Νέοι Γεωργοί το Φθινόπωρο αλλά με ΟΣΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου – Οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν δηλώνει ο Μάκης Ιακωβάκης

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
30 Μαΐου 2016, 20:42

Αναρτήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η προδημοσίευση της πρόσκλησης των Νέων Γεωργών (Μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020) σύμφωνα με την οποία:

• Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου έτους 2016 είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας από 18 έως και 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 €. (Τυπική απόδοση = Συντελεστής τυπικής απόδοσης Χ Αριθμός στρεμμάτων ή ζώων ή κυψελών).

• Για πρώτη φορά είναι επιλέξιμα για ενίσχυση και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).

• Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης διάρκειας 3 έως 4 ετών.

• Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται ως εξής: Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά:
– κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές (σύνολο 19.500 €) και
– κατά 2.500 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης (σύνολο 22.000 €).

Αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να καταθέσει κάποιος φάκελο τονίσθηκε πως πρέπει να έχει κάνει κάποιος πρωτύτερα δήλωση ΟΣΔΕ.

Η υποβολή της δήλωσης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και το περιεχόμενό της ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ στη διαμόρφωση της βαθμολογίας, επομένως και στις πιθανότητες έγκρισης. Το καθεστώς ιδιοκτησίας (Βαρύτητα 12%), ο τίτλος σπουδών (Βαρύτητα 10%) καθώς και η παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (Βαρύτητα 10%) είναι μερικά από τα κριτήρια που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της βαθμολογίας για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος και οι μεταβλητές που καθορίζουν την μοριοδότηση έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Φυσικά για να κάνει κάποιος δήλωση πρέπει να έχει γη είτε ενοικιαζόμενη, είτε ιδιόκτητη και πρέπει να προσέξει γιατί μαζί με τη γη είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και μεταβίβαση δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών αναμένεται να προκηρυχθεί το Φθινόπωρο.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση

Για να ενημερωθούν οι νέοι Γεωργοί η Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Μάκη Ιακωβάκη.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Α.Σ. κος Κόττης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για να ενταχτεί ένας νέος στο πρόγραμμα που αρχίζει τον Σεπτέμβριο , λεπτομέρειες που θα πρέπει να αναλυθούν.

Η Διευθύντρια του Α.Σ. κα Κασσοπούλου ανέφερε ότι οι ημερομηνίες για την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν βγαίνουν και θα πρέπει να δοθεί παράταση.

Τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής κος Ιακωβάκης όπου συμφώνησε με του προλαλήσαντες και είπε ότι θα προσπαθήσει να παρέμβει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( ο Γ.Γ. είναι φίλος του ) για να τους πείσει ότι μέχρι 15 Ιουνίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία δεν φτάνει.

Και δεν φτάνει γιατί πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο που οι Αρμόδιοι του Υπουργείου δεν θέλουν να καταλάβουν.

Επιβαρύνονται οι νέοι Γεωργοί είπε , να επιβαρυνθούν να συντάξουν δηλώσεις ΟΣΔΕ με οικονομική επιβάρυνση χωρίς να γνωρίζουν αν θα ενταχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε λεπτομερής ενημέρωση και διάλογος.

agrotikos sinetairismos neoi georgoi (1) agrotikos sinetairismos neoi georgoi (2)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .