Ο Άνθρωπος το αντικείμενο της Αγάπης του Θεού

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
10 Δεκεμβρίου 2017, 12:25

Είναι δυνατόν  να εγκατέλειψε ο Θεός τον άνθρωπο , ή , πολύ περισσότερο ,να τον μισεί στέλνοντάς του τις πληγές του Φαραώ , όπως φυσικές καταστροφές , αρρώστιες ,  δυσκολίες , που κάνουν την ζωή του τραγικά αφόρητη ; Η απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα είναι ο αψευδής Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, που μας φανερώνει  την αλήθεια της σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο . Ποια ; Ότι ο Θεός αγαπάει τον άνθρωπο και μάλιστα ο Κύριος Ιησούς Χριστός, μας διαβεβαιώνει ότι: «..τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» (Ιωάννης 3:16).

Δοκιμάζει ο Θεός τον άνθρωπο ; Ο Θεός  δημιούργησε  τον άνθρωπο  με συνείδηση  προσφέροντάς του  παράλληλα ένα σύστημα αξιών ζωής που τηρώντας  το οδηγεί  στην σωτηρία  αφήνοντάς τον  ωστόσο απόλυτα ελεύθερο  να επιλέξει εκείνος  τον δρόμο  που θα πορευτεί στην επίγεια  βιωτή του. Η  φανέρωση της Θείας πρόνοιας , πάλι με στόχο την βοήθεια στον άνθρωπο για την εν Χριστό  ζωή , είναι διάχυτη καθημερινά αλλά μάλλον εμείς είτε δεν την αντιλαμβανόμαστε , είτε την απορρίπτουμε , γιατί  δεν είναι στα μέτρα  που έχουμε διαμορφώσει  , είτε την αγνοούμε ενσυνείδητα καθώς θελγόμαστε από την τρυφή της σύγχρονης – ασύγχρονης εποχής  που ζούμε .

Συνεπώς η  απάντηση στο ερώτημα των αισθημάτων του Θεού προς το έλλογο ον , τον άνθρωπο , το δημιούργημά του , είναι  χωρίς αμφιβολία  , καταλυτικά ειλικρινής και τρανταχτή απόδειξη η σταυρική του θυσία .Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα ,ο λεγόμενος σύγχρονος άνθρωπος   δείχνει να παραδίδεται  αμαχητί  στο ρόχθο της εποχής , αποτέλεσμα  της δυσβουλίας  του  και τους δουλοφροσύνης του στην αφηνιασμένη λογική της τεχνοκρατίας  που στρώνει τα ρείθρα των πεζοδρομίων με υπάρξεις αδειασμένες  ξεθεωμένες , ανεπίγνωστα τραγικές , ξεχνώντας και τον Θεό και την σωτήρα του .

Έτσι ο σημερινός άνθρωπος εισπράττει τα επίχειρα  της απιστίας του , της αθεΐας του και των αλαζονικών επιλογών του . Κατακτώντας  έναν άνευ προηγουμένου πλούτο γνώσης σε όλα τα πεδία της επιστήμης , η αλαζονεία της δήθεν απελευθέρωσής του,  έρχεται να τον τοποθετήσει  στη θέση του Θεού .  Και ο άνθρωπος  την ίδια  στιγμή από επίκεντρο της αγάπης του θεού αυτό-εξοστρακίζεται στο χάος της ασημαντότητας, με όλες τις μοιραίες συνέπειες που βιώνουμε γύρω μας ,όπου όλα γίνεται  απλός χρόνος , άδεια χρονικότητα  , αρνούμενος  έτσι τον Θεό ως πηγή αλήθειας  και  ως αιωνιότητα .

Η τάση προς έναν άθεο κόσμο  είναι ολοφάνερη  και εκφράζεται  πανταχόθεν γύρο μας. Οι  ηγέτες της αθεΐας   αντιλαμβανόμενοι  ότι με τη βία δεν  μπορούν να πραγματοποιήσουν το σκοπό τους, και το χειρότερο διαπιστώνοντας  ότι η βία φέρνει αντίθετα αποτελέσματα , έβαλαν μπροστά άλλα μέσα για την εγκαθίδρυση  της πανθρησκείας . Ωστόσο επί της ουσίας οι στόχοι του αθεϊσμού παραμένουν οι ίδιοι! Εκείνο που άλλαξε είναι η τακτική.

Χρήσιμα εργαλεία τους το διαδίκτυο με χιλιάδες ιστοσελίδες με αθεϊστικό περιεχόμενο που βομβαρδίζουν τους επισκέπτες τους, προβάλλοντας τα δήθεν κακά της θρησκείας και τα δήθεν καλά του αθεϊσμού  αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που οικοδομήθηκε  ακριβώς για να στηρίξει αυτές τις επιλογές  . Οι αθεϊστές  επαγγέλλονται την  απαλλαγή της ανθρωπότητας από την ασφυκτική μέγγενη της θρησκείας , την απελευθέρωση του σύγχρονου  ανθρώπου από την καταπιεστική πίστη στον ανύπαρκτο Θεό, με σκοπό να τον οδηγήσουν στην πρόοδο και την ευημερία, την οποία  υποτίθεται στερεί η θρησκευτική πίστη παραχαράσσοντας την βάση στην οποία  αυτή στηρίζεται και είναι η ελευθερία της συνειδήσεως του ανθρώπου και η αγάπη .

Ο Κύριος δεν βιάζει την ελευθερία του ανθρώπου  για να τον αναγκάσει να πιστέψει  κάτι παρά την θέλησή του , αλλά διακηρύσσει και υπηρετεί  την αλήθεια . Την αλήθεια  που οδηγεί στην  σωτηρία  και στην Θέωση .

Η πολεμική κατά των θρησκευόμενων και ιδιαίτερα κατά των πιστών χριστιανών, έχει μπει σε νέα επικίνδυνη φάση. Οι δυνάμεις του σκότους  δίνουν  την ύστατη και δυναμικότερη μάχη του κατά της αλήθειας  και της αγάπης του Θεού . Ο αθεϊσμός είναι ένα από τα πλοκάμια της  «Νέας Εποχής», ο οποίος εξυπηρετεί  το εφιαλτικό όραμα της πανθρησκείας, της οποίας «θεός» θα είναι ο Εωσφόρος, ο «θεός» των νεοεποχιτών.  Οι  θλιβεροί οπαδοί  του αθεϊσμού  πιστεύουν σε μια απόλυτα άθεη μελλοντική κοινωνία θρονιάζοντας  τον διάβολο , αυτόν που λατρεύουν και προωθούν οι σκοτεινοί ηγήτορες της «Νέας Εποχής» και της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» και οι ιθύνοντες νόες των αθεϊστών , στη θέση του Θεού!

Όλα αυτά δεν είναι φαντασιώσεις  αλλά μια οικτρή πραγματικότητα που όλο και εντονότερα  αποκαλύπτεται  στις λεπτομέρειές  της και τρομάζει για τον κόσμο  του μέλλοντος που οικοδομεί το σύστημα της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων στις επιδιώξεις των οποίων οφείλουμε να αντιταχθούμε  κρατώντας ψηλά το διάκι της  πίστη μας , της παράδοσής  μας , τις αξίες του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού . Όλα αυτά τα στοιχεία δηλαδή που συνυφαίνουν την γνήσια ελληνική ταυτότητά μας και  αποτελούν τον θωράκισή μας .

Δυστυχώς  όμως , αντί να στηριχθούμε σ΄ αυτά τα στοιχεία, εμείς τα γκρεμίζουμε  μένοντας ολόγυμνοι και τελικά ευάλωτοι στις σειρήνες του συστήματος οικοδόμησης του άθεου κόσμου . Και οι σειρήνες είναι ο καταναλωτισμός , η ευζωία  και η ανηθικότητα της    εποχής.  Το μεγαλύτερο εμπόδιο, που δεν επιτρέπει στον σημερνό  άνθρωπο να γνωρίσει την αλήθεια του Θεού ,είναι ότι προσπαθεί να Τον γνωρίσει με λάθος τρόπο, χρησιμοποιώντας λανθασμένα μέσα. Αντικαθιστά δηλαδή το νου (την καρδιά) με τον λόγο (τη λογική) και καταλήγει  στον ορθολογισμό .

Πώς ο άνθρωπος θα πετύχει την πνευματική γνώση και θα γνωρίσει τα μυστήρια του Θεού;

Πνευματική γνώση είναι πίστη, είναι εμπειρία, είναι θείος φωτισμός, είναι Θεία χάρις και Θεογνωσία. Η πνευματική αυτή γνώση δεν είναι απόρροια της λογικής του μυαλού μας. Δεν κατέχεται μόνον από τους ευφυείς, από τους μορφωμένους, από τους επιστήμονες. Δεν απαιτεί σύνθετη σκέψη, πολύπλοκες αναλύσεις και συλλογισμούς. Η πνευματική γνώση είναι δώρο του Θεού που προσφέρεται σε όλους, μορφωμένους και αγράμματους, γνωστικούς και αδαείς, έξυπνους και απλοϊκούς, σε όλους όσοι έχουν απλή, ταπεινή και καθαρή καρδιά. Η πίστη είναι δώρο του Θεού στους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους, και όχι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας.

Η πνευματική γνώση δεν σπουδάζεται στα πανεπιστήμια και τα σπουδαστήρια του κόσμου, δεν αναγνωρίζεται με διπλώματα και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, δεν αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών ερευνών. Η πνευματική γνώση είναι υπόθεση της καρδιάς, είναι φωτισμένος νους, είναι μετοχή στην αγάπη, τη χάρη και τη δόξα του Θεού, είναι η Αποκάλυψη της Αλήθειας του Θεού στη ζωή μας και στον κόσμο ολόκληρο. Εργαστήριο της πνευματικής γνώσεως είναι η πίστη και η ελπίδα. Η εμπιστοσύνη στον Θεό και η αυτοεγκατάλειψή μας στην άπειρη αγάπη και πρόνοιά Του.

Ο Θεός λοιπόν δια των παρεμβάσεων και φανερωμάτων του λέει ότι δεν απογοητεύτηκε ολοκληρωτικά από τον σύγχρονο άνθρωπο  αλλά προσπαθεί να τον συνεγείρει , να τον προειδοποιήσει ότι πείρε λάθος δρόμο , ότι η ελπίδα της σωτηρίας είναι στο χέρι του και μπορεί να την επιτύχει . Το θέμα είναι πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος  αντιλαμβάνεται  αυτήν την αγάπη του δημιουργού και αν την αντιλαμβάνεται πόσο την αξιοποιεί για να ομορφύνει την ζωή του δίνοντάς την το κατά Χριστόν  περιεχόμενο !

Τούτη η πορεία από τον παράδεισο της αθωότητας στον ζόφο της άδικης και σκλαβωμένης ζωής και από εκεί στο ανέβασμα στον υπερουράνιο τόπο της ελευθερίας σφιχτοδένει ολόκληρο το λυρικό έπος της ορθοδοξίας . Η πορεία αυτή της ενδόμυχης εθνικής πλαστουργίας αρχίζει μέσα στο φως και ύστερα από μακριά δοκιμασία τελειώνει πάλι στο φως . Είναι μια μεγάλη αλήθεια που δεν πρέπει να μας διαφεύγει .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .