Με την ευκαιρία των εγκαινίων του ενοριακού κέντρου – πρότυπο στην Βασιλική : Όταν η ενορία λειτουργεί γίνονται θαύματα

12 Σεπτεμβρίου, 2015 08:04 Επιμέλεια: /

DSC_8421_DCE

Την Πέμπτη το βράδυ στη Βασιλική πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια  του ενοριακού κέντρου  Αγίου Νικολάου  παρουσία πλήθος κατοίκων του χωριού , τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Σεραφείμ  αλλά και  την  τιμητική  παρουσία  πολιτικών παραγόντων όπως του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Χρήστου Σινάνη , του Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη , του πρώην Δημάρχου Βσσιλικής Βάϊου Ζιάκα , δημοτικών Συμβούλων , της προέδρου του Τ. Σ Βάϊας Κολώνα  και πολλών άλλων ακόμα   τοπικών αξιωματούχων που εξήραν το έργο και τον ρόλο  που θα διαδραματίσει το εν λόγω  έργο στην τοπική κοινωνία  .

Πρόκειται για έναν πολυχώρο με μουσείο λαϊκής  τέχνης  , αίθουσα  εκδηλώσεων   κ.α  , που αντανακλά την αγάπη  και την προσφορά  απλών ανθρώπων που με μπροστάρη τον τοπικό  πνευματικό ποιμενάρχη , στην προκειμένη περίπτωση του ιερέα του χωριού Αιδεσιμότατο πατέρα  Σωτηρίο Χαρίση , δημιούργησαν ένα πνευματικό κέντρο  – πρότυπο  που   αφενός  συμβάλει  στην πρόοδο  του τοπικού κοινωνικού συνόλου  και αφετέρου  καταδεικνύει  τον ρόλο των ενοριών   στην σύγχρονη εποχή  που αποτελεί το κύτταρο της Εκκλησίας.  Είναι η ίδια η Εκκλησία σε μικρογραφία.

Στην λειτουργοούσα  ενορία τελεσιουργείται η διακονία της καταλλαγής, κηρύττεται και λατρεύεται ο Χριστός σύμφωνα με τις παραδόσεις  της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης  βεβαίως  μέσα από σύγχρονες εκφράσεις  όπως μια   αίθουσα  εκδηλώσεων , ένα αρχονταρίκι, αίθουσες κατηχητικών, βιβλιοθήκη , υπολογιστών, ψυχαγωγίας.  Όλα όσα γίνονται στους χώρους αυτούς υπηρετούν, τρόπον τινά, με σύγχρονους τρόπους αυτό, που ζούσαμε παλαιότερα στους περιβόλους των ναών.  Η Εκκλησία αρνείται να αφομοιωθεί με την άμορφη κοινωνία, αλλά εκτείνεται ως σωτηρία, που υπάρχει «εν ορίοις», πέραν μεν των χωρικών ορίων του ναού, μέσα σε καθορισμένα όμως όρια, που υποδηλώνουν ευθύνη. Δεν πρόκειται για όρια περιχαράκωσης  και για τους μη υγιείς τοπικισμούς, που δημιουργούνται καμιά φορά, όσο για σύνορα έγνοιας και μέριμνας. Ο εκκλησιαστικός ενοριακός κύκλος δεν κλείνει, αλλά ανοίγεται και διαλέγεται, προσεγγίζει και μεταδίδει το μυστήριο της κοινωνίας, μαρτυρεί τον Χριστό προς τους εγγύς και τους μακράν.

Η ενορία είναι η ευχαριστιακή οικογένεια, που γίνεται «ο,τι κοινωνεί», το μικρό ευχαριστιακό κέντρο, όπου λαμβάνει χώρα η σωτήρια δράση της ευρύτερης Εκκλησίας, η κλήση πάντων σε σύναξη . Αυτή η ενορία, όσο και να ακούγεται  περίεργο , έχει κεντρικό ρόλο στη σημερινή σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα  κάτι που ο πατέρας Σωτήριος Χαρίσης  γνωρίζει και  υπηρετεί πιστά με έργα αγάπης και προσφοράς στο τοπικό κοινωνικό σύνολο  κάτι που υπογράμμισε  και  ο  κ. Σεραφείμ ο οποίος  ζήτησε από τους κατοίκους να αγκαλιάσουν και να τιμήσουν το συγκεκριμένο έργο που μαζί με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου κοσμεί το χωριό.

Η λειτουργούσα  εν αγάπη και ομονοία  ενορία  μπορεί  να κάνει θαύματα και το ενοριακό κέντρο της Βασιλικής  είναι ένα τέτοιο θαύμα και μακάρι να αγκαλιαστεί και να κατανοηθεί από τους  Βασιλικιώτες .

Αξίζουν  λοιπόν  πολλά – πολλά συγχαρητήρια  κατ΄ αρχήν στον πατέρα   Χαρίση που με ταπείνωση και αγάπη προσφέρει ένα μεγάλο  πνευματικό και κοινωνικό έργο στους ενορίτες του αποδεικνύοντας πως ότι γίνεται με αγάπη και με ειλικρίνεια έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο που έτσι αντιλαμβάνεται ότι η πίστη , οι αξίες , η ανιδιοτελής προσφορά , η αφιέρωση σε ένα αγαθό στόχο , μπορούν να κάνουν   θαύματα .  Συγχαρητήρια  πρέπουν  και σε όσους συνέβαλαν κατ΄ οιονδήποτε τρόπο να γίνει πράξη αυτό το έργο .

Το όμορφο χωριό της Βασιλικής , το χωριό της Κυρά – Βασιλικής  που κοσμείται από  ενδιαφέρουσα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία , έχει τώρα ακόμα ένα κόσμημα που το καθιστά ακόμα πιο όμορφο και ενδιαφέρον .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.