Με έδρα την Καλαμπάκα «Ο ΕΥΜΑΙΟΣ» !!! – Ιδρύθηκε Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
7 Ιουνίου 2016, 17:56

Ένας νέος φορέας με έδρα την Καλαμπάκα δημιουργήθηκε και αφορά τον Ελληνικό μαύρο χοίρο που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και  συγκεκριμένα στην φάρμα του Οδυσσέα με χοιροβοσκό τον  Ευμαίο . Πρόκειται για το ίδιο είδος χοίρων που πήρε μαζί του ο Μέγας Αλέξανδρος στην εκστρατεία του στην Ασία και μετέφεραν Έλληνες στις Ελληνικές αποικίες της νοτίου Ιταλίας και Σικελίας .

Δεν είναι όμως η ιστορία που κουβαλά ο μαύρος Ελληνικός χοίρος που τον καθιστά ξεχωριστό , είναι , όπως τονίζει το μέλος του Δ.Σ του νέου φορέα Νίκος Τσίγκας , το κρέας του που έχει Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και  από τα ποιο γευστικά ζωικά λίπη . Η ιδιαίτερη αυτή αυτόχθονη φυλή ζει σε περιοχές δύσβατες και γι’  αυτό δεν έχει παχύ στρώμα λίπους όπως τα άλλα είδη χοίρων . Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα του μαύρου Ελληνικού χοίρου είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή στις ασθένειες .

Δυστυχώς , όπως και με πολλά άλλα είδη αυτόχθονων  Ελληνικών  φυλών ζώων , ο μαύρος χοίρος αντικαταστάθηκε από ξένες ράτσες με στόχο  την εντατική εκτροφή και την μεγάλη απόδοση . Κάπως έτσι παραγκωνίστηκε ο μαύρος ελληνικός χοίρος , όπως συμβαίνει και με άλλα είδη αυτόχθονων ελληνικών φυλών ζώων , και ποια , σύμφωνα με εκτιμήσεις ,  ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει σήμερα τα 2χιλ . κεφάλια .

Με βάση  λοιπόν την ιστορία που κουβαλά μαζί του αυτή η φυλή χοίρων κάποιοι άνθρωποι που εκτρέφουν  τον μαύρο Ελληνικό χοίρο πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα δίκτυο προβάλλοντας τα ιδιαίτερα  ποιοτικά χαρακτηριστικά του όσον αφορά την ποιότητα κρέατος αλλά και την ιστορία αυτής της φυλής .

Έτσι πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου 2015 έγινε η πρώτη ιδρυτική συνέλευση των εκτροφέων αυτόχθονου χοίρου στα Γρεβενά που ήταν από τις μεγαλύτερες σε πλήθος εκτροφέων συναντήσεις που έλαβε σάρκα και οστά στις 16 Μαρτίου 2016 με την οριστικοποίηση του καταστατικού . Η πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο  «Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου» και τον διακριτικό τίτλο  «Ο ΕΥΜΑΙΟΣ» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος φορέας  έχει έδρα την Καλαμπάκα με συμμετοχή και Καλαμπακιωτών στην διοίκηση του φορέα .

Σκοπός της  Ένωσης «Ο ΕΥΜΑΙΟΣ» , όπως τονίζουν τα μέλη του Δ.Σ  , είναι η προστασία και ανάδειξη του αυτόχθονου ελληνικού μαύρου χοίρου και των προϊόντων του , η σύστασή του  στο Ελληνικό καταναλωτικό κοινό , η γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των εκτροφέων – μελών , ως επίσης και  η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο .

Να σημειώσουμε πως στο Δ.Σ της Ένωσης συμμετέχουν η κυρία Κυριακή Σαράβα , ο Καλαμπακιώτης  Νίκος Τσίγκας και ο Στέργιος Τσιμνιόπουλος .  Να λοιπόν που η Καλαμπάκα  φιλοξενεί ένα φορέα που ασχολείται με την πιο αρχαία φυλή γουρουνιών στη Μεσόγειο  προσθέτοντας σημαντικά στην διάσωση των σπάνιων αυτών ελληνικών  φυλών ζώων που τείνουν να εκλείψουν παρ΄ όλο που η ιστορία αναφέρεται σ΄ αυτές και θα έπρεπε να μας απασχολεί .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .