ΜΕΤΕΩΡΑ Ουράνια σχήματα – Ένα αφιέρωμα του «ΕΘΝΟΥΣ» στην Αγία Λιθόπολη των Μετεώρων

admin
admin
8 Δεκεμβρίου 2014, 09:36

Δέος νιώθεις όταν κοιτάζεις από κάτω προς την κορυφή των βράχων, δέος και όταν βλέπεις από ψηλά, από τα πλατώματα των βράχων, τον Κάμπο της Καλαμπάκας και τον Πηνειό να κυλά ορμητικός από την Πίνδο. Δέος πρέπει να ένιωσαν και οι πρώτοι ασκητές όταν έφτασαν εδώ τον 11ο αι. επιχειρώντας να βρεθούν όσο γίνεται πιο κοντά στον Θεό.

Ανέβαιναν ένα-ένα τα σκαλιά, αφού τα λάξευαν πρώτα στον σκληρό βράχο. Αργότερα στα πρόχειρα ασκηταριά που έφτιαξαν ανέβαιναν με ανεμόσκαλες ή με δίχτυ, που το τραβούσαν επάνω, σε περίπτωση κινδύνου.

χωρίς τίτλο_DCE

Απόκοσμη η Mονή Βαρλαάμ μέσα στην ομίχλη.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Η δημιουργία των απόκοσμων βράχων των Μετεώρων ξεκίνησε τουλάχιστον πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία που πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα είναι και η πιο απίστευτη: οι βράχοι των Μετεώρων αποτελούνται από ποταμίσια βότσαλα, που εναποτέθηκαν, στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας κάθετους σχηματισμούς. Χίλιοι περίπου βράχοι με τα πιο παράξενα σχήματα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε τρία μόλις χιλιόμετρα γης, δημιουργώντας ένα Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO.

Σήμερα οι θεόρατοι όγκοι στεφανώνονται από μερικές από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές μονές της Ελλάδας. Ανάμεσά τους η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και το καθολικό της παραμένει ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο της περιοχής.

Τα έξι μοναστήρια που σήμερα είναι ακόμη σε λειτουργία και δέχονται επισκέπτες είναι η Ιερή Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Βαρλαάμ, η Ιερή Μονή Ρουσάνου, η Ιερή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου και τέλος η Ιερή Μονή Αγίας Τριάδας.

Τα μοναστήρια προσφέρουν στον επισκέπτη εικόνες μοναδικής ομορφιάς, οι οποίες, ωστόσο, θα πρέπει να καταγραφούν μόνο στη μνήμη, καθώς στα Μετέωρα δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση των μονών και των μοναχών. Σε όλα σχεδόν τα μοναστήρια πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, όμως, για να ανακαλύψετε μόνοι σας τα μυστικά τους θα χρειαστείτε αρκετές ημέρες.

Γιορτινή κατάνυξη
Τα Μετέωρα είναι ιδανικά για χριστουγεννιάτικες διακοπές κοντά στη φύση, με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα. Σε όλα τα μοναστήρια η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ στη γύρω περιοχή οι γιορτές και τα πανηγύρια αρχίζουν ήδη από τις 18-19 Δεκεμβρίου, που γιορτάζει ο Αγιος Μόδεστος….».

 

Νέλλη Καψή

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .