Νέα δεδομένα στα Βαλκάνια με δάκτυλο Ερντογάν

admin
admin
20 Μαΐου 2015, 08:00

Το ότι έχουμε νέα δεδομένα στα Βαλκάνια που επηρεάζουν , αν δεν αλλάζουν κιόλας , το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό στάτους , επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές αλλά και από μια σειρά κινήσεις στην σκακιέρα από την οποία , δυστυχώς , είναι απούσα η Ελλάδα γεγονός που δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα .
Ο Έντι Ράμμα δείχνει να ακολουθεί μια πολιτική που υπηρετεί τον μεγαλοϊδεατισμό της μεγάλης Αλβανίας και οι κινήσεις του όχι μόνο τυχαίες δεν είναι αλλά εντάσσονται στην στρατηγική δημιουργίας ρευστότητας στην Βαλκανική εφευρίσκοντας θέματα που δεν υφίστανται προσπαθώντας να προδώσουν υπόβαθρο .
Στο πλαίσιο αυτό τα Τίρανα ούτε λίγο , ούτε πολύ , θέτουν θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς με διάβημα προς την Αθήνα ζητούν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα– ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.
Έγκυροι αναλυτές μιλούν για ενέργειες υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις προκαλώντας προβληματισμό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη την όξυνση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας».
Η υποψία ότι πίσω από τις αλβανικές κινήσεις βρίσκεται η Τουρκία έχει βάση καθώς το στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα.
Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τα Τίρανα προκειμένου να βάλει τον θεμέλιο λίθο, μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι, μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκ. ευρώ και πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, και έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί πάρκο στο κέντρο των Τιράνων.
«Σήμερα θα εγκαινιάσουμε και την λειτουργία του τζαμιού στο κάστρο του Πρέζε (ένα μικρό χωριό στα περίχωρα των Τιράνων), ως σύμβολο της κοινής μας κληρονομιάς» δήλωσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τη χώρα μας και λειτουργεί και στην Αλβανία», υπαινισσόμενος κατά τα φαινόμενα, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κολεγίων και πανεπιστημίων στην Αλβανία.
Εν το μεταξύ, νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Νισάνι, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και ενάντια στη στρατολόγηση ισλαμιστών από τον ISIS.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
«Ανυπομονούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να έχουμε μια διμερή συνάντηση σε επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, όπου θα υπογράψουμε το στρατηγικό έγγραφο της εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο κ. Ράμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Έντι Ράμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπογράψουν το έγγραφο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται ότι στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 296 τουρκικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν από 120 Τούρκους επιχειρηματίες.
«Οι Τούρκοι επενδυτές που με συνοδεύουν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Αλβανία», είπε, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει στην Αλβανία 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτά είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των όσων κυοφορούνται σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι παντελώς – οικονομικά , πολιτικά , διπλωματικά – απούσα από την βαλκανική πραγματικότητα με πολλά θέματα ανοιχτά μάλιστα και με αστοχίες που στρώνουν το χαλί για να υλοποιηθούν αυτές οι στρατηγικές .
Είναι πράγματι τραγικό !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .