Κατασκευαστικά λάθη και πολιτικές της Ε.Ε

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
27 Αυγούστου 2016, 08:35

Για  «κατασκευαστικά λάθη» του ευρώ γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς καθιστώντας τη Γερμανία υπεύθυνη για την αποτυχία του κοινού νομίσματος, προτείνοντας την κατάργησή του . Κατά τον διαπρεπή οικονομολόγο, το ευρώ είναι εμπόδιο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και θεωρεί την κατάργηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως τη μοναδική δυνατότητα να δοθεί ώθηση στην παραλυμένη Ευρώπη. «Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30» και επειδή «τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ μοιάζουν αξεπέραστα, είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του».

Ένα από τα δομικά λάθη θεωρείται αναμφίβολα  η απόφαση ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το πρότυπο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Bundesbank , η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση του πληθωρισμού και λιγότερο έως καθόλου  με την οικονομική ανάπτυξη.  Και δεν είναι το μόνο δομικό πρόβλημα της Ε.Ε σήμερα που την εμποδίζουν να προχωρήσει προς τον κεντρικό στόχο που ήταν η πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης .

Σοβαρό εμπόδιο είναι και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που ουσιαστικά λειτουργεί ως  εργαλείο  του διευθυντηρίου της Παγκοσμιοποίησης καθιστώντας την πολιτική της χρηματηστηριακής οικονομίας  ως κυρίαρχη πολιτική η οποία βαθμιδόν  οδηγεί σε άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων δημιουργώντας την Ευρώπη του Βορά και την Ευρώπη του νότου .

Κι εδώ ακριβώς υπάρχει σοβαρή ευθύνη της Γερμανίας και του δογματικού τρόπου με τον οποίο επιμένει να βλέπει τα πράγματα, κουβαλώντας μονίμως  τον φόβο του πληθωρισμού, ο οποίος ενώ πράγματι δεν πρέπει να υποτιμηθεί, παρά ταύτα δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για την μη εφαρμογή μιας στοχευμένης αναπτυξιακής πολιτικής   που θα στηρίξει παραγωγικές δράσεις στις χώρες που υποφέρουν από την ύφεση, όπως είναι η ακαδημαϊκή έρευνα, η νεανική επιχειρηματικότητα, η επιχειρηματική καινοτομία, τα μεγάλα έργα, ο τουρισμός , η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα κλπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .