«Ο Όρκος των Τεσσάρων Γυναικών»- Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Βιβλίου της Λίας Αλεξίου

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
9 Μαΐου 2015, 20:03

Στην αίθουσα ¨Νίτσα Λίαππη¨ πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του νέου βιβλίου της συμπολίτισσας Λίας Αλεξίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Λίλα Μπαντέκα-Νάνη.

Το βιβλίο θα παρουσίασαν

  1. Σπύρος Βλιώρας, Καθηγητής φιλολογίας.
  2. Έφη Δούλη-Μπακόλα, αρθρογράφος.
  3. Κατερίνα Ζαχαράκη-Νικολογιάννη, αγιογράφος.

Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η Αγιογράφος  Κατερίνα Ζαχαράκη, όπου εκτέθηκαν και έργα της.

Το βιβλίο ¨ Ο Όρκος Των Τεσσάρων Γυναικών¨ είναι ένα οδοιπορικό προς την εξιλέωση και την κάθαρση, μέσα από φοβερές συγκρούσεις χαρακτήρων και απίστευτων περιπετειών και μεταπτώσεων.

Πρωταγωνίστριες στο μυθιστόρημα είναι γυναίκες. Το σκη­νικό μιας τραγικής περιόδου δεν αλλάζει τα αιώνια θέματα του μεγάλου έρωτα, του πάθους και της απόρριψης. Στο επί­κεντρο είναι η Καλαμπάκα, με τους απλούς και άδολους αν­θρώπους της, που βρέθηκε ξαφνικά στο μέσο μιας ανείπωτης καταιγίδας, που συντάραξε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι μεγάλες σελίδες της ιστορίας διαπλέκονται με τις ζωές, τη μοίρα και τα πάθη των απλών ανθρώπων και των πρωτα­γωνιστών. Οι τέσσερις γυναίκες, κινούμενες από διαφορετικές τροχιές, συγκλίνουν σε αυτογνωσία και κοινή δράση, με κίνη­τρο τον διαψευσμένο έρωτα, την προδοσία και τη λεηλατημέ­νη ζωή τους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σήμερα ονομάζεται Καλαμπάκα. Κατά τους Βυζα­ντινούς χρόνους Σταγοί. Στην Αρχαιότητα ήταν το Αιγίνιον και στους Ομηρικούς χρόνους Ιθώμη. Μετέω­ρα το ξέρουν οι πιο πολλοί, από τα θεόρατα βράχια.

Δάσος από γκρίζα βράχια. Σαν να τα φύτεψαν χέ­ρια γιγάντων, μένουν εκεί εκατομμύρια χρόνια. Η φύση δίνει ρεσιτάλ καλλιτεχνίας. Οι βράχοι σχημα­τίζουν γλυπτά, που όλοι οι γλύπτες της Γής κι αν ενώνονταν δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν αυτή τη σύνθεση που εναλλάσσεται. Ποτέ δεν είναι οι ίδιες. Άλλη μορφή παίρνουν το πρωί, όταν δέχονται τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, άλλη το απόγευμα, όταν ο ήλιος κοντεύει να δύσει.

Μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες να τα κοιτάς. Εί­ναι η ώρα που οι σκιές γιγαντώνονται. Δημιουργούν σχήματα και αφήνουν τη φαντασία σου να οργιάσει, για να δώσεις εσύ ότι μορφή θέλεις. Όσο η μέρα χάνε­ται, σιγά-σιγά εξαϋλώνονται. Και όταν πέφτει το σκο­τάδι και τους λούζει το φως των προβολέων, γίνονται φαντασμαγορικά. Όταν ξεσπούν οι καλοκαιρινές μπό­ρες γίνονται επιβλητικά.

Χείμαρροι σχηματίζονται και μετατρέπονται σε μι­κρούς καταρράκτες που πέφτουν από ψηλά με βουή και αντάρα. Είναι βράχια ποτισμένα με θρύλους, πα­ραδόσεις και ιεροσύνη, γιατί στις κορυφές τους είναι κτισμένα τα μοναστήρια που στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς Τούρκος δεν μπόρεσε να τα πατήσει.

Μα του Βαρλάμη το κελί, δεν μπόρεσε να το πα­τήσει κανείς, λέει η παράδοση και ο λαός, το έκανε τραγούδι.

Σκαρφαλώνεις, περνάς με τα πόδια μέσα από τις ρίζες των βράχων, που είναι ανακατεμένοι με πλα­τάνους και μικρή βλάστηση από πουρνάρια και μι­κρές πηγές.

Την άνοιξη, μικροσκοπικά λουλουδάκια γραπώ­νονται από μικρά κοιλώματα από κάθε βράχο, που μπόρεσε να κρατήσει λίγο χώμα για να τον στολί­σουν με τις αποχρώσεις του μωβ και του κίτρινου.

Το φθινόπωρο είναι μια μαγεία. Ο χώρος βάφεται με όλες τις αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου. Τα γυμνά κλαδιά, χέρια που υψώνονται, ικέτες προς τον ήλιο. Τα λουλούδια πεθαίνουν, αφού προηγουμέ­νως έχουν εναποθέσει τους σπόρους τους στη γη να ξεκουραστούν όλο το χειμώνα και την άνοιξη να ανα­στηθούν ξανά.

Η μαγεία της φύσης απογειώνεται τον χειμώνα. Όταν πέφτει η καταχνιά και τρυπώνει σε κάθε τρύ­πα, σε κάθε εσοχή και αφήνει τις κορυφές να αιω­ρούνται μετέωρες από τον ουρανό. Όταν το λευκό χιόνι κάθεται απαλά πάνω στους βράχους και όταν ακούς τον ήχο του σήμαντρου από τα γύρω μοναστή­ρια. Όλα γύρω σου εκπέμπουν αγιότητα.

Τότε βρίσκεσαι μόνος, με τον Θεό.

Η Καλαμπάκα, τα Μετέωρα, ξακουστά στα πέ­ρατα της γης. Αυτό είναι το χωριό μου, το καλλίτερο και το ομορφότερο όλων……

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .