Κιβωτός σπόρων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμπάκας – Δημιουργία Αγροκτήματος στην Οξύνεια

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
29 Ιουλίου 2015, 21:46

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard είναι ένα ιδαίτερα ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων. Βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1120 χλμ Βόρειο Πόλο. Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σπόρους από κάθε γνωστό είδος φυτού του πλανήτη. Η κατασκευή της κόστισε 8 εκ. δολάρια ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση. Διοικείται μετά από τριμερή συμφωνία της Νορβηγικής κυβέρνησης, του διεθνούς οργανισμού Global Crop Diversity Trust και του Nordic Genetic Resource Center (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναβικών χωρών).
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο και στο εσωτερικό του υπάρχουν κρυμμένα αποθέματα σπόρων από όλη τη διατροφική αλυσίδα. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό για να αποφύγει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και πολύ βαθειά στη γη για να είναι προστατευμένο ακόμη και από μία πυρηνική έκρηξη ή σύγκρουση μεγάλου μετεωρίτη με τη Γη. Άν και η κατασκευή του αναζωπύρωσε τις θεωρίες σχετικά με το τέλος του κόσμου και τις επερχόμενες καταστροφές, ο βασικός του σκοπός είναι η προστασία της βιοποικιλότητας προσφέροντας ένα οργανωμένο χώρο αποθήκευσης επιπρόσθετα στις κατά τόπους τράπεζες σπόρων. Η διαχείριση των τοπικών αποθηκών πολλές φορές οδηγεί σε απώλεια ειδών. Η πρόσβαση στους σπόρους ορίζεται από τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών.

Στην Ελλάδα λειτουργούν κιβωτοί σπόρων όπως το Πελίτι Δράμας , η κιβωτός Αιγαίου και τώρα στην Πιερία.

Οι παράγοντες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας βλέποντας ότι οι σπόροι υβρίδια κατέκλισαν την Ελληνική καλλιέργεια αποφάσισαν να δημιουργήσουν κιβωτό σπόρων από ντόπιες ποικιλίες φυτών.

Η τράπεζα θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Συνετισμού που βρίσκονται στα γραφεία μέσα στην Καλαμπάκα. Σε λίγες ημέρες θα γίνει πρόσκληση σε όσους Αγρότες ή απλούς παραγωγούς διαθέτουν ντόπιες ποικιλίες σπόρων να διαθέσουν για την κιβωτό μια μικρή ποσότητα.  Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ ο Συνεταιρισμός ετοιμάζει ακόμη μια δράση

Την έκταση που διαθέτει στην Οξύνεια να την διαθέσει ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Αγρόκτημα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες. Είναι μια ιδέα που θα λάβει σάρκα και οστά πολύ γρήγορα και θα βοηθήσει , κυρίως τους νέους , να αποκτήσουν γνώση γύρω από την  πρωτογενή παραγωγή.

κιβωτοσ σπόρων (2)

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .