Με κάθε τρόπο στο πλευρό των πλημμυρόπληκτων το ΚΚΕ

admin
admin
8 Οκτωβρίου 2016, 07:52

Στο επίκεντρο η ανάδειξη της πραγματικής αιτίας των καταστροφών και η οργάνωση της λαϊκής πάλης

Στο πλευρό των πλημμυρόπληκτων των χωριών του νομού Τρικάλων, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, αλλά και στη συνέχεια, το ΚΚΕ.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις 8 και 9 Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές τόσο μέσα σε χωριά στον κάμπο, όσο και σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων, καθώς και στα χωράφια. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι καταστροφές από τα νερά του Πηνειού ποταμού, ο οποίος ξεχείλισε και ξεχύθηκε στα παραπήνεια χωριά, πλημμυρίζοντας σπίτια, μαγαζιά και μικρές βιοτεχνίες, πνίγοντας ζώα σε στάβλους και μαντριά, καταστρέφοντας θερμοκήπια και μετατρέποντας σε λασπώδεις λίμνες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Πολύμορφη κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την παρέμβαση του Κόμματος, ο Αλέκος Νταούλας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Την ώρα που το φαινόμενο των πλημμυρών ήταν σε εξέλιξη, κλιμάκια των τοπικών Οργανώσεων του ΚΚΕ έφταναν, επιτόπου, στα πλημμυρισμένα χωριά – Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Παραπόταμος, Διαλεκτό, Μεγάρχη, Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Νομή, Αρδάνι, Ρίζωμα, Πλάτανος, Διάβα, Κλεινοβός, Γλυκομηλιά κ.ά. – και είχαν συζητήσεις με τους κατοίκους, καταγράφοντας τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, βοηθώντας τους πληγέντες που προσπαθούσαν να γλυτώσουν ό,τι ήταν δυνατόν από την περιουσία τους, ενώ, ταυτόχρονα, προχωρούσαν σε παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ζητώντας την άμεση και ουσιαστική ενεργοποίησή τους.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε, επίσης, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, είχε συνάντηση, στο χωριό Βαλομάνδρι, με την Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν οι πλημμυρόπληκτοι της περιοχής. Ο Γ. Λαμπρούλης κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης που του παρέδωσε η Επιτροπή, ενώ ήδη, από την επομένη των ζημιών από τις πλημμύρες, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας άμεσα μέτρα υπέρ των πλημμυρόπληκτων.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έφεραν άμεσα το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Πύλης και Καλαμπάκας, καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, απαιτώντας από την Τοπική Διοίκηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να προχωρήσει σε ενέργειες για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, και ο «Ριζοσπάστης», ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, βρέθηκε, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του Κόμματος, σε πλημμυρόπληκτα χωριά της περιοχής μας και σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε, κατέγραψε το εύρος και το μέγεθος των ζημιών, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των χωριών για την πολιτική των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης που αφήνει την ύπαιθρο χωρίς αντιπλημμυρική προστασία, στο έλεος του καιρού, καθώς και τα ζωτικά αιτήματα – διεκδικήσεις των πληγέντων.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ, εκτός όλων των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχτεί η πραγματική αιτία των καταστροφών. Διότι, όπως, χαρακτηριστικά σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή, «οι μεγάλες καταστροφές δεν μπορούν ν’ αποδοθούν στην πρωτοφανή, πράγματι, βροχόπτωση, δεν ήταν αναπόφευκτες. Η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, όπως η έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων, των καναλιών, των ποταμιών, είναι παράγοντες που συνετέλεσαν στην καταστροφή. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες, ειδικά στις παραπήνειες περιοχές. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης, για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία».

Το ΚΚΕ καλεί τους πλημμυροπαθείς και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας από την κυβέρνηση:

— Να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών.

— Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων, να απαλλαγούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και των άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων προς το κράτος.

— Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα».

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  5/10/2016                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .