Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Ιουνίου 2017, 09:41

«Mea culpa» (Λάθος μου)

Η λατινική φράση mea culpa (culpa = σφάλμα) αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα ως ομολογία: «λάθος μου» , ή  «δικό μου λάθος» , και εμφατικά «λάθος μου μεγάλο» . Η φράση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοκριτική που μπορεί να κάνει κάποιο άτομο σε αναγνώριση λάθους ή σειρά λαθών επιλογής του και να το ομολογήσει δημόσια. Η φράση αυτή είναι θρησκευτική ρήση που προέρχεται από χριστιανική προσευχή ομολογίας αμαρτιών της Καθολικής Εκκλησίας. Στην νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από τον Ανδρέα Παπανδρέου .

Το «mea culpa» του Ανδρέα  Παπανδρέου

Η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση έκανε χρήση του δικαιώματος της ήταν  στις αρχές Ιουνίου του 1988, όταν στον πρωθυπουργικό θώκο καθόταν ο  Ανδρέας Παπανδρέου. Έξι μήνες μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην  πρωθυπουργός με τον τούρκο ομόλογό του Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός σε μία  μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, ο τότε πρόεδρος  της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας,  με αιχμή το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εξωτερική πολιτική, και τότε ήταν  που ο Ανδρέας αναγκάστηκε να πει το περίφημο πλέον «mea culpa»,  αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος του που για χάρη της εξομάλυνσης των  σχέσεων με την Τουρκία έβαλε «στο ράφι» – όπως τον κατηγορούσε ο κ.  Μητσοτάκης- το Κυπριακό. Η πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε αφού κατά ψήφισαν  157 βουλευτές και υπέρ 123, ενώ ΚΚΕ και ΕΑΡ απουσίασαν.

Από τότε η χρήση της φράσης αυτής γίνεται κατ΄ επανάληψη δημοσιογραφικά ως χαρακτηρισμό και μόνο της όποιας αναγνώρισης κυρίως πολιτικού λάθους ή σε δημόσια έκφραση συγνώμης, ανεξάρτητα αν δεν ειπώθηκε αυτή από επίσημα χείλη όπως π.χ. χαρακτηρίστηκε δημοσιογραφικά η συγνώμη του προέδρου των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιανουάριο του 2010, ή για τη δημόσια συγνώμη του Πάπα για θέματα παιδεραστίας κ.ά.

Πηγή : «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ» , «newpost.gr»

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .