Κλιμάκιο της ΔΕΥΑ Καλαμπάκας μετέβη στον Οικισμό Κορομηλιάς – Προσπάθειες για άμβλυνση ή και λύση του προβλήματος με τα απόβλητα και τις δεξαμενές

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
20 Φεβρουαρίου 2016, 08:03

Λύση στο θέμα με τα λήμματα του Οικισμού Κορομηλιάς προσπαθεί να δώσει ο Δήμος Καλαμπάκας , μετά τις καταγγελίες κατοίκων της Διάβας περί ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών που υδροδοτείται το χωριό.

Οι καταγγελίες είχαν γίνει προς τις Υγειονομικές Αρχές του Νομού αλλά και προς την Ανεξάρτητη Αρχή ¨Συνήγορος του Πολίτη ¨.

Στα γραφόμενα της καταγγελίας μεταξύ άλων αναφέρονταν ότι : << .. Στον εν λόγω οικισμό  υπάρχει  αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων που συγκεντρώνει τα λύματα (βορθρολύματα ) των περισσότερων σπιτιών  του οικισμού (υπάρχουν και μη συνδεδεμένα  σπίτια ) τα οποία απορρέει σε δύο δεξαμενές  που προβλέπονταν  να λειτουργήσει  μικρός βιολογικός  καθαρισμός  που όμως  ποτέ δεν λειτούργησε  καθώς το έργο δεν παρελήφθη ποτέ από την τότε Κοινοτική αρχή  Διάβας  και αργότερα από τις δημοτικές αρχές του Δήμου Καλαμπάκας  όπου , με βάση το σχέδιο «Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και     «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  , ανήκει η δημοτική κοινότητα  Διάβας  .

Αποτέλεσμα της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού οι δεξαμενές να υποδέχονται τα βοθρολύματα   του οικισμού  , τα οποία , στη συνέχεια , χύνονται  ελεύθερα στην πλαγιά του Κόζιακα  προς την φορά των πηγών της Διάβας  που πηγάζουν στη βάση του βουνού  και από τις οποίες υδροδοτείται ο οικισμός της Διάβας κάτι που εγκυμονεί κινδύνους  όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και  για την ποιότητα του πόσιμου νερού δημιουργώντας φόβους και ανησυχίες  στους κατοίκους  που σταθερά διαμαρτύρονται τόσο προς τις δημοτικές αρχές , όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας  , προειδοποιώντας  για τους κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κατά συνέπεια των πηγών  χωρίς  ωστόσο να λαμβάνουν   πειστικές απαντήσεις επ΄ αυτών  των αιτιάσεων και ανησυχιών  τους ….>> . Ζητούσαν δε την παρέμβαση της  Ανεξάρτητης Αρχής του ¨Συνηγόρου του πολίτη¨ ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες  και οι ενέργειες στις οποίες ήταν υποχρεωμένες να προβούν οι  εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες αλλά και να υποχρεωθούν να λάβουν τις δέουσες πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί το μείζον για τους κατοίκους της Διάβας θέμα  ώστε να πίνουν άφοβα νερό καθαρό , δικαίωμα που οφείλουν  και είναι υποχρεωμένες από την κείμενη νομοθεσία να διασφαλίσουν οι αρμόδιοι φορείς  .

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα είτε με την μεταφορά λημμάτων δια μέσω αγωγού που θα κουμπώσει στο αποχετευτικό δίκτυο της Διάβας , είτε με βυτιοφόρα .

Την περασμένη Πέμπτη αρμόδιοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης –  Αποχέτευσης Καλαμπάκας επισκέφτηκαν τον Οικισμό και αποφάσισαν ότι σε πρώτη φάση πρέπει να καθαριστεί η δεξαμενή που πέφτουν τα λήμματα.

Και επειδή το Καλοκαίρι έρχεται , ο Δήμος γνωρίζει ότι οι προσπάθειες  πρέπει να γίνουν και θα  γίνουν  πριν οι παραθεριστές ανέβουν στο χωριό.

  • ΟΧΙάς

    Για τα λύματα της Διάβας μούγκα.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .