Ο χορευτικός Όμιλος «ΜΕΤΕΩΡΑ»: Τριάντα χρόνια προσφοράς στον πολισμό , στην παράδοση , στην ενίσχυση της ταυτότητάς μας !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
15 Ιουλίου 2016, 07:55

Παρατηρώντας κανείς το γίγνεσθαι της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο αντιλαμβάνεται ότι ζούμε κοσμογονικές  αλλαγές όπου γνώσεις, ανάγκες, δυνατότητες, συνθήκες και όροι ζωής μεταβάλλονται άρδην αλλοιώνοντας βαθύτατα την εθνική και πολιτιστική  ταυτότητα  λαών και πολιτισμών . Τούτο βέβαια δεν συντελείται έτσι και  ως έτυχε . Αποτελεί συστηματική προσπάθεια στο πλαίσιο  των επιλογών της Παγκοσμιοποίησης  για τον νέο κόσμο που ετοιμάζει στο επέκεινα .  Οι επιπτώσεις που επιφέρουν αυτές οι επιλογές των παγκοσμιοτών  στο σύστημα παραδοσιακών  και ηθικών  αξιών στις οποίες στηρίζεται η υγιής κοινωνία και των θεσμίων που την συγκροτούν , είναι καθοριστικές  για το αύριο καί της χώρας καί του έθνους μας.

Εμείς ειδικά οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η καλλιέργεια της ψυχής των Ελλήνων και ο πολιτισμός των, υπήρξε η βάση όλων σχεδόν των προηγμένων πολιτισμών της υφηλίου. Έγινε οικουμενικό  αγαθό και  ανεκτίμητος θησαυρός για τα έθνη!  Πεμπτουσία δε, αυτού που λέμε ελληνικός πολιτισμός, κουλτούρα και καλλιέργεια ψυχής, είναι το κράμα της αρχαιοελληνικής σοφίας των Προγόνων μας και της ελληνορθόδοξης πίστης των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Πυρήνας του ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφικής σκέψης και πίστης, υπήρξε, καθ’ όλη τη διαμόρφωσή του, μέσα στην ιστορία, η «αναζήτηση της Αλήθειας».

Κατά τους φιλοσόφους μας, ήταν μια αναζήτηση στραμμένη κυρίως στη λογική, στη φύση και στον άνθρωπο, κατά δε τους Αγίους μας, στην, ψυχή, στο πνεύμα και στην αποκάλυψη του «Υπέρτατου  Όντος», του Τριαδικού Θεού και μάλιστα, στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού! Αυτή η «αναζήτηση της Αληθείας», κατεύθυνε τα δύο μέρη (Ελληνισμό και Ορθοδοξία) σε μια κοινή αναζήτηση, που ολοκληρώθηκε, στο διάστημα των 2000 ετών. Οι  σύγχρονοι Έλληνες, κατέχουμε ως παρακαταθήκη, έναν μοναδικά υπέρτατο ισχυρό πολιτισμό Ηρώων και Αγίων, με θεανθρώπινη σύσταση και ουσία , τον οποίο πρέπει και οφείλουμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτο και βάση του κοινωνικού , αξιακού και πολιτιστικού οικοδομήματος καθώς αποτελεί την ασφαλέστερη διέξοδο στην κρίση , στην σύγχυση και στην παρακμιακή ακρισία που μας περισφίγγει .  Αυτά  τα στοιχεία μαζί με την λαϊκή παράδοση , τα ήθη και έθιμα , συνθέτουν  αυτό που λέμε Ελληνική ταυτότητα  η οποία έχει μπει στο στόχαστρο των παγκοσμιοτών . Το γιατί , για όποιους παρακολουθούν το παγκόσμιο σύστημα  , το αντιλαμβάνεται καθαρά .

Μέσα στην γενικότερη σύγχυση και παρακμή που δημιούργησε το σύστημα της παγκοσμιοποίησης  υπάρχουν , ευτυχώς , δράσεις και πρωτοβουλίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που υπηρετούν με καθαρότητα και αυταπάρνηση την παράδοση , τα ήθη και έθιμα , τον πολιτισμό , αποτελώντας ουσιαστικά ανάχωμα στις όποιες προσπάθειες  πολιτιστικής και εθνικής αλλοίωσης . Πολιτιστικοί Σύλλογοι , ομάδες πρωτοβουλίας , άνθρωποι του πνεύματος και των αξιών , απλοί άνθρωποι με άδολο πατριωτισμό , με  πίστη στον Ελληνικό πολιτισμό , δραστηριοποιούνται  κρατώντας κυριολεκτικά Θερμοπύλες για να μην περάσει ο οδοστρωτήρας της νέας τάξης .

Μια τέτοια προσφορά και ρόλο έχει και ο χορευτικός όμιλος «ΜΕΤΕΩΡΑ» που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του Δήμου Καλαμπάκας κλείνοντας κοντά τριάντα χρόνια λειτουργίας . Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αγωνία την παράδοση και τον πολιτισμό μέσα από  την ανάδειξη της   λαϊκής – Δημοτικής μουσικής , των ηθών και εθίμων της Καλαμπάκας . Ψυχή της πρωτοβουλίας ο γνωστός καθηγητής και πανεπιστημιακός διδάσκων Γιάννης Δήμας . Το όνειρο αυτό κρατά τριάντα χρόνια τώρα και η συνεισφορά τους είναι  καθοριστική υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες και κινδύνους που αυτές εμπεριέχουν .

Ο κ. Γιάννης Δήμας γνωρίζει καλά ότι  παραδοσιακή ή δημώδης (δημοτική) μουσική είναι ένα σύνθετο λαϊκό δημιούργημα, απαρτιζόμενο από ποίηση, μελωδία και μουσική συνοδεία. Πίσω από κάθε δημοτικό τραγούδι κρύβεται ένα δημιουργός, εξαιτίας όμως του λόγου για τον οποίο δημιουργήθηκε, το κάθε δημοτικό τραγούδι συμπληρώθηκε και τελειοποιήθηκε από τον λαό. Ξέρει ότι τα δημοτικά τραγούδια και κατ’ επέκταση όλη η ελληνική μουσική παράδοση, καθρεφτίζουν τους αγώνες, τους πόθους, τις χαρούμενες ή τις δύσκολες στιγμές του λαού, όσο και στιγμές ηρωισμού και δόξας, αλλά και την ευγένεια και την ανωτερότητα της ψυχής του λαού. Τα τρία βασικά στοιχεία, η ποίηση, η μελωδία και η μουσική, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που περιέχουν , προσδίδουν την ιδιαιτερότητα, τόσο την τοπική, όσο και τη γενικότερη στον ελληνικό χώρο .

Τα λόγια κάθε τραγουδιού περιέχουν πληροφορίες ιστορικές, γεωγραφικές, λαογραφικές και κυρίως τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Οι μελωδίες που επενδύουν την ποίηση στην παραδοσιακή δημώδη (δημοτική) μουσική διασώζουν ζωντανά όλον τον πλούτο του ενιαίου κορμού της Ελληνικής μουσικής (δηλαδή κλίμακες, διαστήματα, χροιές, ήχοι, φθορές, γένη, συστήματα κ.λ.π.).

Με αυτές τις αρχές, τα αξιακά δεδομένα και κυρίως το βάθος της γνώσης  του Γιάννη Δήμα  για την δημοτική μας παράδοση , την αδολίευτη αγάπη των ανθρώπων που πέρασαν κατά καιρούς από τον χορευτικό όμιλο «ΜΕΤΕΩΡΑ» για ότι συγκροτεί την πολιτιστική μας κληρονομιά , μπορούμε να πούμε πως το έργο που επιτελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλο και αξιόλογο και τιμά τον τόπο μας αποτελώντας ταυτόχρονα ανάχωμα στην αλλοίωση της ελληνικής ταυτότητας .

Αφορμή για την  παρούσα αναφορά  η πετυχημένη  εμφάνιση του χορευτικού Ομίλου «ΜΕΤΕΩΡΑ» στην περιοχή Λακωνίας , στο πλαίσιο  συμμετοχής  στις  ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής , αλλά και τα τριαντάχρονα αδιάλειπτης  παρουσίας και προσφοράς στο τοπικό κοινωνικό και πολιτιστικό μας γίγνεσθαι .

Τους ευχαριστούμε όλους και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στον αγώνα να κρατήσουμε όρθιες τις αξίες , την παράδοση , την ιστορία , τον πολιτισμό  στην  προσπάθεια να μην αφομοιωθούμε χάνοντας την ταυτότητά  μας  !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .