Μέρκελ , Ολάντ και οι άλλοι έδωσαν την χαριστική βολή στην ολοκλήρωση της Ε.Ε

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
9 Μαρτίου 2017, 08:04

Όσοι  ρομαντικοί της Ευρώπης συνεχίζουν να παραμένουν πιστοί στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και της Ομοσπονδοποίησης, που φάνταζαν ιδεατά σενάρια τις προηγούμενες δεκαετίες, μάλλον θα πρέπει να αντελήφθησαν  πως δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να συνεχίσουν να αποτελούν την στόχευση της Ευρώπης καθώς , μετά τη χθεσινή μίνι Σύνοδο των Βερσαλλιών μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αποτελούν παρελθόν και ξεπερασμένες ιδέες που δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό γίγνεσθαι  .

Μέρκελ και από κοντά ο άβουλος Ολάντ και η άλλη  θλιβερή  ακολουθία  ηγετών της Ιταλίας και Ισπανίας , έδωσαν την χαριστική βολή στο όραμα των αρχικών εμπνευστών  της ενωμένης Ευρώπης και έτσι έχουμε την  Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων, μιας και διαπίστωσαν πως οι χώρες δεν μπορούν να ακολουθήσουν κοινό βηματισμό σε μια σειρά από θέματα. Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες , ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» αποκρύπτοντας την όχι και τόσο κρυφή πολιτική  της ατζέντα  που είναι μια Γερμανική Ευρώπη και όχι μια Ευρωπαϊκή Γερμανία .

Δυστυχώς σ΄ αυτήν την φάση η Γερμανία φαίνεται να κερδίζει καθώς η οικονομική της ισχύ την αναδεικνύει σε ατμομηχανή της Ευρώπης . Ναι , η Γερμανία πετυχαίνει μέσα από την οικονομία αυτό που δεν πέτυχε με τα όπλα . Όλοι λοιπόν στην Ευρώπη θα δουλεύουμε για τους Γερμανούς  .

Τι σημαίνει όμως η δημιουργία της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων; Γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό το μοντέλο και είναι σήμερα το επικρατέστερο; Πως πρέπει η Ελλάδα να τοποθετηθεί απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται στη Γηραιά Ήπειρο; Μπορεί να πετύχει τελικά το νέο εγχείρημα; Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν και κατά πόσο απειλούν το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Ερωτήματα αμείλικτα μετά τις τραγικές , για το αρχικό εγχείρημα , εξελίξεις .

Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε χώρες με οικονομίες που αντέχουν στην πρόκληση ενός αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού, με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τη Γερμανία, και άλλες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, είτε λόγω μιας παρωχημένης παραγωγικής δομής είτε λόγω αδυναμίας του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας γενικότερα να συμφωνήσουν ως προς τα μέτρα που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση.

Η κρίση του ευρώ τόνισε τις διαχωριστικές γραμμές εντός Ευρώπης περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Και η Γαλλία βρίσκεται κάπου στη μέση, αισθάνεται άβολα και χωρίς μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όσο για τη Βρετανία, αποφάσισε να φύγει από την Ευρώπη  επανερχόμενη στην κλασική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθώντας να αποκτήσει την παλιά της δυναμική  λησμονώντας η σημερινή της πολιτική ηγεσία ότι τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο .

Οφείλουμε να πούμε σ΄ αυτό το σημείο ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται αγνοώντας ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν  αλλάξει τα δεδομένα και οι σχέσεις Η.Π.Α  – Ε.Ε είναι ποια σχέσεις έντονα ανταγωνιστικές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο , για να μην πω εχθρικές , κάτι που επιβάλλει συσπείρωση  των δυνάμεων , τόλμη και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης και όχι διαχωρισμούς .

Αντ΄ αυτού η Ευρώπη παραπαίει οδηγώντας  αφενός σε αδιέξοδο το μεγάλο επαναστατικό πείραμα  βαθμιαίας ενοποίησης με στόχο την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανοικτά σύνορα και την ευημερία, που βασιζόταν στη συναίνεση και τη συγκυριαρχία , και αφετέρου την οικονομία της σε ύφεση .

Θα μπορέσει η Γερμανία, ως απρόθυμος και δογματικός ηγεμόνας στο νέο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, να ανταποκριθεί στη μεγάλη ιστορική ευθύνη που φορτώνεται με  την θέλησή της; Θα ξεπεράσει η Γαλλία το δικό της αδιέξοδο, ώστε να λειτουργήσει και πάλι σε ισότιμη βάση η γαλλογερμανική συνεργασία πάνω στην οποία στηρίχθηκε για μεγάλο διάστημα η ευρωπαϊκή ενοποίηση; Θα είναι άραγε η Ιταλία η ωρολογιακή βόμβα που θα τινάξει το ευρώ στον αέρα; Χωράνε στο ανομοιογενές ευρωπαϊκό σύστημα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο εθνολαϊκισμός διαδέχεται τον κομμουνισμό, με ενδιάμεση στάση την κλεπτοκρατία; Πολλά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις δεν είναι διόλου προφανείς.

Δυστυχώς η Ελλάδα μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει το Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σκηνικό αποτελεί τον αδύναμο κρίκο . Οικονομικά εξασθενημένη, παραγωγικά και κοινωνικά διαλυμένη , με περιορισμένη αξιοπιστία , με την Τουρκία  να απειλεί  την εθνική της κυριαρχία , με το μεταναστευτικό να απειλεί τα εθνολογικά της χαρακτηριστικά , η χώρα χρειάζεται  όσο τίποτα άλλο μια ισχυρή Ευρώπη και μια δική της φωνή που να ακούγεται και να την καταλαβαίνουν εταίροι και σύμμαχοι.  Δυστυχώς το εγχώριο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η χρονική στιγμή επιβάλει να αφήσουν στην άκρη το προσωπικό και κομματικό όφελος και να θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .