Να ακούσουμε τους φιλοσόφους και όχι τις αγορές !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
8 Φεβρουαρίου 2017, 08:04

Νόαμ Tσόμσκι: Κτηνώδης η συμπεριφορά των Βρυξελλών προς την Ελλάδα

Σε μια ακόμα δημόσια παρέμβασή του ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόμαν Τσόμσκι επικρίνει σφόδρα τους ηγέτες της Ευρώπης και του βορρά για όσα περνά η Ελλάδα. «..H πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι -πέραν της κτηνωδίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των τραπεζών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες υπήρξαν πραγματικά κτηνώδεις- δεν έπρεπε καν να ξεσπάσει. Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα στην αρχή», O διαπρεπής Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε ότι «..συνέπεια αυτής της εγκληματικής πράξης να ρωτά κανείς τους πολίτες ήταν να τιμωρηθεί η Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Οι απαιτήσεις της τρόικας έγιναν ακόμα σκληρότερες. Φοβήθηκαν ότι θα προκληθεί ντόμινο αν ληφθεί υπόψη η ένδεια των πολιτών, διότι θα μπορούσαν και άλλοι να κάνουν την ίδια σκέψη και θα διαδοθεί η επιδημία της δημοκρατίας. Έπρεπε λοιπόν να την ξεριζώσουν εν τη γενέσει της».  Για το πώς θα μπορούσαν οι Έλληνες να αντιδράσουν είπε ότι : «..Δεν είναι απλό, ιδίως επειδή είναι απομονωμένοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση. Εάν οι Έλληνες είχαν την υποστήριξη των προοδευτικών αριστερών και λαϊκών δυνάμεων από αλλού στην Ευρώπη, θα μπορούσαν ίσως να έχουν προβάλει αντίσταση στις απαιτήσεις της τρόικας..».

Τι λέει ο Τσόμσκι απλά ; Επιβεβαιώνει , στην περίπτωση της Ελλάδος , την εφαρμογή του Δόγματος  του Σοκ και του Καπιταλισμού της καταστροφής με έναν τρόπο  εξόχως σκληρό ώστε να λειτουργήσει παραδειγματικά και σε ανάλογες περιπτώσεις . Αυτό είναι η μία παράμερος  της ελληνικής περιπτώσεως . Υπάρχουν επίσης τα λάθη όσον αφορά τα προγράμματα που στηρίχθηκαν στην φοροκαταιγίδα και όχι στο αναπτυξιακό σκέλος , υφαρπάζοντας το 50% σχεδόν του εισοδήματος , και φυσικά η εγχώρια  αβελτηρία του  πολιτικού συστήματος και κοινωνίας που ούτε μελέτησαν σωστά την κρίση , ούτε δημιουργούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την έξοδο από την επιτήρηση . Ακόντες άκοντες αφεθήκαμε αμαχητί στους δανειστές οι οποίοι μια χαρά αξιοποιούν την απερίσκεπτη λειτουργία του πολιτικού συστήματος .

Το ότι ακόμα και τώρα που η χώρα  , πέραν  της οικονομικής εξαθλίωσης , αντιμετωπίζει και θέματα απειλής  της εθνικής της  κυριαρχίας , αλλά και μετεξέλιξης της κρίσης σε κοινωνική παρακμή , το πολιτικό σύστημα , εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυλωμένο στις γνωστές μικροκομματικές σκοπιμότητες και νοοτροπίες που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να βάζουν κομματικό συμφέρον και πολιτικές  καριέρες πάνω από την πατρίδα.

Η Ελλάς θύει και το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων διαμορφώνοντας τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αναγέννησης .

Πρόκειται για μια αδυναμία που δυστυχώς θα πληρωθεί ακριβά από την χώρα και το έθνος . Ωστόσο ευθύνες έχουν και οι έλληνες που εξακολουθούν να αρέσκονται στην κομματική και πολιτική φενάκη , στα χαϊδέματα  αυτιών εναποθέτοντας τις ελπίδες ότι θα επιστρέψουμε στις καλές μέρες πριν της κρίσης  χωρίς ατομική και συλλογική προσπάθεια , χωρίς ιδρώτα , πότε στην δεξιά και πότε στην αριστερά . Ίσως αυτή η στάση των πολιτών είναι που κρατά όρθιο το σημερινό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα .

Αυτά λέει ο φιλόσοφος και εμείς αντί να τα αξιοποιούμε κάνουμε ότι μπορούμε για να τα απαξιώνουμε.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .