χούντα, για το Παρίσι, όπου ξα­νασυναντά τον Θεοδωράκη.

To 1974, ο Στράτος Διονυσίου, τραγουδά σε δίσκο, το πρώτο τραγούδι του Σαμοΐλη «το τραγούδι της πέρδικας» που βραβεύεται στον Πανελλήνιο δι­αγωνισμό τραγουδιού της Κολούμπια.

Μαζί με τον Θεοδωράκη, δίνουν, το 1975, μια συναυλία στο δημοτικό στάδιο Κέρκυρας. Το 1975 κυκλοφορεί ο πρώτος μεγάλος προσωπικός δίσκος του «ΒΑΣΤΑ ΚΑΡΔΙΑ» με τον Πέτρο Πανδή και την Ελένη Βιτάλη, σε ποίηση Κώστα Βάρναλη – Νίκου Πανδή, Σαράντη Αλιβιζάτου. Ακολουθούν γρήγορα οι δίσκοι « ΚΡΑΥΓΗ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ » σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Το 1976 ξεκινά τις περιοδείες του στις συνοικίες της Αθήνας και το 1977 τον ατέλειωτο γυρισμό του σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας σε 10 χρόνια 2000 συναυλίες, σε πόλεις και χωριά, που αποτελεί μέχρι σήμερα Παγκόσμιο ρεκόρ συναυλιών.

Συνεργάζεται με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Αντώνη Καλογιάν­νη, τον Γιώργο Ζωγράφο, την Ελένη Βιτάλη και τον ρεμπέτη Νίκο Περγιάλη. Κυκλοφορούν, στη συνέχεια, οι δίσκοι του « ΛΑΪΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ », «ΡΕΜΠΕ­ΤΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ» και μαζί με τον Ηλία Ανδριόπουλο η «ΛΑΪΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ».

Στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρακοβίας – Πολωνίας, παίρνει Βραβείο Μουσικής, μεταξύ 120 συνθετών από όλο τον κόσμο, για τη μουσική του σε ντοκιμαντέρ του Ε.Ο.Τ. με αφηγητή τον Μάνο Κατράκη. Βρα­βεύεται δυο φορές, στο φεστιβάλ Έντεχνου Τραγουδιού του ΟΔΗΓΗΤΗ. Επί­σης, παίρνει Βραβεία μουσικής στα Πανελλήνια Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης, Καρδίτσας και Κορίνθου.

Γράφει μουσική για τα θεατρικά έργα: Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΜΠΑΛΩΜΑΤΟΥ (Λόρκα) – ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ( Λόρκα) – ΔΟΝΑ ΡΟΖΙΤΑ (Λόρκα) – ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ( Δημ. Κεχάίδη) – ΖΗΤΗΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ( Δημ. Ψαθά) – ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΤΖΙΑ ( Γκολντόνι) – ΜΑΝΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΜΑ (Γ. Δια­λεγμένου) – ΕΙΡΗΝΗ (Αριστοφάνη) – ΟΡΝΙΘΕΣ (Αριστοφάνη), συνεχίζοντας την πορεία του στην Ελληνική μουσική, συνεργαζόμενος με τους τραγουδιστές Μιχάλη Βιολάρη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Βόσσου, Καίτη Χωματά, Ρένα Κουμιώτη, Κλειώ Δενάρδου κ.α. Μερικά από τα έργα του: ΣΑΝ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥ- ΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ – Λαϊκή όπερα, σε ποίηση Νίκου Πανδή. Ο ΛΑΜΠΡΟΣ – Μελόδραμα, σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. ΙΔΕ Ο ΑΝΟΡΩΠΟΣ – Ορατόριο για τη ζωή του Χριστού. Ο ΜΑΥΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ – Κύκλος τραγουδιών σε στί­χους νέγρων ποιητών.

Στην Κέρκυρα εμπνέεται και δημιουργεί τους ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΠΟΙΗ- ΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, που, από το 2000 διοργανώνει ο Πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Λευκιμμαίων.

Το καλοκαίρι του 2007, τιμάται με το χρυσό μετάλλιο του Μ. ΑΛΕΞΑΝ­ΔΡΟΥ, ένα θεσμό που επί 23 χρόνια, έχει βραβεύσει προσωπικότητες όπως: Μελίνα Μερκούρη, Άννα Συνοδινού, τον πρώην υπουργό πολιτισμού της Γαλ­λίας Ζακ Λάντ, την Δώρα Στράτου και άλλους ανθρώπους και οργανισμούς, για το κοινωνικό τους έργο.

Τον Φλεβάρη του 2011, γίνεται πρόεδρος στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕ­ΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΗ.ΠΕ.ΟΕ.Κ.

Ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης, όμως, δεν είναι απλώς ένας σύγχρονος αγαπημένος δημιουργός στην Κέρκυρα, λόγω της μουσικής του αλλά και πολύ γνωστός Αγιογράφος!

Από το 1987 μένει που μόνιμα στην Κέρκυρα, αγιογραφεί σε πάρα πολλές εκκλησίες στη νότια Κέρκυρα. Αγιογραφίες του υπάρχουν και σε εκ­κλησίες στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο Αθηνών και στην πλατεία Βάθη.

Μάλιστα διεκδικεί τον τίτλο του «Μαίστορα» (και αυτής της τέχνης) όχι μόνο λόγω δημιουργίας αλλά και λόγω καταγωγής, μια και οι πρόγονοι του ή­ταν Αγιογράφοι και ξυλογλύπτες.

Αυτό που χαρακτηρίζει το Σπύρο Σαμοΐλη, σαν καλλιτέχνη, είναι η ευ­αισθησία, η απλότητά και η ανθρωπιά που δείχνει σε όλους τους τομής της ζωής και της δημιουργίας του. Είναι «ως να ποιεί… Τέχνη με ήθος!» εξαιρετικά απλός και προσιτός με όλους και κυρίως με τους νέους ανθρώπους.

Από νωρίς, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν επάνω του. Από τα χρόνια της Δικτατορίας, ακόμα γεμάτος από αγάπη για το λαό και πόθο για κοινωνική δικαιοσύνη, στάθηκε μπροστάρης με τη μουσική και τα τραγούδια του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Αλλά και στα επόμενα μεταπολιτευτικά χρό­νια, πάλι μπροστάρης στάθηκε στους αγώνες, ξεσηκώνοντας γήπεδα γεμάτα κόσμο, με τη μουσική του, υμνώντας τον απλό λαό, τραγουδώντας τους πό­θους και τους αγώνες του και παροτρύνοντας όλους μας, να μην παύσουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο και δικαιό­τερο κόσμο, για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει το Καλλιτεχνικό του Έργο. Δεν απομο­νώθηκε και δεν παραιτήθηκε από τα όνειρα του. Συνέχισε και συνεχίζει να προσφέρει ποικιλοτρόπως. Γράφει, διευθύνει, οργανώνει και φυσικά ζωγραφί­ζει! Παράλληλα αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου, διαδίδοντας πιο πλατιά τη θαυμάσια μουσική του και αποδεικνύοντας πόσο σύγχρονος, αειθα­λής και πολυπράγμων είναι!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .