Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση του τόμου «Βλάσης Τσοτσώνης, Τοιχογραφίες και Ψηφιδωτά»

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
3 Ιουνίου 2017, 21:39
 • Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής , η παρουσίαση του τόμου «Βλάσης Τσοτσώνης, Τοιχογραφίες και Ψηφιδωτά», μίας καλαίσθητης και φροντισμένης έκδοσης που αναδεικνύει την εργασία του γνωστού ζωγράφου και αγιογράφου Βλάση Τσοτσώνη σε σημαντικούς χριστιανικούς ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Αρχιμανδρίτης Δαμιανός, Έξαρχο του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι, κληρικοί και λαϊκοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

  Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Λάζαρος Δεριζιώτης, Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων, η κ. Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός της Τέχνης, η κ. Γλυκερία Χατζούλη, Επ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και ο π. Θωμάς Συνοδινός.

  Η παρούσα έκδοση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μπάμπη Λέγγα, διαρθρώθηκε σε δύο μέρη:

  Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει προλογικό κείμενο του π. Σταμάτη Σκλήρη και εισαγωγικό κείμενο της ιστορικού Τέχνης Μίρκας Παλιούρα, όπου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία που διακρίνουν τη δουλειά του Β. Τσοτσώνη και σχολιάζονται επιλεκτικά ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στον τόμο.

  Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τις φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων –τοιχογραφιών και ψηφιδωτών συνθέσεων– που συγκροτούν δέκα αυτοτελείς ενότητες, αντίστοιχες των μνημείων στα οποία πραγματοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, στον Πανάγιο Τάφο της Αναστάσεως
  του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, στις Μονές των Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου
  και Μεγάλου Μετεώρου των Μετεώρων, Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκόβρυσης Αττικής, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου και στους Ναούς Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, Αγίας Παρασκευής Μετσόβου και Αγίας Λυδίας Φιλίππων. Σε κάθε ενότητα προηγείται μικρής εκτάσεως κείμενο που περιλαμβάνει συνοπτικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη μονή ή τον ναό.

  Η εξαιρετική φωτογραφική αναπαραγωγή των έργων από τον φημισμένο Ιταλό φωτογράφο Elio Cioli και τον Γιώργο Κουντούρη και η άρτια απόδοσή τους, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη βιβλιοδεσία με χρυσό ύφασμα και λιτό σχεδιαστικά κάλυμμα (με στοιχεία από τη βυζαντινή βιβλιοδεσία), συμβάλλουν στη δημιουργία μιας έκδοσης υψηλής αισθητικής.

  Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μάξιμου μίλησε ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π. Νύφων Καψάλης.

  Από την Καλαμπάκα παρευρέθη ο Δήμαρχος Καλαμπάκας και αρκετοί Μοναχοί και Μοναχές.

 •  

  IMG_0453_DCE IMG_0452_DCE IMG_0424_DCE IMG_0420_DCE IMG_0415_DCE IMG_0413_DCE IMG_0405_DCE IMG_0367_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .