Μεγάλη στιγμή για την ανθρωπότητα – Επιτυχημένη η προσεδάφιση του Insight στον πλανήτη Άρη

admin
admin
27 Νοεμβρίου 2018, 11:27
Έναν ακόμη άθλο πραγματοποίησε η NASA, η οποία μετέδωσε ζωντανά από τον Άρη την προσεδάφιση του διαστημόπλοιου Insight.

Είναι η πρώτη φορά, που μέσω της διαδικτυακής τεχνολογίας, είδαμε την πραγματική εικόνα ενός πλανήτη, ενδεχομένως της επόμενης ανθρώπινης αποικίας στο Διάστημα.

Έπειτα από ένα ταξίδι 484 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 19.800 χλμ. την ώρα, το Insight μείωσε την ταχύτητά του μόλις στα οκτώ χιλιόμετρα την ώρα και έκανε «μαλακή» προσεδάφιση στον γειτονικό πλανήτη.

Το ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών Insight είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη. Είχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και ο προορισμός του είναι μια τεράστια επίπεδη έκταση του Άρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη».

«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι με τους μηχανικούς και τους επιστήμονες της NASA να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

Το Insight μάλιστα έστειλε και την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Ήταν η πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του ‘Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Και όλα αυτά  40 χρόνια μετά την τηλεοπτική μετάδοση της προσελήνωσης του “Απόλλων 11” και την ιστορική φράση του Νίλ Άρμστρονγκ  «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα…».

altsantiri.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .