Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της επισκεψιμότητας στο Σπήλαιο της Θεόπετρας

admin
admin
21 Σεπτεμβρίου 2016, 09:50

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Πάνος Σκουρολιάκος για το θέμα της αποκατάστασης της επισκεψιμότητας για το Σπήλαιο της Θεόπετρας Καλαμπάκας. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν την μοναδική αρχαιολογική αξία του χώρου καθώς και το τεράστιο τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει. Όπως τονίζουν οι βουλευτές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης από κατολισθήσεις και να ανοίξει άμεσα ο χώρος για τους επισκέπτες. Είναι στο πλαίσιο αυτό επιτακτική ανάγκη η οικεία εφορία αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την άμεσα απόδοση του χώρου στο κοινό.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα : Ανάγκη άμεσης παρέμβασης αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων του σπηλαίου της Θεόπετρας.

 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2016

 

Το σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τον εξαιρετικό πλούτο ευρημάτων για τον τρόπο ζωής κατά την διάρκεια της συνεχούς περιόδου ανθρωπογενούς παρουσίας σε αυτό από την Μέση Παλαιολιθική Περίοδο μέχρι την Νεολιθική. Το σπήλαιο της Θεόπετρας κατέστη επισκέψιμο μετά από μακρόχρονες αρχαιολογικές εργασίες και σήμερα αποτελεί πόλο παγκόσμιου πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα επανεμφανίστηκαν προβλήματα στατικότητας του αρχαιολογικού χώρου, μετά από βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις, οι οποίες ανάγκασαν την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων να προβεί σε προσωρινό κλείσιμο του για τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σαφές πλαίσιο για την αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων και ακριβές χρονοδιάγραμμα επανέναρξης της λειτουργίας του για το κοινό.

 

Επειδή είναι απαραίτητη η συντήρηση και διαφύλαξη του παγκοσμίου μνημείου του Σπηλαίου της Θεόπετρας

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεται να προβεί σε όλες τις κατεπείγουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο της Θεόπετρας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η αρτιότητα του μνημείου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές  

Δριτσέλη Παναγιώτα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .