Νοικάρηδες στην ίδια μας τη χώρα !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
25 Ιανουαρίου 2020, 08:03

Αν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκονται σε ζέση και η χώρα χρειάζεται να δράσει αναλόγως προκειμένου να υπερασπίσει τα εθνικά  της συμφέροντα , σε οικονομικό επίπεδο η χώρα δείχνει να έχει βάλει ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ .

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για παροχή άδειας διαμονής (golden visa) , μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια , για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης. Για τον καθορισμό του ύψους της επένδυσης θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη, η γεωγραφική θέση καθώς και οι εμπορικές ή αντικειμενικές αξίες των ευρισκόμενων στις περιοχές αυτές ακινήτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το χαμηλότερο όριο επένδυσης θα  αποτελέσει βασικό κίνητρο για τους επενδυτές. Η κτηματαγορά θα αναπτυχθεί και παράλληλα θα στηριχτεί η οικονομία που το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%. Επίσης η  αναθέρμανση της ανύπαρκτης κτηματαγοράς για 10 χρόνια , η ανοικοδόμηση καθώς και οι ανακαινίσεις ακινήτων εκτιμάται ότι θα δώσουν πνοή στα  επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στην χώρα μας μέσω του προγράμματος της χορήγησης αδειών παραμονής υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.   Σύμφωνα με τα στοιχεία ,το 2019 εκδόθηκαν συνολικά 2.239 νέες άδειες, μια αύξηση της τάξεως του 22% έναντι των 1.833 αδειών που είχαν εκδοθεί το 2018.  Οι Κινέζοι πρωταγωνιστούν στην ελληνική κτηματαγορά με το μερίδιό τους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επτά στις δέκα άδειες παραμονής και συγκεκριμένα  4.371 επί συνόλου 6.304 εκδόθηκαν για λογαριασμό Κινέζων αγοραστών. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα χρόνο βρισκόταν σχεδόν στο 60% και, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο φέτος, καθώς πλέον σχεδόν το 75%-80% των συναλλαγών που σχετίζονται με τη «χρυσή βίζα» γίνεται από τους πολίτες της Χώρας του Δράκου.

Οι Κινέζοι κάνουν χρυσές δουλειές στην Ελλάδα αφού συστήνουν ΙΚΕ, αγοράζουν διαμερίσματα ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες και στη συνέχεια πωλούν τα ακίνητα σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι με 487 άδειες και στην τρίτη θέση συναντάμε τους Ρώσους με 382 χρυσές βίζες. Δυναμική εμφάνιση έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα στην κτηματαγορά οι Λιβανέζοι οι οποίοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση και ακολουθούν με μικρή διαφορά οι Αιγύπτιοι.

Εν ονόματι της ανάπτυξης  λοιπόν , «Πουλάμε τα πάντα»  και μάλιστα όσο – όσο , αρκεί να ειπωθεί ότι καταγράφεται επενδυτικό κλίμα  . Όσοι βλέπουν την μεγάλη εικόνα διακρίνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που ξέραμε καθώς οι πολιτικές των μνημονίων και η παρουσία του Δ.Ν.Τ οδηγούν την Ελλάδα στο ξεπούλημα όλων των ζωτικών της πόρων.

Η μανία των ιδιωτικοποιήσεων με τη θεωρητική υποστήριξη ότι δημιουργεί  ανάπτυξη,  οδηγεί  οτιδήποτε συνιστά δημόσια περιουσία, κρατική δραστηριότητα, υπηρεσία κοινής ωφέλειας σε ιδιώτες , πέρα από τις συμφωνημένες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ωστόσο νέοι αξιόπιστοι επενδυτές δεν φαίνονται. Φαίνονται μόνο  αεριτζήδες τ, καθεστωτικοί παράγοντες και τυχοδιωκτικά στοιχεία που προσβλέπουν ξανά στο δημόσιο  χρήμα  με την λογική  «Κονόμα να φύγουμε» !

Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά και υποκρύπτουν  επώδυνες συνέπειες για το μέλλον της  χώρας καθώς ποια απουσιάζουν , η εθνική , οικονομική  και πολιτική κυριαρχία, και σε λίγο θα απουσιάζει και η εθνική συνείδηση . Δυστυχώς το μόνο που θα μας μείνει είναι ότι θα είμαστε νοικάρηδες στην ίδια μας τη χώρα , καθώς τίποτα δε θα μας ανήκει.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .