Ο Γάβρος προετοιμάζεται για την γιορτή της Παναγιάς – Σειρά θρησκευτικών και λαϊκών εκδηλώσεων

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
12 Αυγούστου 2015, 08:02

Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας  τον Δεκαπενταύγουστο, να μην βρείτε μιαν εκκλησιά που γιορτάζει την Παναγιά της με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με  γνήσιο ελληνικό πανηγύρι , κοινή τράπεζα , ανταμώματα  , χορούς και τραγούδια της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης .

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Γάβρος , το όμορφο χωριό των Χασίων , που πανηγυρίζει καθώς ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου .

Στο πλαίσιο των  θρησκευτικών ακολουθιών το βράδυ της παραμονής του δεκαπενταύγουστου θα τελεστεί ο Μέγας εσπερινός με την απόδοση των εγκωμίων   στην Παναγία και την καθιερωμένη αρτοκλασία .

Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία του υψώματος , ένα τοπικό έθιμο που τηρείται πιστά , και θα ακολουθήσει κοινή τράπεζα με παραδοσιακό φαγητό  μαγειρεμένο σε καζάνι .

Το βράδυ  , στην πλατεία   του χωριού πραγματοποιείται  το πανηγύρι που  λαμβάνει χαρακτηριστικά  Καλοκαιρινού  ανταμώματος των απανταχού Γαβροβιτών  και οργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Γάβρου «Ο ΒΡΑΧΟΣ» όπου θα εμφανιστούν χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ενώ ο γνωστός καλλιτέχνης Παναγ. Ζωσιμάς υπόσχεται ένα ανεπανάληπτο   γλέντι που θα κρατήσει   μέχρι πρωίας .

Όσοι λοιπόν , θέλει να γνωρίσει ένα μοναδικό τόπο , την Χασιώτικη φιλοξενία και   παράδοση  μπορεί να πάει στον Γάβρο .

gayros kalibas 2_DCE gayros kalibas 1_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .