Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
3 Απριλίου 2016, 08:29

Στο μέσον ακριβώς  της Μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία μας αναδεικνύει την  σημασία  και τον ρόλο του συμβόλου της πίστεώς μας ,του Σταυρύ ,  στη ζωή του κάθε πιστού . Γι΄ αυτό και η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται  «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως » . Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Ο  Ευαγγελιστής  Μάρκος ( η΄34 – θ΄1) γράφει τι είπε ο Ιησούς : Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς·  ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου οὗτος σώσει αὐτήν. τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων. Και ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει…» .

Σ’ όλη αυτή τη διδασκαλία του ο Κύριος τονίζει την ανυπολόγιστη αξία της ψυχής μας που δεν συγκρίνεται με όλα τα αγαθά του κόσμου . Έχει ασυγκρίτως ανώτερη αξία από όλα τα πλούτη, τις τιμές και τις απολαύσεις αυτής της ζωής. Γι’ αυτήν ο Θεός έγινε άνθρωπος, γι’ αυτήν έχυσε το αίμα του επάνω στο σταυρό και μας εξαγόρασε με το τίμιο Αίμα του. Κι αν εμείς περιφρονήσουμε το πολυτιμότατο αυτό λύτρο που έδωσε ο Χριστός για την ψυχή μας, η καταστροφή μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Διότι, όταν εμείς αμαρτάνουμε συστηματικά και ασύστολα, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ψυχή μας για πάντα στην αιώνια κόλαση. Εκεί η ψυχή θα χωρισθεί αιωνίως από τον Θεό, τη χάρη του και την αγάπη του και θα βυθισθεί στο αιώνιο σκοτάδι. Γι’ αυτό λέει ο Κύριος ότι το χειρότερο κακό που μπορούμε να πάθουμε οι άνθρωποι, είναι το να χάσουμε την ψυχή μας. Και αν χάσουμε την ψυχή μας, χάσαμε τον Θεό, χάσαμε τον εαυτό μας, χάσαμε τα πάντα. Κι αυτή η απώλεια είναι αμετάκλητη.

Η  παράδοση , τα ήθη και έθιμα

Μέσα σ΄ αυτήν ατμόσφαιρα που διαμορφώνει η Εκκλησία μας για να μας προετοιμάσει  για την Ανάσταση  ,  ανταμώνουμε την μυροβόλο παράδοσή μας , έτσι όπως την προσδιορίζουν  τα ήθη και έθιμα του λαού μας  στην ελληνική εσχατιά  και η οποία δεν  είναι τίποτ’  άλλο παρά η αυθεντική λαϊκή έκφραση που μαζί με την πίστη συνυφαίνουν την αυθεντική ταυτότητά  μας ως έθνους .    Στην Καλαμπάκα την προηγούμενη της Κυριακής Γ΄ Νηστειών η πόλη και ο πιστός λαός , προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σταγών  & Μετεώρων , του κλήρου και των τοπικών αρχών , υποδέχονται  στον Ιστορικό Ναό  της Κοιμήσεως Θεοτόκου την εικόνα της σταυρώσεως  (δώρο των  Βυζαντινών Αυτοκαρατόρων Ιωάννη Καντακουζινού  και Θεοδώρας Καντακουζινής  και των τέκνων αυτών ) η οποία εκλάπη τρείς φορές  και για λόγους ασφαλείας , καθώς αποτελεί ιερό κειμήλιο , φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων .

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εικόνα πριν την κλοπή  και την εύρεσή της στην Γερμανία αποτελούσε ενιαία (αμφιπρόσωπη) καθώς από την μία πλευρά απεικόνιζε την Κοίμηση της Θεοτόκου και από την άλλη την Σταύρωση . Οι ιερόσυλοι την διαχώρισαν σε δύο και έτσι παραδόθηκε  από τις Γερμανικές  αρχές στο Βυζαντινό Μουσείο  .

Η εικόνα κατέρχεται δύο φορές στην πόλη , η σταύρωση  την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών και  η Κοίμηση της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο που εορτάζει και ο Ιερός Ναός .

Ανήμερα της γιορτής της Σταυροπροσκυνήσεως και πριν χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα.

Στη συνέχεια κατεβαίνουν  στο παρεκκλήσι  του Αγίου  Αντωνίου  που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και όταν χτυπήσει η καμπάνα της τρανής  εκκλησιάς, όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Καλαμπακιώτες τον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.

Τέλος να επαναφέρουμε στην μνήμη των μεγαλύτερων και το έθιμο όπου το απόγευμα της παραμονής της μεγάλης γιορτής αγόρια και κορίτσια ξεχύνονταν στους γύρο λόφους των χωριών τους μαζεύοντας αγριολούλουδα, κυρίως ανεμώνες, τα οποία στη συνέχεια πήγαιναν στον παπά για να μοιραστούν στους πιστούς αμέσως μετά την θεία λειτουργία ανήμερα της Κυριακής  της Σταυροπροσκυνήσεως  . Κάτι που , δυστυχώς , απουσιάζει σήμερα από την Ελληνική ύπαιθρο «θύμα» κι αυτό της «σύγχρονης εποχής» όπου στη θέση των ηθών και εθίμων  επιβάλλει την μελαγχολία , την θλίψη , την έλλειψη επικοινωνίας των ανθρώπων . Στοιχεία δηλαδή ξένα προς τις συνήθειές μας  !!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .