Λία Μπακλαβά και Νάντια Σαραντοπούλου – Παρουσιάστηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου το βιβλίο «Ουράνιες και Επίγειες Γεύσεις»

9 Ιουνίου, 2017 08:32 Επιμέλεια: /

biblio mpaklaba (4)_DCE

Το Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης της Ρωσικής έκδοσης του βιβλίου «Ουράνιες και Επίγειες Γεύσεις», στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» στην Καλαμπάκα.

Την εκδήλωση θα χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού και Επιχειρηματικού Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κ. Θεόφιλος (Λάκης) Ιωαννίδης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με υπέροχο , αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με ιστορικά στοιχεί και βέβαια μαγευτικές τοπικές συνταγές.

<< Θεσσαλία. Μετέωρα. Βρισκόμαστε ανάμεσα ουρα­νού και γης. Ένας τόπος που μπορεί να συνομι­λήσεις με το Θεό, να επηρεάσει και να αλλάξει τη ζωή σου, να εξυψώσει την εμπειρία σου. Εδώ είναι η γέφυρα με το παρελ9όν μας αλλά και ο δρόμος για το μέλλον μας. Εδώ η μνήμη δεν εί­ναι μόνο το αποτύπωμα του παρελθόντος πάνω μας. Είναι αυτό που φυλάει ότι είναι σημαντι­κό από τις πιο βαθιές ελπίδες και τους πιο βαθείς φόβους μας. Άλλωστε οι μνήμες του μυαλού ελέγχονται. Οι μνήμες τις ψυχής όμως, είναι αυ­τές που σε ακολουθούν για πάντα. Αυτές που δε μπορείς ή δε θέλεις ποτέ να απαλλαγείς. Εδώ εί­ναι ο τόπος που πάντα θέλαμε να ταξιδέψουμε, ο τόπος που αγαπήσαμε, ο τόπος που ίσως χάσαμε, ο τόπος που θα θέλαμε να ζήσουμε. Σε αυτό το ταξίδι όλες οι αισθήσεις βοηθούν τη μνήμη και επαναπροσδιορίζουν τη ζωή.

Ένα ταξίδι της μνήμης που ξεκινάει από τη μυ­θολογία. Δεν υπάρχει μάλλον άλλη περιοχή της υδρογείου που να γνώρισε έναν τόσο πρωτότυπο πολιτισμό με θεμελιώδη γνωρίσματα και αναρίθ­μητες δοξασίες και έθιμα. Άλλωστε ο ελληνικός πολιτισμός είναι από μόνος του ένα αμάλγαμα από εγχώρια προελληνικά και από μεταγενέστε­ρα κρητικά, αχαϊκά, δωρικά ιωνικά, θρακικά και άλλα στοιχεία. Σ” αυτήν την περιοχή οι τόποι, το έδαφος, η γη στάθηκαν δυνατότερα από τους αν­θρώπους, τις διαφορές και τις έχθρες τους. Η γη, όπως κι αν κά8ε φορά ονομάζεται, παραμένει πρώτιστα η ενσάρκωση της γονιμότητας. Χωρίς αυτήν, τίποτα δεν 8α φύτρωνε, δε 8α γεννιόταν και δεν 8α πολλαπλασιαζόταν. Σ” αυτήν τη γη οι Έλληνες εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους, αφού αυτή έκανε το σπόρο του σιταριού να βλαστάνει από το χώμα, αυτή έδινε στα δέντρα το φύλλω­μα τους και τους καρπούς και στους ανθρώπους τη ζωή και τα παιδιά τους. Έτσι οι άνθρωποι συ­νέλαβαν τις θεότητές τους, ως όντα ανεξάντλη­της γονιμότητας με άφθονα πλούτη στη διάθεσή τους. Διδάχτηκαν από τους θεούς και αξιοποίη­σαν τις πρώτες ύλες που τους πρόσφερε η Μη­τέρα – Γη. Εφοδιασμένοι με αυτά, οι Έλληνες από πολύ νωρίς επιδόθηκαν σε γαστριμαργικές δη­μιουργίες. Η πρώτη αναφορά στη λέξη «γαστρο­νομία» ανάγεται μόλις στον 4°π.Χ αιώνα, όταν ο Έλληνας Αρχέστρατος συνέγραψε μια μαγειρική πραγματεία με τίτλο «Η γαστρονομία» Από τότε η ελληνική ιστορία είναι αδιαχώριστη με τις γα­στριμαργικές δημιουργίες.

Σε αυτό το βιβλίο επιχειρήσαμε να ανακαλέ­σουμε τη μνήμη μέσα από τις γεύσεις. Γιατί στην ουσία η γεύση, είναι ένα ταξίδι που συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και φυσικά η μνήμη…  Λία Μπακλαβά – Νάντια Σαραντοπούλου>>

biblio mpaklaba (2)_DCE biblio mpaklaba (1)_DCE biblio mpaklaba (3)_DCE biblio mpaklaba (5)_DCE

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.