Ας μην κάνουμε πάλι τα ίδια σφάλματα !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
12 Οκτωβρίου 2019, 08:38

Η επίσκεψη του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ξεκίνησε ως επίσκεψη  ουσίας και μάλιστα καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο της εξελισσόμενης γεωστρατηγικής  στην ευρύτερη ζώνη , υπό το πρίσμα της υπηρέτησης των Αμερικάνικων συμφερόντων , αλλά ακυρώθηκε από τις εξελίξεις την επαύριο  της αναχώρησης του από την Αθήνα καθώς ο Πρόεδρος Τράμπ ανατρέποντας όλα τα δεδομένα και αδειάζοντας τους συνεργάτες του , φέρεται να έδωσε το πράσινο φως στον Σουλτάνο να προχωρήσει στην εισβολή στο Συριακό έδαφος προβάλλοντας την δικαιολογία ότι καθαρίζει την περιοχή από τους ισλαμιστές του ISIS ενώ πρόκειται ουσιαστικά για γενοκτονία του κουρδικού στοιχείου της περιοχής.

Είναι ωφέλιμο ,προκειμένου να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα και τις κυοφορούμενες εξελίξεις , δεδομένου ότι αποτελούμε ως χώρα μέρος αυτού του χώρου όπου εξελίσσονται σημαντικές ανακατατάξεις ,να υπογραμμίσουμε  ότι η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα περιείχε  υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) ,που μπορεί να ειπώθηκε ότι γίνεται σε ένδειξη της αναγνώρισης του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι σχετίζεται  με τις κακές σχέσεις  Η.Π.Α – Τουρκίας ,αποτέλεσμα  των επιλογών του Προέδρου Ερντογάν . Αν ο Σουλτάνος δεν τίναζε στον αέρα τις Αμερικανο- Τουρκικές σχέσεις και δεν προσέγγιζε την Ρωσία , την Ελλάδα ούτε που θα την έβλεπαν οι Αμερικανοί . Τώρα μας βλέπουν χάριν του μεγαλοϊδεατισμού του Σουλτάνου και της μη εξυπηρέτησης των Αμερικάνικων συμφερόντων .

Πάντως  είτε έγινε εξ΄ ανάγκης , είτε από στρατηγική επιλογή , αναμφίβολα  εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πλέγματος ασφάλειας, δεδομένου ότι επαυξάνονται τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμφίβολα η επίσκεψη ενός τόσου αναβαθμισμένου κλιμακίου των Η.Π.Α σίγουρα έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνική πλευρά να θέσει τα ζητήματα που προκύπτουν από την κλιμάκωση της έντασης της Άγκυρας, που πλέον ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο οι εξελίξεις την πρόκαναν και ίσως την ακύρωσαν .

Σε κάθε περίπτωση  όμως στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθησαν σειρά κρίσιμων γεωστρατηγικών ζητημάτων τόσο για τις Η.Π.Α , όσο και για την Ελλάδα με αιχμή  την συμπεριφορά και απειλές της γείτονος . Από την άλλη ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας  ήθελε να στείλει το μήνυμα  στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της η οποία ενοχλεί σφόδρα την Ουάσιγκτον δεδομένου ότι βρίσκεται απέναντι στις επιδιώξεις των Η.Π.Α . Άλλωστε παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται  να αποφευχθεί  η ρήξη που θα οδηγήσει την Άγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας, η αγορά των S-400 και η όλη συμπεριφορά της δημιουργεί στους Αμερικανούς σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στρατηγικής σημασίας ζητήματα  που προσπαθούν τώρα με διάφορες επιλογές , όπως ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Ελλάδος ,να αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια να περιορίσουν τον ρόλο της Ρωσίας στην θερμή περιοχή αλλά και γενικότερα στη Μεσόγειο.

Ενδεικτικό της Αμερικάνικης στρατηγικής ότι ο Πομπέο επέλεξε να ξεκινήσει από τα Σκόπια , να έρθει Ελλάδα και να μην πάει Τουρκία που για την εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών επιλογών επέλεξε να συμπλεύσει με την Ρωσία κάνοντας την ανάλυσή τους  ότι αυτό θα της φέρει περισσότερα οφέλη . Σημειολογία ; Αναμφίβολα ναι , και επιβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί μπορεί να μην θέλουν να διαρρήξουν πλήρως τις σχέσεις τους με την Τουρκία ώστε  να μην την ρίξουν στις αγκάλες της Ρωσίας αλλά επί της ουσίας οι Αμερικανο – Τουρκικές σχέσεις  έχουν υποστεί καίριο βλάβη σε μια καθοριστική χρονική στιγμή κάτι που αναγκάζει τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν το πρόβλημα με άλλες επαναπροσεγγίσεις και επιλογές που ωστόσο ακυρώθηκαν από την διγλωσσία Τράμπ.

Η στάση της Ελλάδας

Εκείνο που έχει σημασία για μας , είναι το πώς προσεγγίζει η Ελληνική εξωτερική πολιτική την νέα  κατάσταση , πως την επεξεργάζεται και πως την εντάσσει στην εξωτερική πολιτική που καλείται να ασκήσει υπό το πρίσμα φυσικά της υπεράσπισης και προώθησης των εθνικών μας ζητημάτων .

Δυστυχώς εδώ για ακόμη μια φορά διαφαίνεται ότι κινούμαστε και πάλι ερασιτεχνικά , αγόμαστε και φερόμαστε από τις εξελίξεις που καθορίζουν άλλοι και κυρίως οι γείτονές μας και αντί να εντάξουμε τα λάθη τους στην δική μας στρατηγική , απλά ακολουθούμε . Αν η Τουρκία ρίχθηκε στην αγκαλιά των Ρώσων ,  αυτό εμάς μας έριξε στην αγκαλιά των Αμερικανών κάτι που αποδεχόμαστε με την λογική της εθελοδουλίας και όχι της στρατηγικής επιλογής . Ναι , στη χώρα που τα λιμάνια ανήκουν σε Κινέζους, τα αεροδρόμια σε Γερμανούς, τα τρένα σε Ιταλούς και τα υπόλοιπα στους ντόπιους οικονομικούς παράγοντες , η εξωτερική πολιτική μας , απλά , ανήκει στους Αμερικάνους.

Ας παραδειγματιστούμε από το παρελθόν

Έχουμε στη γειτονιά μας μια διαρκή και όλο αναζωπυρούμενη ένταση. Έχουμε τους Αμερικάνους να απειλούν τους Ρώσους,  τους Ρώσους να απειλούν τους Αμερικάνους, τους Αμερικάνους να απειλούν τη Βόρεια Κορέα, τη Βόρεια Κορέα τους Αμερικάνους, το Ιράν τους Αμερικάνους , οι Αμερικανοί την Κίνα και όλοι μαζί να έχουν ολόκληρο τον κόσμο σε αταξία.

Βεβαίως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει δική της πολιτική επί των εξελίξεων , πόσο μάλλον να την προσδιορίσει. Κατά συνέπεια η εξωτερική πολιτική πρέπει να αξιοποιεί τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα προκύπτουν απ΄ αυτές, να δημιουργεί στρατηγικές συμμαχίες που να εγγυώνται τα εθνικά συμφέροντα αλλά χωρίς να εμπλακεί στα απόνερα των στρατιωτικών επιχειρήσεων .

Το παρελθόν  διδάσκει τις επιλογές μας στο μέλλον .

Τη δεκαετία του 1990 η Ελλάδα συμμετείχε στο σφαγιασμό του Ιράκ ώστε, όπως έλεγε ο αείμνηστος πατήρ  Μητσοτάκης, μετά το τέλος του πολέμου «να καθίσει στο τραπέζι των νικητών»… Το «αντάλλαγμα» εκείνου του… «νενικήκαμεν» που πήρε αμέσως μετά η Ελλάδα ήταν τα Ίμια και η NATOικά υπαγορευμένη συμφωνία της Μαδρίτης για τα «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Το 1999 η χώρα έγινε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τα «ανταλλάγματα» ήταν η ντροπή της υπόθεσης Οτσαλάν, οι σύμμαχοι να αποκαλούν από τότε «Μακεδονία» τα Σκόπια και παράλληλα να ενισχύουν τον αλβανικό εθνικισμό και να χαϊδεύουν την Τουρκία αφήνοντάς την ελεύθερη να αμφισβητεί , να διεκδικεί , να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα , να χρησιμοποιεί τις μουσουλμανικές μειονότητες της βαλκανικής ενδοχώρας δημιουργώντας το γνωστό μουσουλμανικό τόξο με στόχο την Βιέννη αποσταθεροποιώντας τα Βαλκάνια . Χαϊδέματα που φυσικά την οδήγησαν να διαμορφώσει μια εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο του δόγματος Νατβούτογλου και τελικά να οδηγήσει σε ευκαιριακή συμμαχία με την Ρωσία .

Επίσης το 2001 η Ελλάδα συμμετείχε στην υπόθεση που λέγεται Αφγανιστάν και το 2003 η χώρα ενεπλάκη ξανά στο δεύτερο βομβαρδισμό και στη δεύτερη επιχείρηση του Κόλπου. Αυτό που πήρε σαν «αντάλλαγμα» ήταν το σχέδιο Ανάν και μια Τουρκία να  αμφισβητεί ευθέως το διεθνές δίκιο και το δίκαιο της Θάλασσας , να θέτει ζήτημα συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στο Αιγαίο και στην Κύπρο και μας επιβάλλουν να υπογράψουμε μια συμφωνία με τα Σκόπια χαρίζοντας την ελληνική ιστορία σ΄ αυτούς που καμία σχέση δεν έχουν μ΄ αυτήν .

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, στο τώρα, που «τα πράγματα» – όπως μας λένε «έχουν αλλάξει». Και γιατί έχουν αλλάξει; Διότι τώρα  τσακώθηκε η Αμερική με την Τουρκία. Συνεπώς – λένε – η Ελλάδα πρέπει να καλύψει αυτό το κενό, να… «τρουπώσει», να γίνει ακόμα πιο «πολύτιμη» στους Αμερικάνους, κι έτσι ,«πολύτιμη» ούσα, θα πάρει κι «ανταλλάγματα».Φεύ !!

Παρακάμπτουμε την άγνοια  για το πώς διαμορφώνονται, αναδιαμορφώνονται και μεταλλάσσονται  οι σχέσεις στο πλαίσιο των γεωπολιτικών παιχνιδιών, παρακάμπτουμε ακόμα και την προθυμία να είμαστε «πιο πολύτιμοι» στους Αμερικάνους και σημειώνουμε ότι σήμερα, που  γίναμε «πιο πολύτιμοι» κι ενώ ο Αμερικανός πρέσβης έφτασε να το πανηγυρίζει πέρσι ότι «το 2018 είναι το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα» , όταν η τουρκική ακταιωρός εμβόλιζε το ελληνικό πλοίο στα Ίμια, τί έκαναν οι ΗΠΑ ; Mας κάλεσαν να λύσουμε με την Τουρκία τις διμερείς διαφορές μας . Το ίδιο που συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα παρά τις φραστικές δηλώσεις τους προς την Άγκυρα τις οποίες ο Σουλτάνος γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του .

Σήμερα, που  γίναμε «πιο πολύτιμοι» το ΝΑΤΟ παριστάνει τον «ναυαγοσώστη» προσφύγων στις θάλασσές μας και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς πλέον τα «συμμαχικά» κόλπα της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σήμερα, που  γίναμε «πιο πολύτιμοι» ενώ  μιλούν για «ανταλλάγματα» και για «ασφάλεια της Ελλάδας», την ίδια στιγμή τα τουρκικά πλοία αλωνίζουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, αμφισβητούν από συνθήκη Λωζάνης μέχρι Καστελόριζο, με το «συμμαχικό» ΝΑΤΟ και τη «σύμμαχο» ΗΠΑ να παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους πάρα το γεγονός ότι Αμερικανικές εταιρίες ανέλαβαν την εκμετάλλευση  των φυσικών πόρων .

Αυτά ήταν και είναι τα «ανταλλάγματα» της τυφλής υποταγής. Ανάλογα «ανταλλάγματα» πήρε η Ελλάδα ακόμα παλιότερα: Τη δεκαετία του 1950 η Ελλάδα έφτασε μέχρι την Κορέα.  Το αποτέλεσμα ;  Σωρούς νεκρών Ελλήνων στρατιωτών και Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη. Την δεκαετία του ’60, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου πήγε να κάνει νερά  η Ελλάδα εισέπραττε σαν «αντάλλαγμα» τις Χούντες και τους Αττίλες με ΝΑΤΟϊκές πλάτες.

Το 1919 η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων και του εσωτερικού διχασμού έφτασε μέχρι την Ουκρανία για να πολεμάει Μπολσεβίκους. Τι «ανταλλάγματα» πήρε; Μικρασιατική Καταστροφή .

Όλα αυτά , υπό το πρίσμα του νέου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού states, πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα στην διαμόρφωση του νέου δόγματος της Εθνικής Εξωτερικής μας πολιτικής ώστε το αντίκρισμα που θα προκύψει από την νέα σχέση με τους Αμερικανούς να μην είναι νέα δεινά για την Ελλάδα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν είμαστε δεδομένοι εκ των προτέρων , εθελόδουλοι και αν ζητήσουμε εγγυήσεις για την εθνική μας  ακεραιότητα και ασφάλεια όχι στα λόγια αλλά στην πράξη .Μια τέτοια στάση όμως προϋποθέτει ,εκτός όλων των άλλων , αρραγές εσωτερικό μέτωπο , εθνική εξωτερική πολιτική , ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων από τους συμμάχους μας . Στοιχεία δυστυχώς ζητούμενα σε μια εποχή που αυτό πρέπει να αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ !!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .