Κρίσιμη εβδομάδα για το αύριο της χώρας και τις ζωές μας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
14 Ιουνίου 2015, 09:32

Οι περισσότερες αναλύσεις συγκλείνουν στην άποψη ότι η εβδομάδα που έρχεται είναι εξόχως κρίσιμη  τόσο για την Ελληνική Κυβέρνηση , όσο και για την Ελλάδας καθώς η εξελίξεις σε μια σειρά θέματα θα σηματοδοτήσουν  την πορεία και το αύριο της χώρας .

Συγκεκριμένα   στις  18  Ιουνίου  ημέρα Πέμπτη θα συμβούν ταυτόχρονα τρία ιδιαίτερα κρίσιμα γεγονότα  : θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής για το χρέος, την οποία έχει συστήσει η Πρόεδρος της Βουλής  τα οποία  πιθανότατα θα κρίνουν αν  μέρος του ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρηθεί παράνομο.

Την  ίδια μέρα συγκαλείται το Eurogroup, που γι’  ακόμη φορά θα ασχοληθεί με το  ελληνικό ζήτημα  με την πιθανότατα να αποφασίσει αν θα  κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών . Όλα θα κριθούν από το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μία κοινή συνισταμένη και να γεφυρώσουν το χάσμα που ως αυτή τη στιγμή δείχνει  αγεφύρωτο .

Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη, καλεσμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για να μετέχει στο Οικονομικό Forum των BRICS- των 5 χωρών (Βραζιλία Ρωσία Ινδία Κίνα και Νότια Αφρική) οι οποίες έχουν καλέσει και την Ελλάδα να συμμετέχει στην τράπεζα την οποία σχεδιάζουν να ιδρύσουν . Μια κίνηση ωστόσο  που θεωρείται εχθρική από τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Τσίπρας  με τον κυβερνητικό του εταίρο  , τον κ. Καμένο  και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν  την κρισιμότητα των αποφάσεων που καλούνται να λάβουν ή χρειάζεται η ύπαρξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας  που θα έχει την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να λάβει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις .

Τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο σοβαρά που απαιτούν πολιτικές  και κοινωνικές συνέργειες  και συγκλίσεις  καθώς οι όποιες επιλογές θα έχουν εξ’  ίσου σοβαρές συνέπειες για την χώρα και τον λαό και μόνο με αλήθειες , σκληρές αποφάσεις  ,  σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης  , επανίδρυσης του κράτους , αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση και λειτουργία , μπορεί να γίνει κάτι ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο .

Όσοι πιστεύουν ότι με επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα , με βόλτες στον εθνικό  κήπο , με μικροπολιτικές σκοπιμότητες (βλέπε ομιλία  Τσίπρα στην ΕΡΤ) , με αντιπολιτευτικές κορώνες από την πλευρά των προηγούμενων κυβερνητικών εταίρων (Σαμαράς- Βενιζέλος ) , ή με την καλλιέργεια  ψευδαισθήσεων  ,  θα βγούμε από την κρίση  και  θα λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχει η χώρα  , δεν κάνουν απλά λάθος αλλά συνεργούν σε ένα επαπειλούμενο εθνικό έγκλημα .

Θα πρέπει να καταλάβει το πολιτικό σύστημα πως οφείλει να σκεφτεί μόνο εθνικά και πατριωτικά και πως οι όποιες σκληρές αποφάσεις είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες και ο λαός θα μπορέσει να τις αναλάβει μέσω ενός  σχεδίου  οικονομικής και παραγωγικής  ανασυγκρότησης  που θα οδηγεί σε εθνική αναγέννηση .

Η εθνική  μας αξιοπρέπεια για την οποία ερίζουμε και απαιτούμε από τους εταίρους μας να γίνει σεβαστή  , δεν χαρίζεται αλλά καταχτιέται από τα έθνη και μόνο γι΄ αυτήν ο λαός χρειάζεται να δώσει μάχες όχι με όπλα αλλά με δουλειά και προσπάθεια .

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται  ότι  για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν  θυσίες  , σκληρή δουλειά και πολύς ιδρώτας . Ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις ζωές μας  , τις συνήθειές  μας και τις προτεραιότητές μας  , να ζήσουμε με πολύ λιγότερα χρήματα αρκεί να πειστούν ότι υπάρχει όραμα , σχέδιο , εθνική στοχοθεσία , στρατηγική και κυρίως πολιτική ηγεσία που θα εμπνέει εμπιστοσύνη , αξιοσύνη και θα λέει αλήθειες . Υπάρχουν τα εχέγγυα  ότι το  σημερινό πολιτικό σύστημα  είναι σε θέση να αρθεί στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν  ;

Είναι σαφές ότι  εμπιστοσύνη  , που αποτελεί  προϋπόθεση  για να πειστεί και να ακολουθήσει η κοινωνία   σ’  ένα  όραμα , σε ένα στόχο , σ’ ένα σκοπό  , στην σημερινή πολιτική ηγεσία  έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα  . Δεν πρέπει  να μας διαφεύγει  ότι οι  ηγέτες  πρέπει να  αποδεικνύουν  την αξία τους στην πραγματική ζωή, με το ήθος τους, την σκληρή τους εργασία, την κοινωνική προσφορά τους, την ανιδιοτέλειά τους  . Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο των χαρακτηριστικών των ηγετών  είναι η  εντιμότητα . Η διαφθορά δεν είναι μόνον ηθικά απορριπτέα, αλλά οδηγεί  και σε αποφάσεις υπό την επιρροή εξωτερικών συμφερόντων, άρα λανθασμένες ή και επικίνδυνες (π.χ. αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν προκύπτουν από τις γεωστρατηγικές ανάγκες της χώρας αλλά από χρηματισμό).

Οι ηγέτες πρέπει να αναπτύσσουν  συλλογικούς, διακομματικούς, διαταξικούς στόχους, που να προσφέρουν ηθική ικανοποίηση και να προκαλούν την ευρύτατη δυνατή στράτευση , να έχουν  στέρεη γνώση επιστημών όπως η ιστορία, η γεωπολιτική, η κοινωνιολογία, η πολιτική επιστήμη, οι κατ’ εξοχήν δηλαδή επιστήμες της ηγεσίας, αλλά και κάποια επαφή με τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως η θεωρία της απροσδιοριστίας ή η κβαντική φυσική, που διανοίγουν την σκέψη και δημιουργούν δυνατότητα διανοητικής κίνησης σε πολλαπλά επίπεδα.

Η γνώση της διεθνούς πραγματικότητας  στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η ταχύτητα αλληλεπιδράσεων σε πλανητικό επίπεδο απαιτεί γνώση των κωδίκων επικοινωνίας του συστήματος διεθνών σχέσεων . Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η έξοδος από την κρίση απαιτούν ηγεσία που να έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένας ανεπάγγελτος  πολιτικός ηγέτης να αντιμετωπίσει από υπεύθυνη θέση το πρόβλημα της ανεργίας.  Ο ηγέτης χρειάζεται εργαλεία διοίκησης, όπως ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που να προσφέρει την απαιτούμενη γεωπολιτική ανάλυση που απαιτούν οι αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική.

Χρειάζεται να έχει αποδεδειγμένα ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και λήψης δύσκολων αποφάσεων . Στην γεωπολιτικά ασταθή περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα, και ιδίως σε περιοχή γεωπολιτικά κομβική όπως η Ελλάδα, πρόσωπο που δεν διαθέτει ευφυΐα, παιδεία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας είναι ακατάλληλο για την άσκηση της ηγεσίας. Η ριζική ανανέωση, που απαιτείται σήμερα για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, θα βασισθεί αναμφίβολα σε προσωπικότητες με ηγετικά χαρακτηριστικά αυτού του τύπου.

Άραγε πόσοι πολιτικοί μας ταγοί από το σημερινό πολιτικό σύστημα συγκεντρώνουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και  εχέγγυα για να οδηγήσουν την χώρα σε έναν νέο εθνικό   κύκλο ; Είναι ένα εξόχως κρίσιμο  ερώτημα  αλήθεια !!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .