Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμπάκας στην ανοιχτή διαβούλευση για το Π.Δ. – Υπόμνημα για το σπήλαιο Θεόπετρας

admin
admin
10 Αυγούστου 2017, 19:50

Κυρία υπουργέ.

Θα ήθελα να σας αναφέρω ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας . Εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι κλειστό και το Σπήλαιο της Θεόπετρας, αλλά και Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Θεόπετρας.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας , βρίσκεται κοντά στην Καλαμπάκα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την προϊστορία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για το ρόλο του στη μετακίνηση πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη της Παλαιολιθικής περιόδου, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η γνώση της κεραμικής τεχνολογίας και η καλλιέργεια της γης, βασικά στοιχεία της λεγόμενης «Νεολιθικής επανάστασης».

Πρόκειται για το μόνο προϊστορικό σπήλαιο που έχει αναδειχθεί στη χώρα, με ιστορία 140.000 χρόνων και το επισκέπτονται συνεχώς Έλληνες και ξένοι, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ., αποτελώντας ιδιαίτερα σημαντικό πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα μετά και τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας στην ομώνυμη κοινότητα, το οποίο επίσης δεν λειτουργεί τους τελευταίους μήνες έλλειψης προσωπικού.

Επίσης το Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι ένας μουσειακός χώρος, μοναδικός και ίσως ,ο μόνος, αφιερωμένος αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία. Εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα, συμπληρώνουν την ενημέρωση μαθητών- φοιτητών, ενώ στα μικρά παιδιά δίνεται και η δυνατότητα προσομοίωσης ανασκαφής και ανεύρεσης αντιγράφουν προϊστορικών ευρημάτων στον χώρο της αυλής.

Είναι κρίμα, τέτοιοι χώροι, μοναδικοί, να παραμένουν κλειστοί.

Εμείς , ως δημοτική αρχή, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε παρέμβασή σας και διατεθειμένοι να συμβάλουμε και σε προσωπικό , αν χρειαστεί, ώστε να λειτουργήσουν και Το σπήλαιο της Θεόπετρας, αλλά και Το Κέντρο Τεκμηρίωσης

Περιμένουμε τις ενέργειες σας και ευελπιστούμε στην καλύτερη δυνατή λύση.

Με εκτίμηση Χρήστος Ν. Σινάνης Δήμαρχος Καλαμπάκας

Αξιότιμη Κυρία υπουργέ, Κυρία και κύριοι βουλευτές

 

Κυρία προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κύριοι συνάδελφοι 1ου και 2ου Βαϋμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κυρίες και κύριοι

Ως Δήμαρχος Καλαμπάκας , σας καλωσορίζω στην πόλη μας, την ιστορική Καλαμπάκα, κάτω από την σκέπη των ιερών βράχων των Μετεώρων με την διε­θνή εμβέλεια και ακτινοβολία, τα οποία βέβαια ,πρώτη φορά , επισκέπτεται Υ­πουργός Πολιτισμού.

Είναι ξεχωριστή τιμή για μας , που για πρώτη φορά υπουργός πολιτισμού, επισκέπτεται την πόλη μας αλλά και τα Άγια Μετέωρα.

Τα Μετέωρα είναι παγκοσμίως γνωστά, αφού αποτελούν ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα θρησκευτικό μνημείο υψηλής πολιτι­στικής αξίας και αισθητικής αλλά και σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Αυτή την ταυτότητα οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε. Και σε τελική ανάλυση, χάρη σ’ αυτήν την ταυτότητα έγιναν τα Μετέωρα , κο­ρυφαίος τουριστικός προορισμός.

Το δεδομένο αυτό , θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, κάθε φορά , που επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ζητήματα που αφορούν τον ξεχωριστό και ιδιαίτερο αυτόντόπο. Θαπρέπεινατο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη ,κάθε φορά, που καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις και να επιλύσουμε προβλήματα, που σχετίζονται με τον χώρο αυτό.

Είναι ένας χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, σύνεση, διορα­τικότητα, προνοητικότητα και αποφασιστικότητα.

Όταν ασχολούμαστε και αποφασίζουμε για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτι­στικής κληρονομιάς, εγγεγραμμένο στον κατάλογο της UNESCO. Όταν συζη­τούμε και προτείνουμε για το σπουδαιότερο Μοναστικό Κέντρο της χώρας μας (το μόνο προσιτό και στις γυναίκες). Όταν χειριζόμαστε ζητήματα , που αφο­ρούν τον κορυφαίο θρησκευτικό τουριστικό προορισμό, ο οποίος στηρίζει και τροφοδοτεί με την λειτουργία του, την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης πε­ριοχής, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση άκριτες ενέργειες. Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες και αστοχίες. Δεν επιτρέπονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Δεν επιτρέπονται τυχάρπαστες επιλογές ούτε κοντόφθαλμες πολιτικές και πρα­κτικές που εστιάζουν στα μικροσυμφέροντα , αδιαφορώντας για την μακρό­πνοη προοπτική και την συνέχεια.

Kαι πάνω απ’ όλα, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να διαταράξουμε τις ισορροπίες και να αλλοιώσουμε τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτού του χώρου. Τα χαρακτηριστικά αυτά που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό και που τον έχουν καθιερώσει στην συνείδηση των ανθρώπων ανά την οικουμένη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά συνδέονται άμεσα με την διαχρονική παρουσία και την δραστηριότητα των μοναχών, που προσέδωσε την κυρίαρχη ταυτότητα στην περιοχή.

Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι στην συντριπτική του πλειοψηφία ο τουρισμός στην περιοχή μας είναι θρησκευτικός και πολιτιστικός. Όλη αυτή η τουριστική ανάπτυξη και οι τουριστικές μονάδες που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στηρίζονται σ’ αυτόν τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Προστατεύοντας την θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα των Μετεώρων, προστατεύουμε ταυτόχρονα και το τουριστικό προϊόν που αυτή δημιουργεί.

Προστατεύουμε και εξασφαλίζουμε την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Δεν επιτρέπεται σε καμμιά περίπτωση να καταστρέφουμε το επιτυχημένο μείγμα που λειτουργεί τόσα χρόνια και μας προσφέρει εξασφαλισμένο αποτέ­λεσμα.

Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πριν κάποια χρόνια η Καλαμπάκα είχε τουριστική κίνηση για ένα διάστημα δύο ή τριών μηνών τον χρόνο. Σήμερα η τουριστική κίνηση στην Καλαμπάκα διαρκεί δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Η προστασία της ταυτότητας των Μετεώρων δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα πρέπει να καταργηθούν και οι ήπιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού , που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ώστε, ούτε οι δραστηριότητες να απαγορεύονται παντελώς, αλλά ούτε και να θίγεται και ο ιερός χαρακτήρας της περιοχής.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε πολλές φορές διατυπώσει τις απόψεις μας για το θέμα αυτό. Έχουμε δηλώσει με σαφήνεια, ότι δεν είμαστε εναντίον των εναλ­λακτικών μορφών τουρισμού. Δεν είμαστε εναντίον των ήπιας μορφής δραστη­ριοτήτων στα Μετέωρα. Είμαστε, όμως, αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη κατάσταση και την αναρχία, που επικρατεί σήμερα. Είμαστε αντίθετοι στην έλλειψη κανό­νων και ελέγχου, καθώς και στην έλλειψη τήρησης των προδιαγραφών και κα­νόνων ασφαλείας.

Αυτό το ρυθμιστικό κενό στις διάφορες δραστηριότητες, επιχειρεί να καλύ­ψει , το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο μας προτείνετε.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή , θα εργασθούμε για το καλό του τόπου μας και των δημοτών μας ,με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών.

Θα εργασθούμε κινούμενοι σε ένα πνεύμα συναίνεσης και ομοψυχίας, χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς και σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες να προκαλέσουν αναταραχή και εντάσεις, οι ο­ποίες δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν.

Σας καταθέτω και γραπτά τις προτάσεις της δημοτικής αρχής με την ευχή να ολοκληρωθούν όλα, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοαναγνώρισης και αλληλοεκτί­μησης .

Σας ευχαριστώ.

Χρήστος Ν. Σινάνης Δήμαρχος Καλαμπάκας

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .