Μήπως εμείς λησμονούμε τη χώρα μας ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Νοεμβρίου 2016, 08:07

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική μη παρακαλώ σας μη  λησμονάτε τη χώρα μου..!» . Οδυσσέας Ελύτης

Στην προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο Ομπάμα  , στο δείπνο  που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος  στο προεδρικό μέγαρο , είπε σε κάποια αποστροφή  του λόγου του :  «…ευχόμαστε  να συνεχίσετε, και μετά τη λήξη της θητείας σας, να υπηρετείτε τα ίδια ιδανικά.  Καθένας γνωρίζει ότι η προσωπικότητά σας θα ακτινοβολεί και στο μέλλον.  Σ’ αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας , σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε – για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη- την Χώρα μας..» .

Είναι σαφές ότι δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί ηγέτες , οι διανοητές αλλά και οι απλοί πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων , χρώματος , γλώσσας κ.λ.π , που όχι μόνο δεν λησμονάνε  την Ελλάδα αλλά απεναντίας εμπνέονται από τον αρχαίο πολιτισμό της ο οποίος αποτέλεσε , κυρίως για τον δυτικό κόσμο  , την βάση δόμησής του αλλά και της σκέψης του . Παντού ανά τον σύγχρονο κόσμο ανακαλύπτεις φιλέλληνες – μετόχους της Ελληνικής παιδείας  που αγαπούν και τιμούν την Ελλάδα καλύτερον των Ελλαδιτών .

Μήπως εμείς οι ίδιοι λησμονούμε τη χώρα μας ;

Πόσο αγαπάμε την Ελλάδα ; Ιδού :  Σε μια έρευνα που έγινε για να διαπιστωθεί  ο βαθμός γνώσης και επαφής με τον Ελληνικό πολιτισμό τα ευρήματα  δυστυχώς αποκαλύπτουν ότι  το 47,2%  επισκέπτονται σπάνια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους . Πολύ συχνά τα επισκέπτονται  μόλις το 7,3%, συχνά το 26,2%, ενώ σπάνια το 47,2% και καθόλου το 17,9%.

Ποιοι λοιπόν ξεχνούν την χώρα μας ; Οι ξένοι ή εμείς οι σύγχρονοι  Ελλαδίτες ; Και την ξεχνούμε γιατί αγνοούμε την ιστορία και τον πολιτισμό της . Και τα αγνοούμε γιατί δεν μελετούμε την ιστορία . Γιατί  γενικότερα δεν μετέχουμε της Ελληνικής παιδείας . Γιατί παρασυρόμαστε από την τεχνοκρατία και τον συρμό της εποχής που αναγορεύει ως σπουδαία ζητήματα  και  αξίες την ευζωία , τον καταναλωτισμό και την απόλαυση των ηδονών του αφειδώς προσφέρονται  σήμερα  με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει το αληθινό νόημα της ζωής και να έχουμε απολέσει την πολιτιστική  μας ταυτότητα  και εθνική συνείδηση .

Ξέρουμε λ.χ οι σημερινοί Έλληνες από πού απορρέει συλλογική  αντίληψη  για την φιλοξενία , και την ασυλία για τον ξένο  και τον ικέτη ; Οι πρόγονοί μας  έλεγαν ότι ο ξένος είναι φίλος και ο ικέτης είναι πρόσωπο ιερό. O ξένος είναι προστατευόμενος του «Ξενίου Διός», και ο ικέτης προστατευόμενος του «Ικεσίου» ή «Iκετησίου Διός». Tην ιερότητα του ξένου ενισχύει η αρχαία ελληνική πίστη ότι πολλές φορές οι θεοί περιέρχονται με την μορφή ξένου τις πόλεις, για να ελέγξουν αυτοπροσώπως σε ποιές από αυτές επικρατεί η ευνομία και η θεοσέβεια και σε ποιές υπάρχει «ύβρις» και αθεοφοβία. O νόμος προέβλεπε ακόμη και δίωξη εναντίον των πολιτών που παρέβαιναν το ιερόν καθήκον της φιλοξενίας και της ασυλίας, τις γνωστές «δίκες κακοξενίας». Είναι γνωστό τέλος ότι στην φροντίδα των ξένων συμμετείχε και αυτό που σήμερα θα λέγαμε κοινωνία των πολιτών, πρωτοβουλίες δηλαδή και συσπειρώσεις και αδελφότητες πολιτών, που είχαν ως σκοπό τους την φιλοξενία και είναι γνωστές με τα ονόματα «ξένιοι» ή «φίλοι των ξένων», διατηρούσαν δε και ειδικό κοινό ταμείο για την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας.

Ποια  εικόνα  παράγει  το  σύγχρονο  ελληνικό γίγνεσθαι

Η συμπεριφορά μας  είναι τόσο ανθελληνική  που αναγκάζουμε  τους ξένους να σχηματίσουν την άποψη , σαν  συλλογίζονται τους νεοέλληνες  , ότι είμαστε μια δράκα ανθρώπων απρόσωπη ανάμεσα στο βαλκανιλίκι , έτοιμοι να πουλήσουμε  τα πάντα για να μην χαλάσουμε την ευζωία μας . Συμβιβασμένοι  και προσκυνημένοι,  δεν είμαστε διατεθειμένοι να αντισταθούμε  για αρχές και αξίες  , να εργαστούμε ομοθυμαδόν για την πρόοδο της χώρας  μας , να αγωνιστούμε για την  υπεράσπιση της πατρίδας , να θυσιάσουμε κάτι από την ατομική μας  κατάκτηση . «Τι σχέση με τους αρχαίους  Έλληνες έχετε εσείς» ,  σου λέει ο Γάλλος , ο Εγγλέζος ,  ο Γερμανός . Ναι , την Ελλάδα  που τους ανακάλυψε  , τους αναστύλωσε και τους  δίδαξε  πολιτισμό  την  καταντήσαμε  εμείς  οι νεοέλληνες  σκέλεθρο .

Περιμένουμε την σωτηρία από τους άλλους και όχι να σωθούμε  με τις δικές μας δυνάμεις και προσπάθειες . Αρχές και αξίες που αποτελούν  την ουσία του Αρχαίου Ελληνικού  Πνεύματος  , μπολιασμένες με εκείνες  του Χριστιανισμού ,  τις εξοστρακίσαμε θεωρώντας τες συντηρητισμό . Αυτήν την εικόνα παράγουμε δυστυχώς . Και έπρεπε να έρθει ο Ομπάμα για να μας θυμίσει ποιών προγόνων απόγονοι είμαστε , σε ποια γη κατοικούμε  και  ποιόν πολιτισμό εκπροσωπούμε .

Μήπως ποια θα πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας , μήπως να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία και στην παρακαταθήκη που μας άφησαν οι αρχαίοι πρόγονοί  μας  και χάριν αυτής της παρακαταθήκης η Ελλάδα αποτελεί ακόμα πηγή έμπνευσης και πολιτισμού ; Μήπως να αναλάβουμε  επιτέλους τις ευθύνες μας για  το πώς θα σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα ;

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .