Καθαρά Δευτέρα : ήθη , έθιμα παραδόσεις

admin
admin
11 Μαρτίου 2019, 10:30

Καθαρά Δευτέρα σήμερα . Τί σημαίνει αυτή η ιδιαίτερη μέρα του χρόνου στο τέλος της Αποκριάς  ; Ποια τα έθιμα και οι παραδόσεις ;

Η Καθαρά – Δευτέρα  είναι γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής .Είναι η πρώτη «καθαρή» μέρα της μεγάλης σαρακοστής  .

Στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει ημέρα πλήρους νηστείας, ενδοσκόπησης και περισυλλογής, παλαιότερα δε ακόμα και την Καθαρά Τρίτη και την Τετάρτη οι πιστοί δεν έτρωγαν και δεν έπιναν τίποτε. Ήταν για αυτούς τους ανθρώπους, η είσοδος και οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πολύ σημαντικές και απόλυτα συνυφασμένες με αυστηρότατη νηστεία και εσωτερική κάθαρση καθώς ο πιστός προετοιμάζεται  για σαράντα μέρες  , όσες ήταν και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο , για το ΠΑΣΧΑ , την Ανάσταση του Κυρίου μας

Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς , οι οποίες αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα .  Τα κούλουμα , όπως είθισται να λέγονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της Καθαρά – Δευτέρας  είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση . Η ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα=κολώνα ή κούμουλους=σωρός, κορυφή) . Στον Δήμο Αθηναίων τα Κούλουμα γιορτάζονται στον Λόφο του Φιλοππάπου, όπως και σε πολλούς Δήμους της χώρας, με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων στους δημότες.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, με τα ποικίλα χρώματα και σχέδια, από μικρούς και μεγάλους, πιθανόν για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού. Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαρά – Δευτέρας σε πολλούς εορτασμούς της ανά την επικράτεια ης μέρας .

Οι ελληνικές οικογένειες , εφόσον ο καιρός το επιτρέπει ,  επιλέγουν την φύση και εκεί παρέες – παρέες  στρώνουν το γιορτινό τραπέζι κατάχαμα με το μενού να περιλαμβάνει λαγάνα, φασολάδα , ταραμά , χαλβά , ελιές , θαλασσινά κ.λ.π .

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .