Μήπως και πάλι εθελοτυφλούμε ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
10 Μαρτίου 2019, 11:04

Το περασμένο καλοκαίρι η περιοχή ΜΑΤΙ , ΝΕΟ ΒΟΥΤΖΑ και ΡΑΦΗΝΑ  παραδόθηκαν αμαχητί στις φλόγες  με ολοκληρωτικές  καταστροφές στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον που φυσικά μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν αδίκως, έρχεται σε δεύτερη  μοίρα .

Μόλις  προχθές  το πόρισμα  των εισαγγελικών λειτουργών που διενήργησαν προκαταρκτική  έρευνα προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες τις επικεντρώνει στην ανεπάρκεια του μηχανισμού προστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών αλλά και στην έλλειψη συντονισμού.

Σύμφωνα  με το πόρισμα η έλλειψη σχεδίου διάσωσης ανθρώπων, τα σοβαρά λάθη, οι ενέργειες, οι αρρυθμίες και οι δυσλειτουργίες ευθύνονται για την αποτροπή της τραγωδίας όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές  .  Το πόρισμα μεταξύ των άλλων αναφέρει : «Προέκυψε ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε τελικά και του εκ του αποτελέσματος από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη και όχι επί χάρτου κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέττα και το Νταού Πεντέλης. Επίσης προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς..» .

Αυτά ως προς το πόρισμα των εισαγγελικών λειτουργών .

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι δυστυχώς και αυτό το θέμα εντάχθηκε  στις  μικροπολιτικές πομφόλυγες όπως και όλα σχεδόν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου . Δυστυχώς και πάλι εθελοτυφλούμε . Φρονώ ότι και αν ω μη γέννητω η περιοχή ξαναβρεθεί σε ανάλογη κατάσταση και πάλι θα έχουμε τις τραγικές επιπτώσεις που είχαμε με την περσινή πυρκαγιά ακριβώς γιατί οι γενεσιουργές  αιτίες εξακολουθούν να υφίστανται .

_Πόσα αυθαίρετα γκρεμίστηκαν στις περιοχές αυτές ;

_Πόσοι δρόμοι άνοιξαν ;

_Πόσοι καταπατημένοι χώροι απελευθερώθηκαν ;

_Πόσα μπαζωμένα ρέματα άνοιξαν ;

_Ποιο σχέδιο αποκατάστασης και δημιουργίας ζωνών προστασίας των οικιστικών περιοχών εφαρμόζεται ;

Ερωτήματα καίρια που δυστυχώς δεν τίθενται στον δημόσιο διάλογο καθώς αυτός επικεντρώνεται στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος .

Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα πολεοδομικά συγκροτήματα σε όλη τη χώρα  έχουν να κάνουν με το πως δομήθηκαν , πως αναπτύχθηκαν , πως οργανώθηκαν οι λειτουργίες τους . Η προχειρότητα , η απουσία σχεδιασμού και μια σειρά άλλα ζητήματα , επέτρεψαν να δημιουργηθούν πολεοδομικά συγκροτήματα ανοχύρωτα στα φυσικά φαινόμενα . Οι πολίτες με την ανοχή του κράτους  καταπατούσαν και έχτιζαν άναρχα για να έρχεται το κράτος σε κάθε εκλογές να νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες προσπορίζοντας ψήφους . Οι ευθύνες λοιπόν είναι διαχρονικές . Και αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για το ποιες πολιτικές πρέπει να ασκηθούν τα προβλήματα θα παραμένουν και σε κάθε ακραίο φυσικό φαινόμενο θα θρηνούμε θύματα .

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .