Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της επισκεψιμότητας στο Σπήλαιο της Θεόπετρας

21 Σεπτεμβρίου, 2016 09:50 Επιμέλεια: /

dritseli o.k._DCE

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Πάνος Σκουρολιάκος για το θέμα της αποκατάστασης της επισκεψιμότητας για το Σπήλαιο της Θεόπετρας Καλαμπάκας. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν την μοναδική αρχαιολογική αξία του χώρου καθώς και το τεράστιο τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει. Όπως τονίζουν οι βουλευτές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης από κατολισθήσεις και να ανοίξει άμεσα ο χώρος για τους επισκέπτες. Είναι στο πλαίσιο αυτό επιτακτική ανάγκη η οικεία εφορία αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την άμεσα απόδοση του χώρου στο κοινό.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα : Ανάγκη άμεσης παρέμβασης αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων του σπηλαίου της Θεόπετρας.

 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2016

 

Το σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τον εξαιρετικό πλούτο ευρημάτων για τον τρόπο ζωής κατά την διάρκεια της συνεχούς περιόδου ανθρωπογενούς παρουσίας σε αυτό από την Μέση Παλαιολιθική Περίοδο μέχρι την Νεολιθική. Το σπήλαιο της Θεόπετρας κατέστη επισκέψιμο μετά από μακρόχρονες αρχαιολογικές εργασίες και σήμερα αποτελεί πόλο παγκόσμιου πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα επανεμφανίστηκαν προβλήματα στατικότητας του αρχαιολογικού χώρου, μετά από βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις, οι οποίες ανάγκασαν την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων να προβεί σε προσωρινό κλείσιμο του για τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σαφές πλαίσιο για την αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων και ακριβές χρονοδιάγραμμα επανέναρξης της λειτουργίας του για το κοινό.

 

Επειδή είναι απαραίτητη η συντήρηση και διαφύλαξη του παγκοσμίου μνημείου του Σπηλαίου της Θεόπετρας

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεται να προβεί σε όλες τις κατεπείγουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο της Θεόπετρας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η αρτιότητα του μνημείου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές  

Δριτσέλη Παναγιώτα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.