Νείλος ο θεοφιλής: Πρώτος της Δούπιανης και Δικαίος της Επισκοπής ΣΤΑΓΩΝ (μέσα 14ου αιων.)

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Μαρτίου 2020, 11:40

                                                     ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στα  μέσα του 14ου αιώνος περίφημη προσωπικότητα με οσιότητα και οργανωτικό πνεύμα υπήρξε ο ο ηγούμενος και «πρώτος» της Σκήτης της Δούπιανης ιερομόναχος Νείλος ο θεοφιλής ο οποίος προτού καταστεί «Πρώτος» , είχε διατελέσει «δικαίος» της επισκοπής Σταγών . Με την ιδιότητα αυτή λειτουργούσε τρόπον τινά Πρωτοσυγκέλλου της Επισκοπής των Σταγών προβαίνοντας σε αξιομνημόνευτα έργα . Μάλιστα η ακτινοβολία της προσωπικότητάς του και η επιρροή του στις πολιτικές αρχές του τόπου ήταν πρωτοφανείς , αφού οι Σέρβοι βασιλείς Συμεών και Ιωάννης σε προστάγματά τους τον αποκαλούν ως «πατέρα της βασιλείας τους» .

Ο Νείλος ανέπτυξε σημαντική οικοδομική δραστηριότητα και αξιώθηκε να γίνει κτήτορας τεσσάρων μονυδρίων ήτοι της Παναγίας «παρά το Πηγάδιον» , Υπαπαντής , Παντοκράτορος , Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου» κειμένων , πλην της Υπαπαντής , πλησίον της Παναγίας της Δούπιανης . Επίσης υπήρξε επιστάτης του κελίου του Κυρίλλου ή Παναγίας της Μήκανης (Σπηλαιωτίσσης) ενώ φρόντισε και για την τοιχογράφηση των παραπάνω μονυδρίων κάτι που μαρτυρά η επιγραφή της σπηλαιώδους μονής Αναλήψεως , σήμερα Υπαπαντής σύμφωνα με την οποία ο ναός ανηγέρθη και ανιστορίθη υπό του Πρώτου Σταγών Νείλου το έτος 1366/7 , επί Σέρβου βασιλέως Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου και Επισκόπου ΣΤΑΓΩΝ Βησσαρίωνος Α΄ (1355-1371)

Πηγές : 1. Αναφορά Αγιοστεφανιτίσσης Μοναχής Θεοτέκνης (βλέπε χρυσούν ιωβηλαίον Μητροπολίτου ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ κυρού Σεραφείμ , 2016)

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .