Με επιτυχία οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών

26 Νοεμβρίου, 2015 09:14 Επιμέλεια: /

IMG_7165_DCE

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο, από εκατοντάδες ντόπιους Βλάχους και φίλους τους, αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» του Δήμου Ελασσόνας, οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών. Το Συμπόσιο συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ελασσόνας. Το επιστημονικό μέρος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο επιστημονικό μέρος ξετυλίχθηκε η πολυσχιδής θεματική του Συμποσίου αναφορικά με τη «Βλάχικη παρουσία περί τον Όλυμπο στους νεότερους χρόνους». Με την έναρξη, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, παρουσίασε εισαγωγικά τις δράσεις της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ. Κατόπι ακολούθησε το κατεξοχήν επιστημονικό μέρος όπου, η καθηγήτρια κ. Γλυκερία Μιχ. Χατζούλη αναφέρθηκε διεξοδικά στην «Εικονογραφία των Βλαχοφώνων Νεομαρτύρων 17ου – 18ου  αι.». Στη συνέχεια ο κ. Απόστολος Σακογιάννης μίλησε για τα «Έργα και την παρουσία Καλαρρυτινών στη επαρχία Ελασσόνας», κι ακολούθησε ο Λιβαδιώτης συγγραφέας κ. Γρηγόρης Βέλκος, ο οποίος μίλησε μέσα από πρωτογενείς πηγές για την τραγική ιστορία και κατάληξη της οικογένειας του Γιωργάκη Ολύμπιου. Τέλος ο ιστορικός Στέργιος Λαΐτσος, εστίασε την προσοχή στις πολύτιμες ειδήσεις των ξένων ερευνητών όπως ο Εζέ, ο Βάϊγκαντ, οι Γουέϊς και Τόμπσον αλλά και των ρουμανικών πηγών της περιόδου, αναφορικά με τους Βλάχους των παραολύμπιων περιοχών, τις εγκαταστάσεις τους και την ταυτότητά τους όπως αυτά διαμορφώνονταν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως την απελευθέρωση. Την επόμενη ημέρα 22 Νοεμβρίου η συνεδρία άνοιξε με την εισήγηση  του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος αναφορικά με την βλαχική παρουσία στη Μητρόπολη Ελλασώνος. Ακολούθως ο ομότιμος καθηγητής κ.  Αντώνιος Μπουσμπούκης ανέπτυξε το θέμα για το δημοτικά τραγούδια των Σαμαριναίων, ενώ ο Κοκκινοπλίτης καθηγητής κ. Βασίλης Καϊμακάμης παρουσίασε τη δράση των Βλάχων του Κοκκινοπλού και της περιοχής στο Μακεδονικό Αγώνα. Η καθηγήτρια κ. Ευανθία Στεργιάδου συνέχισε με θέμα τα επαναστατικά κινήματα των Βλάχων της Πίνδου και τη διασύνδεσή τους με την περιοχή της Ελασσώνος και του Ολύμπου, ενώ τη συνεδρία έκλεισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Κώστας Σπανός με θέμα  το ονομαστικό των Κοκκινοπλιτών μέσα από τις προθέσεις του 17ου .

Στο λαογραφικό και πολιτιστικό μέρος υλοποιήθηκαν τα εργαστήρια χορού των χοροδιδασκάλων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Ακολούθως μετά τη συνεδρία τα ζωντανά ηχοχρώματα της Βλάχικης παράδοσης από διάφορες περιοχές της χώρας ενθουσίασαν το κοινό στην κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου του Συνεδριακού Κέντρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη». Τα χορευτικά τμήματα από χοροδιδασκάλους χορευτικών και από τους Συλλόγους Αβδελιωτών «Βασιλίτσα», Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, Σαμαριναίων «Αγία Παρασκευή», Καλυβίων «Όλυμπος», Εξωραϊστικού Λιβαδίου, και Κοκκινοπλιτισσών Ελασσόνας, παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς τοπικούς χορούς, εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο και τους «πιστούς» φίλους της Βλάχικης παράδοσης.

Την κυβέρνηση, στις εργασίες του Συμποσίου, εκπροσώπησε και χαιρέτισε η κ. Κυριακή Τεκτονίδου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Η Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων τίμησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, που με τη σειρά τους ευχαρίστησαν την Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων για την τιμή.

Στους χαιρετισμούς τους ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αναγνώρισης της σημασίας κι αξίας του έργου που επιτελούν οι βλάχικοι πολιτιστικοί φορείς και εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ αλλά και τα μέλη των Συλλόγων.

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.