Κοινωνία και πολιτική στο κόκκινο : τι σηματοδοτεί για την χώρα ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
16 Φεβρουαρίου 2016, 08:07

Μπλόκα αγροτών στις εθνικές οδούς με χιλιάδες τρακτέρ παρατεταγμένα ένθεν και ένθεν και κάθε μπλόκο να έχει μεταβληθεί σε ένα μικρό πανηγύρι με υπαίθριες ψησταριές και κλαρίνα να καλύπτουν τις γαστρονομικές ανάγκες αλλά και την ψυχαγωγική τέρψη των αγροτών που αντί να συσκέπτονται και να μεριμνούν για το νέο παραγωγικό σχέδιο που χρειάζεται άμεσα η χώρα , θέτουν αιτήματα που άσχετα αν και πόσο άδικα ή δίκαια είναι έχουν κόστος το οποίο βέβαια  , ελαφρά τη καρδία , μετακυλύουν  σε άλλες κοινωνικές  ομάδες . Και βέβαια  κάποιοι άλλοι είτε κατευθυνόμενοι από κόμματα , είτε αφ΄ ευτού  τους  , εκμεταλλεύονται την κατάσταση δημιουργώντας ακραία επεισόδια όπως αυτό με το σπάσιμο του αυτοκινήτου της ΕΛΛ.ΑΣ και την επίθεση των Κρητικών μαγκουροφόρων  στα ατυχή παιδιά των ΜΑΤ που τελούσαν εν διατεταγμένη υπηρεσία δεχόμενοι  επί των κεφαλών  τους την μήνη τους .

Όσο για την εικόνα  του οδικού  δικτύου της χώρας περιήλθε ανά χείρας  αγροτών που παρατάσσουν τα αγροτικά μηχανήματα  εντός του καταστρώματος   και οι ίδιοι κοιμούνται μακάριοι  στο ζεστό του κρεβάτι με τους ατυχείς εποχούμενους να περιπλανώνται στους αγροτικούς δρόμους  της Ελληνικής  υπαίθρου , πολλοί να χάνονται  στη μέση του πουθενά  και γενικώς να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους . Οργανωμένο κράτος , δικαστικοί λειτουργοί  , σιγή ιχθύος .  Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα ; Ότι εδώ είναι Ελλάδα και δεν ισχύουν τα αυτονόητα που ισχύουν σε άλλες χώρες , αυτό που πολύ ευκρινώς  έλεγε ο  Ρήγας Φεραίος : «το δικαίωμα του ενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα του άλλου» !!!

Σε ανάλογη τροχιά κοινωνικής έντασης και πολιτικής πόλωσης και  άλλες κοινωνικές ομάδες με αντίστοιχες  συμπεριφορές  και οι οποίες  εν συνόλω δημιουργούν εικόνα διάλυσης με την κοινωνική αγανάκτηση να βρίσκεται στο κόκκινο γενικώς  . Όλοι εναντίον όλων , η χώρα να βουλιάζει ακόμα περισσότερο στην κρίση , οι υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος να τρέχουν , η εθνική μας αξιοπιστία  στο ναδίρ , γύρω μας οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις να αλλάζουν τα πάντα , το εγχώριο πολιτικό σύστημα να μην μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη  να διαχειριστεί με όρους εθνικού συμφέροντος την κρίση και όλα να βρίσκονται στο τέλμα με το μέλλον όχι απλά να διαγράφεται ζοφερότατο , αλλά καταστροφικό .

Είναι εμφανές ότι όλη αυτή η συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση αναζητά εκτόνωση πλην όμως το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες διόδους διαφυγής με αποτέλεσμα να παρατηρούνται  ακραίες  κοινωνικές  εκφάνσεις σε κοινωνικό επίπεδο με τους πολιτικούς οργανισμούς του εν λόγω χώρου να χαϊδεύουν τον ακραίο λαϊκισμό προκειμένου να προσποριστούν μικροκομματικά οφέλη .

Έτσι σκιαγραφείται σε αδρές γραμμές η εικόνα της χώρας . Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι  το περιεχόμενο της κοινωνικής οργής και αγανάκτησης και πως  αυτό θα εκφραστεί σε πολιτικό επίπεδο .

Το πώς θα εκφραστεί σχετίζεται  βέβαια  με το γεγονός αν και  σε ποιο βαθμό η Ελληνική κοινωνία γνωρίζει  και  έχει κατανοήσει τα προβλήματα  της χώρας , αν  είναι σε θέση ή θέλει να τα κατανοήσει  και τέλος αν έχει συνειδητοποιήσει  ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα , ουσιαστική  και αναγεννητική  , επανεκκίνηση με νέο παραγωγικό σχέδιο , νέα κοινωνική οργάνωση , αποτελεσματικό κράτος . θέμα  που απαιτεί βεβαίως ικανή πολιτική ηγεσία , εθνική συνεννόηση ,  στη βάση μιας εθνικής προγραμματικής συμφωνίας  σε επίπεδο διακυβέρνησης , περιγραφή της απόλυτης αλήθειας για τις δυσκολίες και το τίμημα του εγχειρήματος το οποίο θα επωμιστούν όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως .

Δυστυχώς , το μεν πολιτικό σύστημα  εξακολουθεί να χαϊδεύει τον λαϊκισμό , την παραπληροφόρηση , και γενικώς να δημιουργεί την αίσθηση στον απλό πολίτη ότι η λύση βρίσκεται  στο να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη αποκρύπτοντας πως υπό τις σημερινές συνθήκες οι δρόμοι που έχει να ακολουθήσει η χώρα για να λύσει τα προβλήματά  της είναι δύο : αυτός που εκφράζουν τα δύο άκρα του ιδεολογικού  και πολιτικού χάρτη , δηλαδή να μεταβληθούμε σε Βόρεια Κορέα και ο άλλος αυτός που επιλέξαμε , μέσω των θεσμών , αλλά που εμείς λοξοδρομούμε γιατί είναι ανηφορικός και κοπιώδης  , γιατί ουδείς Έλλην θέλει να δυσκολευτεί ή να αλλάξει τρόπους και προτεραιότητες   ζωής και γιατί ανέκαθεν έμαθε να μεταβιβάζει  τις ευθύνες σε άλλους καθιστώντας τους υπεύθυνους   για τις δικές του αμαρτίες και γιατί θέλει να βαυκαλίζεται ότι οι είμαστε ο ομφαλός της γης και ότι οι ξένοι πρέπει τελικά να  επωμιστούν   την ευζωία μας.

Ούτως εχόντων η έκφραση της κοινωνικής αγανάκτησης  λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά που ως πυρήνα φέρει  τον λαϊκισμό . Καμία κοινωνική ομάδα και κανένας Έλλην δεν ευθύνεται για το σημερινό τέλμα της χώρας .  Φταίνε οι θεσμοί , φταίει η τρόϊκα …. Βεβαίως όλοι αυτοί έχουν ευθύνες για την πορεία του κόσμου γενικότερα και , αλλά όχι ότι και  εμείς είμαστε νερό για πρόσφορά;

Αν λοιπόν δεν υπάρξει ένα σοκ που θα μας βάλλει σε άλλο δρόμο σκέψης , λειτουργίας και συμπεριφοράς η καταστροφή που θα υποστεί η χώρα  θα υπερβαίνει και αυτής της Μικρασιατικής καταστροφής και η χώρα δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .