Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εκδήλωση του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
13 Μαΐου 2016, 11:42

Εκατόν δέκα επτά ( 118) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης και του Εκπατρισμού των κατοίκων , και έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση στην Κουτσούφλιανη, στον οικισμό Τοπικής Κοινότητας Παναγίας του Δήμου Καλαμπάκας.
Ολοκαύτωμα της Κουστούφλιανης (13 Μαίου 1898)
Ως γνωστόν φέτος συμπληρώθηκαν 118 χρόνια από το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός του εθελούσιου εκπατρισμού των Κουτσοφλιανιτών που κυριολεκτικά σημάδεψε την τότε παγκόσμια κοινότητα , εμπνέοντας ποιητές που έγραψαν διθυράμβους για την κορυφαία αυτή πράξη αποδεικνύοντας παράλληλα το μεγάλο θάρρος των Ελλήνων .
Έτσι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο που φύτεψε ο εθνομάρτυρας Πατρο- Κοσμάς (Κοσμάς ο Αιτωλός) που πέρασε από εδώ , οι σημερινοί Κουτσουφλιανιώτες θα τιμήσουν τους προγόνους τους οι οποίοι μη αντέχοντας την αδικία των τότε μεγάλων δυνάμεων που όρισαν τα Ελληνο- Τουρκικά σύνορα εντάσσοντας την Κουτσούφλιανη στην Τουρκική επικράτεια , έκαψαν το χωριό τους και φορτωμένοι με τα ιερά και όσια , το βιός τους , πέρασαν στην Ελληνική επικράτεια , γύρω από το Μοναστήρι της Παναγιάς Λιμποχώβου .
Οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία και η δοξολογία στον Ναό των Αγίων Πάντων,  και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση .
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων , η ανάκρουση του εθνικού ύμνου , η προσφώνηση από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Λίλα Μπαντέκα,  χαιρετισμοί και οι ομιλίες , ποιήματα από παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Παναγίας και στη συνέχεια το χορευτικό του χωριού και  του ΚΑΠΗ Καλαμπάκας παρουσίασε πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια .
Την κεντρική ομιλία για το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης εκφώνησε η Διευθύντρια του  δημοτικού σχολείου Παναγίας η κυρία Λαμπρινή Οικονόμου .

Και φέτος στον χώρο της εκδήλωσης και δη στο παλαιό σχολείο λειτούργησε έκθεση Φωτογραφίας-Ιστορικού υλικού με την επιμέλεια της Αδελφότητας Παναγίας.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Δημήτρης Ζαμπούρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .