Μύθοι και πραγματικότητα για τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους και η αντίδραση της Ελλάδος στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
2 Ιουλίου 2019, 07:39

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε την τάση ως λαός να λειτουργούμε με άκρα .Έτσι απολυτοποιούμε πράγματα , απομυθοποιούμε άλλα και γενικώς δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να μιλάμε με δεδομένα και επιχειρήματα επί της πραγματικότητας που έχουμε μπροστά μας .

Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι χαρακτηριστική περίπτωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς . Έτσι από τη μία πολλοί πιστεύουμε  ότι  κολυμπάμε στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο και ότι εκμετάλλευση ή συνεκμετάλλευση ,απεμπολώντας ακόμα και  κυριαρχικά δικαιώματα , λύνουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και μας μένουν  κάποια ψιλά για να  ζήσουμε άνετα , και από την άλλη  ότι η εκμετάλλευση στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες με άδηλες συνέπειες για την εθνική μας κυριαρχία δεδομένου ότι αυτό περνά μέσα από την διελκυστίνδα υπεράσπισης των  κυριαρχικών δικαιωμάτων που πιστεύει ότι έχει και διεκδικεί  δυναμικά η Τουρκία . Ποια είναι η λύση σ΄ αυτήν  την περίπτωση ; Μία:  να επιβάλεις δια της στρατιωτικής ισχύος αυτά που δεν μπορείς να επιβάλεις δια  της διπλωματικής οδού και το διεθνές  δίκαιο .Θα κάνουμε πόλεμο; Ασφαλώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια επί των γαιανθράκων ; Υπάρχουν , που και πόσα φυσικά ενεργειακά αποθέματα ;  Από πότε το γνωρίζουμε και πως πιστοποιείται η ύπαρξή τους ; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν αυτά στο παρελθόν ; Πως σχεδιάστηκε η αξιοποίησή τους ; Τί ,πως και πού μπορεί να φτάσει η διεκδίκηση της Τουρκίας και πόσο ορθό είναι να πάμε σε πόλεμο ; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν τον κάθε έλληνα ώστε να ξεκρίνει τους μύθους από την αλήθεια και αναλόγως να τοποθετηθεί .

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει  ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πλούσια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τόσο μεγάλων που να δικαιολογούν πόλεμο με την Τουρκία . Βεβαίως θεωρητικά πετρέλαιο ή φυσικό αέριο  μπορεί να υπάρχει παντού αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι το κόστος εξόρυξης του και το μέγεθος των απολήψιμων αποθεμάτων που μπορούμε να πάρουμε και όχι γενικά των θεωρητικών αποθεμάτων που μπορεί να κρύβει μια περιοχή.

Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι το γνωστό κοίτασμα του Πρίνου μεταξύ Καβάλας και Θάσου και ένα δεύτερο κοίτασμα που εντοπίσθηκε εκείνη περίπου την εποχή ,στο νησί  «Μπάμπουρα» που βρίσκεται μεταξύ Θάσου και Τουρκίας  και εξ΄ αυτού δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις για περαιτέρω αξιολόγηση καθώς  εμπίπτει στην διαμάχη με την Τουρκία περί υφαλοκρηπίδας των νησιών ή όχι.

Να σημειώσουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου ήταν ένα μικρό ιδιαίτερα δύστροπο κοίτασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που αύξανε σημαντικά το κόστος διύλισης του, όχι ιδιαίτερα κερδοφόρο και για αυτό άλλαξε πολλά κοινοπρακτικά σχήματα  η εκμετάλλευση του. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Αιγαίο στηρίζονται σε γεωφυσικές-σεισμικές μεθόδους και μάλλον είναι πολύ γενικές και είναι δύσκολο να έχουν καταλήξει σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι η τεράστια γεωπολιτική αξία του Αιγαίου για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, και η μοναδικότητα του για την Ελλάδα. Αν οι πεδιάδες της Θεσσαλίας  της Μακεδονίας και της Θράκης  είναι η καρδιά μας  το Αιγαίο είναι ο πνεύμονας μας.  Από την άλλη , αφού δεν υπάρχουν γιατί κόβεται τόσο πολύ η  Τουρκία;

Η Τουρκία κόπτεται γιατί μέσω της συνεκμετάλλευσης βάζει ζητήματα γενικότερης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος   . Μήπως λοιπόν  η προπαγάνδα που αναπτύσσεται για τα υποτιθέμενα πλούσια αποθέματα πετρελαίου είναι δόλια και κατευθυνόμενη προς έναν λαό που μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα με σκοπό  να σπάσουν οι άμυνες του στην παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με προειλημμένες  αποφάσεις; Είναι ένα ερώτημα που χρίζει περεταίρω ανάλυσης .

Η άλλη η άποψη περί μεγάλων και αξιοποιήσιμων αποθεμάτων φυσικών πηγών  στο Αιγαίο , Κρήτη , Κύπρο , Ιόνιο , αποκαλύπτεται από πολλές πηγές αλλά και από δημοσιεύματα του wikileaks βάση διαρροής ενδοεταιρικών συνομιλιών στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor  . Βάση  αυτών προκύπτει ότι τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!

Όπως υπογραμμίζεται, με δεδομένη την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο! Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν  ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα». Γιατί άραγε το έλεγαν αυτό ; Είναι όπως τα λένε Παπανδρέου και Πάγκαλος ή κάτι άλλο προσπαθούσαν να αποφύγουν και τί είναι αυτό;

Τονίζεται παράλληλα ότι στο WikiLeaks διέρρευσαν εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα  μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ». Σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) φέρεται να υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή. Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο. Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Επίσης, τονίζεται πως τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβεια, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.

Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λόγο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, εκτιμάται ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρελιών!

Και όπως τονίζεται, όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάιο του 2010.

Το συμπέρασμα ;

1.Φυσικοί πόροι υπάρχουν αλλά  εντοπίζονται σε κρίσιμες(αμφισβητούμενες από την Τουρκία) περιοχές .

2.Η μη αξιοποίησή τους όλα αυτά τα χρόνια σχετίζεται  με την εκτίμηση ότι αυτό   περνά μέσα από πόλεμο με την Τουρκία .

3.Οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών , Γάλλων , Ιταλών και άλλων ότι οι εταιρείες που θα αναλάβουν την αξιοποίηση τους θα λύσουν τα θέματα με την Τουρκία , αποδεικνύονται λόγια καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο Ελλάδος Τουρκίας κάτι που δεν αποτολμούν γι΄ αυτό και τα ψελλίσματα περί συνεκμετάλλευσης που έχουν αρχίσει .

4.Η ένταξη της χώρας στο Δ.Ν.Τ , δεν είναι διόλου τυχαία.

5.Αποδοχή συνεκμετάλλευσης σημαίνει ουσιαστικά πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης με την Τουρκία αναφορικά με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας .

Πως απαντάμε ;   

Αναμφίβολα σε πρώτο στάδιο δια της διπλωματικής οδού  αξιοποιώντας την θέση και την παρουσία της χώρας στα διεθνή φόρα (Ε.Ε) και εκμεταλλευόμενοι την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της πολιτικής της ηγεσίας ως αποτέλεσμα του μεγαλοϊδεατισμού της αλλά και των επιλογών της με τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Επίσης οι κινήσεις καλώς επικεντρώνονται σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO όπως έκδοση εντάλματος συλλήψεως του Δ.Σ της , εκδίωξη  από έργα στην Ε.Ε. (π.χ. Κροατία) και κυρίως επιβολή κυρώσεων ανάλογων με αυτές που έχουν επιβληθεί σε ιρανικές πετρελαϊκές εταιρείες ως προς την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κρίσεως που θα οδηγήσει σε «πάγωμα» των ερευνών. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει αυτό να το αποφύγουν στοχεύοντας  στην ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος και η διατήρηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων.

Στην Κύπρο μόνον η ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει τις αρνητικές ισορροπίες που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή το 1974. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες για την ανάθεση και των υπολειπομένων τεμαχίων νοτίως του νησιού σε μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Τέλος, μία μεγάλη διεθνής αεροναυτική άσκηση στην περιοχή με συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων, θα περνούσε σωστά μηνύματα προς την Τουρκία.

Ειδικά η Ελλάδα;

Είναι διαφορετικά τα μεγέθη Κύπρου και Ελλάδας. Δεν είναι μόνον ότι η Κύπρος δεν έχει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπλέον, το ενεργειακό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν κινδυνεύει διότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, κολλημένο από το 2014. Το 1976 και το 1987 η Ελλάδα είχε κινητοποιήσει στρατό και στόλο προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο τουρκικών ερευνητικών πλοίων στο Αιγαίο.

Με δεδομένο ότι η γεώτρηση έχει απείρως μεγαλύτερη βαρύτητα, θα πρέπει και η αντίδραση της Ελλάδος να είναι ανάλογη. Πριν από  μερικούς μήνες ο νυν υπουργός Άμυνας είπε ότι, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν απόβαση σε βραχονησίδα, αυτή θα ισοπεδωθεί. Αντίστοιχο μήνυμα θα πρέπει να δοθεί σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει τη διενέργεια γεωτρήσεως σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις καθ’ όλα συγκεκριμένες τουρκικές διεκδικήσεις, καταθέτοντας στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάθεση αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους (άρθρα 75 και 85 Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας). Όταν ένα κράτος δρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ας προσφύγουμε εμείς σε αυτό που λεκτικώς επικαλούμαστε συνέχεια.

Και μ΄ αυτά θα συνετιστεί η Τουρκία η οποία δίνει καθοριστική σημασία στα ενεργειακά προκειμένου να θέσει στο τραπέζι τις γενικότερες αμφισβητήσεις της ; Όχι , αλλά εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια και την στρατιωτική ισχύ να αναλάβουμε την ευθύνη μιας πολεμικής σύρραξης ίσως ολίγων ημερών αλλά με τραγικές συνέπειες .

Θα δεχθούμε συνεκμετάλλευση; Αναμφισβήτητα όχι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την διπλωματία , τα διεθνή φόρα , τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των Η.Π.Α στην περιοχή και όπως είπαμε τα λάθη της Τουρκίας και βεβαίως να προετοιμαζόμενοι στρατιωτικά για όλα.

Πηγές : antinews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .