«Νομοθετικές πρωτοβουλίες στα νομοσχέδια για την δημόσια διοίκηση και τον αθλητισμό.»

admin
admin
9 Μαΐου 2015, 11:46

Με πρωτοβουλία της βουλευτή Παναγιώτα Δριτσέλη, στα πλαίσια του πρόσφατου νομοθετικού έργου, κατατέθηκαν δύο σημαντικές τροπολογίες, τις οποίες συνυπέγραψαν και άλλοι συνάδελφοί της.  Η πρώτη τροπολογία, η οποία και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφορά στην παράταση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών των δικαιούχων δημοτικών/κοινοτικών οικοπέδων. Με την ρύθμιση αυτή οι δικαιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους χωρίς να κινδυνεύουν να απολέσουν την κυριότητα των οικοπέδων τους. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ένα σοβαρό ζήτημα του δημοσιογραφικού κόσμου. Πρόκειται για την δυνατότητα των φωτορεπόρτερ να εισέρχονται ελεύθερα στους αγωνιστικούς χώρους κατά την διάρκεια τέλεσης αθλητικών αγώνων. Το ζήτημα αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των φωτορεπόρτερ και των φωτοειδησεογράφων που καλύπτουν αθλητικά γεγονότα στη χώρα μας και ενσωματώθηκε ως άρθρο στο πρόσφατο αθλητικό νομοσχέδιο.

Ακολουθούν οι τροπολογίες με τις αιτιολογικές τους εκθέσεις :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις»

Θέμα : παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

Αθήνα, 24/4/2014

Αιτιολογική έκθεση

Με το άρθρο 249 του Προεδρικού Διατάγματος 410/1995 δινόταν η δυνατότητα σε δήμους να «εκποιούν απευθείας και χωρίς δημοπρασία οικόπεδά τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες». Οι δημότες αυτοί όφειλαν να περαιώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους και να ολοκληρώσουν όλες τις σχετικές διαδικασίες στα εν λόγω οικόπεδα αρχικά εντός οκταετίας. Με διαδοχικές ρυθμίσεις δόθηκαν μια σειρά από επιπρόσθετες παρατάσεις, με τελευταία εκείνη που προβλέπει το άρθρο 284 παρ. 3 του Νόμου 3852/2010. Η εν λόγω παράταση εκπνέει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εντούτοις, πολλοί δικαιούχοι δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις οικοδομικές εργασίες. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται σε κάποια κωλυσιεργία αλλά στο ότι οι εν λόγω δημότες είναι φτωχοί άνθρωποι που συντηρούν με δυσκολία τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο με την παρούσα τροπολογία να δοθεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών για ακόμη τρία (3) χρόνια, μετά από σχετική απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να μην απολέσουν τα δικαιώματά τους οι δικαιούχοι.

Άρθρο…

Όσοι αναγνωρίστηκαν δικαιούχοι δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 249 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α΄) και δεν έχουν εκπληρώσει, μέσα στην τασσόμενη κατά τις διατάξεις του άρθρου 284 παρ. 3 (ΦΕΚ 87 Α’) προθεσμία όλες τις υποχρεώσεις τους, μπορούν μετά από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και εφόσον εξακολουθούν να είναι κάτοχοι των ανωτέρω οικοπέδων αυτοί ή οι κληρονόμοι τους, να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .