Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών – Περιστατικό δηλητηρίασης Ασπροπάρη στα Μετέωρα

23 Ιουλίου, 2015 12:39 Επιμέλεια: /

moyseio-fisikis-egkainia-44

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι βρέθηκε ένας δηλητηριασμένος Ασπροπάρης μέσα στη φωλιά του στους βράχους των Μετεώρων, ενώ το ταίρι του αγνοείται εδώ και μερικές μέρες.

Η μάστιγα των δηλητηριασμένων δολωμάτων έκανε και πάλι το θαύμα της! Ενώ λίγους μήνες πριν είχαμε με χαρά υποδεχτεί τα τρία ζευγάρια Ασπροπάρηδων που φώλιασαν στα Μετέωρα, σήμερα δυστυχώς έχουν απομείνει μόνο τα δύο.

Έτσι, ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, δέχεται ένα επιπλέον χτύπημα, το οποίο αθροίζεται σε όλα εκείνα που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 80% του πληθυσμού που υπήρχε στην Ελλάδα.

Το νέο αυτό περιστατικό είναι εξαιρετικά σοβαρό, αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για την απώλεια του 1/3 του αναπαραγωγικού πληθυσμού του Ασπροπάρη της Θεσσαλίας.

Δυστυχώς, η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή των Μετεώρων τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει καθοριστικά χτυπήματα στον τοπικό πληθυσμό αυτών των αρπακτικών. Για αυτό εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τρεις μήνες πριν το Μουσείο μας, σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δασαρχείο και το Δήμο Καλαμπάκας οργανώσαμε ένα διήμερο για την προστασία του Ασπροπάρη, με κεντρικό άξονα τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται, κάποιοι συνεχίζουν το παράνομο και καταστροφικό τους έργο. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι προκαλούν μια μεγάλη φυσική καταστροφή την οποία αργά ή γρήγορα θα βρουν μπροστά τους.

«Ελπίζουμε» τονίζει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Μουσείου κύριος Νίκος Πάλλας «ότι το περιστατικό αυτό θα αποτελέσει το ερέθισμα εκείνο, προκειμένου να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και να πάρουν έστω και τώρα εκείνα τα μέτρα που θα βάλουν φραγμό στην εξαφάνιση ενός αρπακτικού πτηνού που μόλις λίγα χρόνια πριν υπήρχε σε μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή μας.

Σε ότι μας αφορά, θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που βοηθά την προστασία του Ασπροπάρη και ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία γύρω από αυτό το θέμα. Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μας.»

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.