Μεγάλη η ανταπόκριση των Γυναικών – Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και της λοίμωξης από τον ιό HPV στη Καλαμπάκα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
14 Μαΐου 2015, 20:21

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και της λοίμωξης από τον ιό HPV, πραγματοποιήθηκε σήμερα  Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας.
Εισηγητές ήταν οι Ιατροί Γυναικολόγοι
κ. Καλόγηρος Γιώργος
κ. Μπαρτζιώκας Αθανάσιος
κ. Κοτρώνης Κώστας
κ. Καββαδίας Αλέξης
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων Ε.Α.Ε. κ. Γεώργιος Τσιάνος / Χειρουργός

O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προλαμβάνεται, ή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Tο Test Pap είναι η KYPIA μέθοδος πρόληψης. Nέες τεχνικές πιστεύεται ότι θα συμβάλουν στην αξιοπιστία του και θα επιτρέψουν μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα ελέγχου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητά του.

Eπιδημιολογικά δεδομένα και μελέτες μοριακής βιολογίας έχουν τεκμηριώσει τα τελευταία χρόνια την αιτιολογική συσχέτιση του ιού HPV με την καρκινογένεση στον τράχηλο  της μήτρας. Aπο τα πολλά στελέχη του ιού, 30 περίπου υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλουν το γεννητικό σύστημα, OMΩΣ η παρουσία του ιού και μόνο ΔEN οδηγεί απαραίτητα σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου. Eνδεικτικά, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο η μόλυνση από τον ιό ανιχνεύεται σε 1.000.000 εώς 5.500.000 γυναίκες στις HΠA ενώ μόλις 1-2% από αυτές υπολογίζεται ότι τελικά θα νοσήσουν από καρκίνο.

Oι παράγοντες κίνδυνοι που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της μόλυνσης από τον ιό είναι πολλοί και έχουν σχέση με τον ίδιο τον ιό. τη γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου και με παράγοντες του περιβάλλοντος. O ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. H πρόωρη έναρξη σεξουαλικών επαφών καθώς και οι πολλοί σύντροφοι, δημιουργούν προϋποθέσεις μόλυνσης από πολλά στελέχη. H μακροχρόνια λοίμωξη από μεγάλο αριθμό ογκογόνων στελεχών πιο δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν από την άμυνα του οργανισμού.

H ταυτόχρονη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα αυτοϊασης.

H συμβολή του Test Pap στην ανίχνευση των βλαβών που προκαλεί ο ιός είναι καθοριστική. Oι αλλοιώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως:

1.       ήπιες ή χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις (HPV, CIN1 ή LGSIL)

2.       βαρειές ή υψηλόβαθμες αλλοιώσεις (CIN2, CIN3 ή HGSIL)

3.       άτυπες αλλοιώσεις του αδενικού επιθηλίου (AGUS)

4.       διηθητικός καρκίνος

5.       αδιευκρίνιστες αλλοιώσεις που αντιστοιχούν στο 8-10% των εξετάσεων (ASGUS).

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Η αντοχή, ανοχή, συμπόνια, αγάπη, αλληλεγγύη, πίστη στο καθήκον, ακάματη φροντίδα για τα μικρά και τα μεγάλα, πάνω και πέρα από τη κτητική επιδίωξη της ύλης, χαρακτηρίζουν τους λίγους που διακονούν τους πολλούς ανθρώπους. Αυτοί γίνονται οι πραγματικοί λειτουργοί της ζωής, ανεξάρτητα πλέον, από την επαγγελματική δραστηριότητα και καταξίωσή τους. Αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός «αυτός είναι άνθρωπος» με την πραγματική σημασία της έννοιας αυτού του χαρακτηρισμού.

Ετσι τα άτομα που δίνουν στο διπλανό τους και τον φροντίζουν χωρίς αντάλλαγμα, συνήθως μετέχουν σε οργανωμένα κοινωφελή μη κερδοσκοπικά σωματεία, προσφέροντας απλόχερα όσα έχουν στο «δισάκι της ψυχής τους» με μόνη αμοιβή και ευχαρίστησή τους την ανακούφιση που φέρνει η φροντίδα τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τέτοιο Σωματείο από το ξεκίνημα του αποτέλεσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με ειδική μέριμνα, την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου. Η ενημέρωση όλων των Ελλήνων για την πρόληψη του καρκίνου και οι τρόποι και μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης του έγινε καταστατική υποχρέωση, όπως και διδαχή των Λειτουργών Υγείας με συστηματικά μαθήματα και κατανοητές απλές ομιλίες προς το κοινό σε πανελλήνια κλίμακα.

DSC_2587_DCE DSC_2578_DCE DSC_2577_DCE DSC_2575_DCE DSC_2574_DCE DSC_2572_DCE DSC_2569_DCE DSC_2568_DCE DSC_2567_DCE DSC_2566_DCE

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .