Λιομαζώματα !!! Ξεκίνησε και στην περιοχή Καλαμπάκας η συγκομιδή της ελιάς

Βαγγέλης Γκιάτας και Γρηγόρης Καλύβας
10 Νοεμβρίου 2015, 08:11

«…Εδά στα λιομαζώματα έχω χαρά μεγάλη, για τα κρυφομηνύματα που θα μου πέμψεις πάλι…» (Κρητική μαντινάδα)

Περίοδος λιομαζώματος λοιπόν, περίοδο ειρηνικού πολέμου για τους αγρότες μας  , όπως θα χαρακτηρίζαμε την συγκομιδή του ελαιοκάρπου  , που πολλές φορές λόγω των  καιρικών συνθηκών  γίνεται δύσκολη. Ωστόσο  οι μαζώχτρες και οι ραβδιστάδες ποτέ δεν το  βάζουν κάτω. Κέφι, ζωντάνια, όρεξη και γιατί όχι μέχρι και ειδύλλια πλέκονταν παλιότερα κάτω από τα λιόδεντρα.

Η περιοχή μας  μέχρι πριν  κάποιες δεκαετίες  δεν  είχε λιόδεντρα  καθώς το βαρύ ηπειρωτικό κλίμα  δεν ευνοούσε την ελαιοκαλλιέργεια . Αυτό άλλαξε . Και το  άλλαξαν  κάποιες τολμηρές απόπειρες που καταγράφτηκαν  στην  περιοχή  που όχι μόνο ευόδωσαν , αλλά έδωσαν και λάδι εξαιρετικής ποιότητας  όπως αποδεικνύουν οι αναλύσεις εργαστηρίων που γίνονται κάθε χρόνο στο λάδι συμβάλλοντας  έτσι στην συμπλήρωση του αγροτικού ή οικογενειακού εισοδήματος καθώς ποια λιόδεντρα καλλιεργούνται σε οικογενειακό επίπεδο .

Τα τολμηρά βήματα κάποιων ήταν η αρχή που έσπρωξε πολλούς στην καλλιέργεια λιόδεντρων και έτσι οι άνυδρες πλαγιές των χωριών  έγιναν καταπράσινες  αλλάζοντας όχι μόνο την εικόνα αλλά και το μικροκλίμα των περιοχών .

Έτσι οι Αλκυονίδες ημέρες  αυτήν την περίοδο  έβγαλαν τους αγρότες στα περβόλια για το λιομάζωμα . Τα λιόπανα  στρώθηκαν και οι ραβδιστάδες  ξεκίνησαν  το επίπονο έργο τους ,  το ράβδισμα των κλωναριών των λιόδεντρων , με τον καρπό να πέφτει βροχή πάνω στα λιόπανα και μετά το σάκιασμα  γραμμή  για τα λιοτρίβια . Στην περιοχή της Άυρας των Σπαθάδων , της Θεόπετρας του πλατάνου , του Ριζώματος  , του Αρδανίου και των άλλων χωριών της περιοχής αυτές τις μέρες γίνεται πανηγύρι . Το πανηγύρι της ελιάς και του λαδιού .

Το Λιοτρίβι, είναι παλιά λέξη για το ελαιουργείο. Το λιοτρίβι ήταν το παραδοσιακό συγκρότημα που αποτελείτο από 2 μεγάλες πέτρες, που περιστρέφονται σε 360 μοίρες, εντός κλειστού σιδερένιου περιβλήματος που ονομάζεται Κόθρος. Μέσα στον Κόθρο αδειάζεται ο ελαιόκαρπος τον οποίο πολτοποιούν οι πέτρες περιστρεφόμενες. Πολύ παλιά, η κίνηση περιστροφής των πετρών γίνονταν με ζώα, συνήθως γαιδούρια, αργότερα με μηχανικά μέσα. Όταν ο πολτός ήταν έτοιμος, (κατά την κρίση των υπευθύνων) μεταφέρεται ο πολτός σε ειδικά σακκιά που λέγονται μουτάφια  και τα τοποθετούσαν σε μέγγενη που τα πίεζε και έτσι έβγαινε το λάδι .

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν σε ότι αφορά το λιοτρίβι και ο  ευλογημένος καρπός , η ελιά , μπαίνει στο σύγχρονο λιοτρίβι και το λάδι ρέει στην κάνουλα με τους παραγωγούς να ικανοποιούνται καθώς το λάδι αυτό είναι το αποτέλεσμα των κόπων και του ιδρώτα  τους .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .