Ο νέος ρόλος της Βρετανίας στο γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι και η Ελλάδα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Ιανουαρίου 2017, 10:55

Πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε το Σάββατο η βρετανική BAE Systems, για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση . To  συμβόλαιο , αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι η οποία από τον Λευκό Οίκο  και την συνάντησή της με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ κατευθύνθηκε στην Άγκυρα  και συναντήθηκε με τον Ερντογάν  όπου και υπέγραψε την συμφωνία .

«Η συμφωνία σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία» , δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία  στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένα σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» !!

Όσοι πιστεύουν ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από την οικονομία και τα εθνικά  συμφέροντα  , μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν την ιστορία . Δυστυχώς οι διεθνείς σχέσεις  δεν καθορίζονται από τις αξίες και το δίκαιο αλλά από το χρήμα . Στην προκειμένη περίπτωση η Βρετανή Πρωθυπουργός με την κίνησή της , που ειρήσθω εν παρόδω αποτελεί άνοιγμα στην Τουρκική αγορά των 100 εκ καταναλωτών , δεν κάνει τίποτ΄ άλλο παρά να υπηρετεί τα Βρετανικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα αφενός και να αποδομεί την Ε.Ε. που αποτελεί και τον κύριο στόχο της Βρετανικής πολιτικής , αφετέρου .

Αναμφίβολα η Βρετανία αντιμετωπίζει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και  στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκασμένη να  διαμορφώσει πολιτικές και σχέσεις που υπηρετούν τη στρατηγική του νέου  ρόλου της κάτι  που τόνισε  από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η Τερέζα Μέι. Στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο επιδιώκει μία «ολοκληρωμένη και φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θα εγκαταλείψει το κλαμπ, και θα οικοδομήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο ως ισχυρός υποστηρικτής του επιχειρείν , των ελεύθερων αγορών και του ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit.

Η Βρετανία θα περάσει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών προκειμένου οι πολιτικές και στρατηγικές  της επιλογές να διαμορφώσουν τον νέο ρόλο της  στον κόσμο, γι΄ αυτό  και το Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία και η Τουρκία . Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθούν άλλοι συσχετισμοί που αναμφίβολα επηρεάζουν και το στάτους στην ευρύτερη ζώνη .

Δυστυχώς απέναντι σ΄ αυτές τις καταλυτικές αλλαγές στην παγκόσμια σφαίρα η Ελλάς βρίσκεται  εκτός παιγνίου όχι τόσο ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει , όσο από την απουσία των εργαλείων που είναι απαραίτητα για μια ισχυρή παρουσία στο νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό γίγνεσθαι  . Και τα εργαλεία αυτά είναι η ικανή πολιτική ηγεσία , η εθνική εξωτερική πολιτική  , οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και το ισχυρό κοινωνικό υπόβαθρο που δομείται στην  εθνική αναγκαιότητα να κρατήσουμε όρθια και  ακέραια την  Πατρίδα μας την Ελλάδα . Αλλά για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική συνεννόηση και συνεργασία σε μια κυβέρνηση εθνικής ανασυγκρότησης η οποία εμποδίζεται , δυστυχώς , από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές της πολιτικής ηγεσίας .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .