Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
20 Μαρτίου 2020, 08:53

Εν μέσω επέλασης του κορονοϊού στην γηραιά ήπειρο , την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα στην δύση , εκείνο που απασχολεί πολλούς , (κυβερνήσεις ,επιστημονική κοινότητα , φιλοσόφους) , είναι πως θα είναι ο κόσμος μετά την παρέλευση της πανδημίας . Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει .

Όταν περάσει η πανδημία,«ξέρουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θα κλονιστούν, οι πολίτες θα τις κατηγορήσουν ότι απέτυχαν να ανταποκριθούν στη κρίση. Ορισμένες οικονομίες θα γνωρίσουν αναταράξεις, άλλες θα καταρρεύσουν», προβλέπει ο Τζον Άλτερμαν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά υποβάθμιζε τους κινδύνους από την ασθένεια Covid-19, επέβαλε αιφνιδίως απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για όλους τους Ευρωπαίους, για να καταπολεμήσει τον «ξένο ιό». Μια απόφαση που προκάλεσε την αγανάκτηση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί – κάτι που παραδέχτηκε τελικά και ο Τραμπ.

Η νέα παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική

Αναμφίβολα οι αλλαγές στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική εικόνα του κόσμου θα είναι καταλυτικές την επόμενη μέρα του κορονοϊού . Και η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Αλλά σας δούμε πόσο διαφορετική θα είναι .

Οι πρώτες αμφιβολίες έχουν να κάνουν με τον  ρόλο» των ΗΠΑ . Αν δηλαδή θα συνεχίσουν οι Η.Π.Α να είναι η ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη . Κάποιοι αμφιβάλλουν πλέον για τον ρόλο της Ουάσινγκτον ως ηγέτιδας του «ελεύθερου κόσμου» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επισήμανε η Κέιτ Μαγκσέιμεν, η αντιπρόεδρος της ομάδας προβληματισμού Center for American Progress. «Πιστεύω ότι πολλοί εταίροι και σύμμαχοί τους αναρωτιούνται αν μπορούν να βασίζονται στις ΗΠΑ για να δώσουν την απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση», εξήγησε.

Το μέγα  θέμα που ανακύπτει είναι αν όχι οι Η.Π.Α ποια άλλη δύναμη θα παίξει τον ιστορικό ρόλο της ηγέτιδας δύναμης ; Ασφαλής απάντηση επ΄ αυτού του ερωτήματος δεν υπάρχει καθώς οι αλλαγές που θα προκύψουν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι καταλυτικές και δημιουργούν κυριολεκτικά έναν εντελώς διάφορο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον και ουδείς μπορεί να προβλέψει .

Το νέο οικονομικό περιβάλλον

Παγκόσμιες κρίσεις υγείας κατά το παρελθόν, όπως αυτή του SARS που είχε ξεκινήσει επίσης από την Κίνα πριν από 17 χρόνια, είχαν σχετικά περιορισμένες και βραχύβιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επανερχόταν πολύ γρήγορα στα κανονικά της επίπεδα. Η κατάσταση φαίνεται να είναι διαφορετική σήμερα, με τον κορονοϊό να αποτελεί μία μεγαλύτερη απειλή για όλες τις οικονομίες του κόσμου. Όσο το πρόβλημα εστιαζόταν στην Κίνα – και σε μικρότερο βαθμό κάποιες γειτονικές της χώρες – η απειλή φαινόταν περιορισμένη. Από τη στιγμή, όμως, που ο ιός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με περισσότερες από 80 χώρες να έχουν καταγεγραμμένα κρούσματα, η ανησυχία έλαβε μεγαλύτερη έκταση, όπως φάνηκε και από τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων.

Την αίσθηση της βαρύτητας των επιπτώσεων που θα υπάρξουν έδωσε ο ΟΟΣΑ με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπου τόνισε ότι ο Covid-19 αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και κάλεσε τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων και τη στήριξη της ζήτησης στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, που προβλέπει μία περιορισμένη έκταση του κορονοϊού εκτός της Κίνας, αναμένεται μία απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς πλήττονται οι αλυσίδες προσφοράς, ο τουρισμός υποχωρεί και η εμπιστοσύνη μειώνεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στο σενάριο αυτό, θα μειωθεί στο 2,4% για το σύνολο του έτους από το ήδη χαμηλό 2,9% το 2019, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο 3,3% το 2021.

Αν, όμως, υπάρξει ευρύτερη μετάδοση του ιού στις χώρες της Ασίας και τις αναπτυγμένες οικονομίες, τότε, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί στο 1,5%, στο μισό δηλαδή της πρόβλεψης που είχε κάνει ο Οργανισμός τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα μέτρα για τον περιορισμό μίας σειράς δραστηριοτήτων και η απώλεια εμπιστοσύνης θα πλήξουν την παραγωγή και τις δαπάνες, ωθώντας στην ύφεση την οικονομία της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Αυτό που προτείνει είναι η λήψη προσωρινών φορολογικών και γενικότερα δημοσιονομικών μέτρων από τις χώρες για να απορροφηθεί η επίπτωση στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο, όπως ο ταξιδιωτικός και ο τουριστικός καθώς και οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών.

Τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί επαρκής ρευστότητα για να μπορέσουν οι τράπεζες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με προβλήματα ταμειακών ροών, όσο θα εφαρμόζονται μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Αν η επιδημία εξαπλωθεί πολύ, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη λήψη συντονισμένων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

 

Τη βαρύτητα των οικονομικών επιπτώσεων αναγνωρίζουν ήδη οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έσπευσαν να λάβουν ή να προαναγγείλουν νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε την περασμένη Τρίτη τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1% έως 1,25%. Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει, με την προσοχή να είναι πλέον στραμμένη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την ερχόμενη Πέμπτη (12 Μαρτίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ εξετάζει τη χορήγηση νέων δανείων με πολύ χαμηλό (μηδενικό ή αρνητικό) επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό.

 

Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 50 δισ. δολαρίων με γρήγορες διαδικασίες σε χώρες – μέλη του που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Προανήγγειλε, επίσης, ότι θα αναθεωρήσει τον Απρίλιο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, καλώντας τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους πολίτες από τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης υγείας. Όπως αναφέρει, ανάλογα με τις διαχειριστικές δυνατότητές τους, οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις άμεσα με διάφορους τρόπους, όπως: Να δώσουν επιδοτήσεις μισθών σε πολίτες και επιχειρήσεις για να βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων.

Το σίγουρο είναι ότι και στην παγκόσμια οικονομία η επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική από την υφιστάμενη κατάσταση και τα ερωτήματα είναι ποιος θα επωμιστεί το κόστος , ποια θα είναι η διαδικασία ανάκαμψης και σε ποιες δομές θα στηθεί η νέα οικονομία . Γιατί αν κάτι ανέδειξε η πανδημία είναι πως αν δεν υπήρχε το κράτος στην υγεία η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί . Άρα πάμε προς μια αναθεώρηση του ρόλου του κράτους στην οικονομία .

Ο νέος κόσμος

Πώς και πόσο  η πανδημία θα αλλάξει τον κόσμο ; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται πάνω και πέρα από γεωστρατηγικές και  από γεωοοικονομία . Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να συνεχίσει η ζωή πάνω στον πλανήτη οφείλει να αναστοχαστεί γενικότερα , αλλά κυρίως να αναστοχαστεί για το νόημα της ζωής . Το αν , πόσο και πως μπορεί να γίνει αυτό είναι ένα ερώτημα . Ένα ερώτημα που από τις απαντήσεις που θα δώσει ο κόσμος και ο πολιτισμός μας , θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει μέλλον και προοπτική για τον ίδιο , τον πλανήτη , τη ζωή την ίδια .

Και ο αναστοχασμός το κυριότερο που πρέπει να συμπεριλάβει είναι να απαλλαγούμε από τον εγωισμό και την αλαζονεία που μας έχει κυριεύσει λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων μας που μας έκαναν να πιστέψουμε ότι είμαστε ισοϋψείς μες τον Θεό!! Αν δεν απαλλαγούμε απ΄ αυτές τις ψευδαισθήσεις το μέλλον είναι απόλυτα αβέβαιο !!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .