Με προμήθεια 1,5% το «σπάσιμο» 500ευρων

18 Μαρτίου, 2016 13:56 Επιμέλεια: /

iLNbEyPgtRAXlNN3mqvd

Μέση προμήθεια 1,5% εισπράττουν οι τράπεζες, προκειμένου να μετατρέψουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας. Για την ανταλλαγή ενός τραπεζογραμματίου 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας, η επιβάρυνση φθάνει τα 5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική προμήθεια δεν ξεπερνάει τα 200 ή 250 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Η προμήθεια εισπράττεται όταν κάποιος ανταλλάξει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με άλλα, των 20 ή των 50, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση που τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό, δεν υπάρχει προμήθεια.

Η τάση μετατροπής πυροδοτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώως μέτρο κατά του «ξεπλύματος» χρήματος από εγκληματικές ενέργειες. Το θέμα έθεσε με δηλώσεις του ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα και, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ισχύσει άμεσα, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ελλήνων, που διατηρούν χρήματα σε θυρίδες και σε σπίτια. Η τάση ήταν έντονη τις πρώτες ημέρες, αλλά σταδιακά το φαινόμενο βαίνει μειούμενο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στη χώρα μας πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά αλλά και στη φύλαξη. Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Εκατό χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που, αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα. Τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες και σπίτια υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ περίπου, και ένα τμήμα τους χρησιμοποιείται από μερίδα πολιτών για πληρωμή υποχρεώσεων.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, αντικρούουν την κριτική για την προμήθεια που εισπράττουν, αντιτείνοντας ότι το διαχειριστικό κόστος για την τροφοδοσία των καταστημάτων με χαρτονομίσματα μικρής αξίας είναι ασυνήθιστα υψηλό, ειδικά σε μια περίοδο όπου ισχύουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών παραμένει τα 420 ευρώ. Στην άποψη αυτή φαίνεται να συνηγορεί και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πηγές της κεντρικής τράπεζας, πάντως, παραπέμπουν το θέμα της προμήθειας για τη μετατροπή τραπεζογραμματίων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αρμοδιότητά της να παρεμβαίνει σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών.

 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.