Με τον σύλλογο Αδελφοποιημένων πόλεων Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
13 Μαρτίου 2017, 19:00

Με τις Καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε ο σύλλογος Αδελφοποιημένων πόλεων Καλαμπάκας , από την μονοήμερη εκδρομή που πραγματοποίησε.

Σημαντικότεροι σταθμοί της εκδρομής η Λειβαδιά , το Δίστομο ( Μοναστήρι Αγίου Λουκά και Μαυσωλείο ) , η Ιτέα και η Άμφισσα .

Η Λειβαδιά ήταν ο πρώτος σταθμός όπου οι εκδρομείς περπάτησαν στην πόλη και απόλαυσαν τις ομορφιές της .

Στην συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στον Άγιο Λουκά , το μοναστήρι που βρίσκεται σε γραφική πλαγιά του Ελικώνα σε τοποθεσία όπου βρισκόταν άλλοτε ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας και περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα. Το φυσικό τοπίο δεν έχει αλλοιωθεί από οικιστική ή άλλη δραστηριότητα και διατηρεί την αυθεντικότητά του. Πληροφορίες για την ιστορία του μοναστηριού αντλούνται από τον βίο του Οσίου Λουκά, έργο ανωνύμου του 962, και τις Ακολουθίες της Κοιμήσεως και της Ανακομιδής του λειψάνου του, πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες κατά τους αρχαιολόγους . Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ιδρυτής της μοναστικής ζωής στη Μονή είναι ο ίδιος ο Όσιος, ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του (946-953). Είχε γεννηθεί στο Καστρί Φωκίδας το 896 από γονείς πρόσφυγες από την Αίγινα. Από νωρίς ακολούθησε το μοναχισμό και στα τέλη του 910 ή 911 βρίσκεται ως μοναχός στην Αθήνα, ύστερα σε διάφορα ησυχαστήρια της Φωκίδας και της αντίπερα κορινθιακής ακτής στο Κόρφο Κορινθίας. Οι μετακινήσεις του Οσίου υπαγορεύονταν από την απειλή των Βουλγάρων του Συμεών. Το 946/947 εγκαθίσταται στην τοποθεσία του σημερινού μοναστηριού και πεθαίνει το 953.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά μνημεία της Ελλάδας, που στήθηκαν στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, είναι το Μαυσωλείο Διστόμου , όπου και ο σύλλογος επισκέφτηκε. Η μεγαλειώδης εγκατάσταση βρίσκεται στο λόφο Κανάλες, σε υψόμετρο 346 μέτρων πάνω από την πόλη του Διστόμου. Φιλοξενεί τα οστά  των 230 κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί σε αντίποινα, λίγο πριν την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ιούνιο του 1944.

Στις 10 Ιουνίου του 1944 οι Γερμανοί ναζί γνώρισαν μια από τις πιο βαριές ήττες τους λίγο έξω από το Στείρι, όταν έπεσαν σε ενέδρα των Ελλήνων ανταρτών. Αναγκασμένοι να υποχωρήσουν, ξέσπασαν την οργή τους στους κατοίκους του Διστόμου. Η σφαγή κράτησε από το μεσημέρι εκείνης της μέρας μέχρι που έπεσε η νύχτα και δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο. Κατέκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν εν ψυχρώ όποιον συναντούσαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες που κατέγραψε η ιστορία λένε πως ο ιερέας του Διστόμου αποκεφαλίστηκε και οι γυναίκες βιάστηκαν πριν σφαγιαστούν.

Η εκδρομή περιελάμβανε  φαγητό στην Ιτέα και έκλεισε με τελικό σταθμό την  Άμφισσα.

adelfopoiimenoi distomo (10) adelfopoiimenoi distomo (9) adelfopoiimenoi distomo (8) adelfopoiimenoi distomo (7) adelfopoiimenoi distomo (5) adelfopoiimenoi distomo (4) adelfopoiimenoi distomo (3) adelfopoiimenoi distomo (2) adelfopoiimenoi distomo (1)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .