Κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
17 Ιουνίου 2017, 08:20

Η Μέση Ανατολή τείνει να γίνει μόνιμη εστία αναταραχών  με κύρια αιτία  τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιλογές  Η.Π.Α  και Ρωσίας με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών . Ζούμε την περίοδο διαμόρφωσης των συνθηκών που θα οδηγήσουν στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη  με κράτη να εξαφανίζονται και νέα κράτη να δημιουργούνται .

Ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκονται και κράτη της περιοχής τα οποία  διεκδικούν κομμάτι από το μοίρασμα της πίτας . Η Τουρκία είναι μια απ΄ αυτές τις δυνάμεις η πολιτική ηγεσία της οποίας ανακατεύεται ενεργά στα δρώμενα αφενός για να εμφανιστεί ως περιφερειακή δύναμη με λόγο και  κυριαρχικά δικαιώματα και αφετέρου να αποσοβήσει ανεπιθύμητους κινδύνους  για την ίδια .

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που  αφορούν την μελλοντική  εικόνα της Τουρκίας επικεντρώνεται  στο κουρδικό και στην αντιμετώπιση που αυτό θα λάβει  από τις Η.Π.Α και την Ρωσία.

Είναι φανερό  ότι ηθική υποχρέωση των ισχυρών παικτών  απέναντι στους Κούρδους της Συρίας επιτάσσει την αναγνώριση της αυτονομίας του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ μετά το πέρας της αποστολής των Κούρδων στην Συρία με σκοπό  την διάλυση του ισλαμικού κράτους εξ’ ου και ο εξοπλισμός τους .

Την αγωνία της Τουρκίας, που σχηματοποιείται στην για πολλούς αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής,  εντείνει η πολιτική του Αμερικάνου των Η.Π.Α , που σύμφωνα με αναλυτές της δεξαμενής σκέψης Stratfor, είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών που θα εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο πεδίο της αντιμετώπισης της Ισλαμικής τρομοκρατίας με αντάλλαγμα την παροχή «λευκής επιταγής» στις χώρες της Μέσης Ανατολής, για να επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφορές με τον τρόπο που αυτές νομίζουν ότι θα είναι πιο αποδοτικός για τα συμφέροντα των χωρών τους.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την έτι περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ανάδυση στην επιφάνεια διαχρονικών αντιπαραθέσεων θαμμένων κάτω από το χαλί , προδικάζουν  μακροπρόθεσμα την αποτυχία αυτής της πολιτικής με το μέλλον για ολόκληρη την θερμή περιοχή να φαντάζει ζοφερό και αβέβαιο υπό την απειλή να δημιουργήσει ανάφλεξη με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον άνθρωπο , τον πολιτισμό , τον πλανήτη .

 • ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΙΛΙΟΣ

  Κ. Καλύβα καλημέρα σας!

  Παρατηρώ με έκπληξη και αμηχανία αρκετές φορές την αρθρογραφία σας. Έχω δε μάλιστα πληροφορηθεί ότι πολλά άρθρα δεν είναι δικά σας, αλλά τα αντιγράφετε και αλλάζετε τα λόγια.

  Η έκπληξη και η αμηχανία που προκύπτει από την ανάγνωση των άρθρων «σας», δεν έχει να κάνει με το ότι δεν είναι εύστοχη. εΑπεναντίας, εύστοχη είναι και αναδεικνύει την αλήθεια των πραγμάτων. Η ένσταση μου, πιστέψετε με το έχω διαπιστώσει πολλές φορές αλλά ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς, έγκειται στο γεγονός ότι και στο παρόν άρθρο, οι σκέψεις, οι αναλύσεις και οι παρατηρήσεις, δεν είναι δικές σας.

  Το συγκεκριμένο άρθρο κ. Καλύβα, αποτελεί ένα άρθρο copy paste από το άρθρο του Χρήστου Λουτράδη στην Huffington Post, με τίτλο «Η σκακιέρα της Μέσης Ανατολής και η ελπίδα του Ταγίπ». Ξέρετε, έχω την τιμή να αρθογραφώ στην Huffington Post (δεν ξέρω πως θα φαινόταν στους συνεργάτες μου στην HuffPost αυτή σας η ενέργεια), οπότε και έπεσε στην αντίληψη μου, η αντιγραφή εκ μέρους σας, αυτοτελών κομματιών του άρθρου του κ. Χ. Λουτράδη αλλά και η «πονηρή» διαμόρφωση τους με το δικό σας τρόπο (ώστε να μην δείχνουν ότι ανήκουν σε άλλον). Δηλαδή, εάν κάποιος συγκρίνει το παραπάνω άρθρο «σας» με εκείνο του κ. Λουτράδη (το οποίο και παραθέτω αυτολεξεί παρακάτω), θα προβεί σε δύο σκέψεις, ως προς τη σύνολη εικόνα και διαμόρφωση του άρθρου σας:

  1) Έχετε μεταφέρει αυτούσιες κάποιες παραγράφους.

  2) Έχετε αλλάξει με δικά σας λόγια, τα λόγια του κ. Λουτράδη.

  Προφανώς, εκείνο που ενοχλεί εμένα προσωπικά αλλά και άλλους αναγνώστες κ. Καλύβα, είναι το γεγονός, ότι παρουσιάζετε εσείς ο ίδιος το άρθρο «σας» ως άρθρο δικό σας, αφού στον τίτλο πάνω υπογράφετε: «Επιμέλεια: Γρηγόρης Γ. Καλύβας». Βέβαια το επιμέλεια, είναι ύποπτο, απ’ όσοα διαπιστώνω, καθώς δεν σημαίνει ότι το γράψατε εσείς, αλλά το επιμεληθήκατε.

  Τότε όμως:

  1) Γιατί δεν αναφέρετε ότι πήρατε ένα έτοιμο άρθρο και εργαστήκατε πάνω σε αυτό;

  2) Γιατί δεν αναγράφετε εντός του άρθρου τον αρθρογράφο από τον οποίο πήρατε τα στοιχεία;

  3) Γιατί στο άρθρο βάζετε τη δική σας φωτογραφία;

  Κ. Καλύβα, όλοι εκτιθέμεθα όσοι γράφουμε. Το θέμα, και αυτός είναι ο λόγος, που γράφω σήμερα αυτό το σχόλιο, είναι εώς πότε θα παρουσιάζετε άρθρα «σας», ως δικά σας. Και οι αναγνώστες;

  Ηρακλής Φίλιος
  Βαλκανιολόγος, Θεολόγος (εκ Διάβας Καλαμπάκας)

  Παραθέτω το άρθρο του κ. Λουτράδη από την Huffington Post:
  (http://www.huffingtonpost.gr/christos-loutradis/-_11966_b_17025544.html)

 • ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΙΛΙΟΣ

  Παρακαλώ να δημοσιευτεί το σχόλιο μου.. Ευχαριστώ!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .