Καρντάσια , εταίροι και σύμμαχοι Ρωσία – Τουρκία – Πως τα συμφέροντα και η γεωστρατηγική στην θερμή περιοχή ενώνουν τις δύο χώρες

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
12 Μαρτίου 2017, 09:04

Οι πάγοι  στις σχέσεις Ρωσίας –  Τουρκίας  , που ειρήσθω εν παρόδω , τόσο πολύ υπερτιμήθηκαν  από την Ελληνική διπλωματία , έλιωσαν νωρίς  και ποια  μπορούμε να μιλούμε  όχι απλά για βελτίωση των σχέσεων αλλά για  συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα που μπορεί δυνητικά να επηρεάσει καθοριστικά  τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις  στην  θερμή περιοχή της Μέσης Ανατολής  εξυπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών. Και είναι αυτές οι εξελίξεις μια τρανταχτή επιβεβαίωση ότι οι εκείνο που καθορίζει τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις αλλά και την πορεία του κόσμου γενικότερα δεν καθορίζονται ούτε από το ομόδοξο , ούτε από το δίκαιο αλλά από τα  εθνικά συμφέροντα του κάθε κράτους κάτι που θα πρέπει εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε .

Δυστυχώς η Ελληνική διπλωματία , πολύ δε περισσότερο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Εξωτερικών,  φαίνεται , αν δεν έχουν εσωτερικές αναλύσεις που πιστοποιούν  επεξεργασμένη πολιτική , πως μάλλον έχουν αιφνιδιαστεί από την ταχύτητα των εξελίξεων στα Ρωσοτουρκικά  που ομολογουμένως δεν βοηθούν  διόλου την Ελλάδα και τα συμφέροντά της .

Ωστόσο  όσοι  παρατηρούν  και μελετούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην πολλαπλώς δοκιμαζόμενη αυτή περιοχή  δεν εξεπλάγησαν διόλου με τις τελευταίες  διπλωματικές και στρατιωτικές προσεγγίσεις Ρωσίας –  Τουρκίας  καθώς ο Τσάρος Βλαντιμίρ  Πούτιν  και η Ρώσικη διπλωματία ακολουθούν από την αρχή  μια πολιτική που στοχεύει στην ανάδειξη της Ρωσίας σε καθοριστικό  παίκτη στην αναδιαμόρφωση της περιοχής κάτι που επιβάλει την συνεργασία με την Τουρκία δια της οποίας απομονώνονται αισθητά  η παρέμβαση των  Η.Π.Α στην περιοχή . Βεβαίως εκείνο που έχει ενδιαφέρον να μάθουμε είναι τι θα προκύψει από τα παζάρια Ρωσίας – Τουρκίας και πως θα διαμορφωθεί το νέο πάζλ της περιοχής πάντα με το ερώτημα αν , σε ποιο βαθμό και σε ποια κατεύθυνση αυτό το δούνε και λαβείν θα επηρεάσει την χώρα μας .

Επί της ουσίας τώρα  επιτυχία  διαστάσεων  δείχνει ότι κατάφερε τον τελευταίο καιρό  η Τουρκία με πρωταγωνιστή τον Ταγίπ Ερντογάν, που κάνοντας όπισθεν ολοταχώς από την ευθεία στήριξη του ISIS, έπιασε και με μια αριστοτεχνική κίνηση και τράβηξε δυνατά ξανά στα πόδια του τα χαλιά του Πούτιν και του Νετανιάχου, υφαίνοντας μέσα σε λίγες ώρες μια μεγάλη ανθελληνική και αντιπερσική συμμαχία, πιέζοντας  και τον Αλ – Σίσι της Αιγύπτου να προσχωρήσει άμεσα στον ανθελληνικό Άξονα, που στρέφεται ευθέως τόσο κατά της Ελλάδας, όσο και κατά της Κύπρου!

Γιατί όλη αυτή η μεταστροφή;  Για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Δηλαδή για το εξαγώγιμο Φυσικό Αέριο Ισραήλ (και Κύπρου), που θέλουν να περάσει με αγωγό μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, που θα είναι έτοιμος μέσα σε τρία χρόνια, ως το 2019! Έτσι ο υποθαλάσσιος Αγωγός Κύπρου – Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας  εγκαταλείπεται , ενώ καλείται και η Αίγυπτος στο παιχνίδι, ώστε να εξάγει μελλοντικά τα κοιτάσματά της μέσω του Τουρκο-ισραηλινού Αγωγού, που μπορεί να κατασκευάσουν Ρωσικές Εταιρείες.

Παράλληλα και μέχρι τότε, το Ισραήλ θα εξάγει Φυσικό Αέριο με αντίστροφη διαδρομή προς την Αίγυπτο, για να βοηθηθεί η Οικονομίας της, αν και το Κάιρο διαθέτει  σταθμό υγροποίησης. Το Ισραήλ θέλει να ανακόψει την μεγάλη έξοδο του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο, που έγινε χάρη στην πολιτική Ομπάμα και την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με μπροστάρη τις ΗΠΑ, που παίζουν ασυνήθιστα συνετά και ώριμα στην περιοχή δεδομένου ότι στην πραγματικότητα ΗΠΑ και Ιράν έχουν συμμαχήσει κατά της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

Το  ότι η προσέγγιση  Ρωσίας – Τουρκίας  είναι  προσέγγιση στρατηγικού χαρακτήρα πιστοποιείται και από τις δηλώσεις  Πούτιν  – Ερντογάν . «Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τις ιδιαίτερες κι απαραίτητες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών .Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης , επεσήμανε ο  Τούρκος ηγέτης , σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Κρεμλίνο μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ;

Δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων η Ελλάδα οφείλει την ακανθώδη για τον Ελληνισμό Ρωσική στάση, να προχωρήσει σε μεγάλη αναθέρμανση:

1. Των Ελληνο-Αμερικανικών Σχέσεων και ξεχωριστά Ελληνο-Αμερικανικά Στρατιωτικά Γυμνάσια

2. Των Ελληνο-Βρετανικών Σχέσεων, με τον νέο αυτόνομο και πολύ σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει μελλοντικά η Μ. Βρετανία μόλις συνέλθει από το Brexit

3. Των Ελληνο – Περσικών Σχέσεων, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εθνική και ενεργειακή μας ασφάλεια

4. Των Ελληνο – Συριακών Σχέσεων με άμεση επαφή με τον νόμιμο Πρόεδρο Άσσαντ, τον οποίο προσεγγίζει ήδη και η Ουάσινγκτον και τον οποίο ίσως θελήσει να θυσιάσει πλέον η Ρωσία για τα μάτια Τουρκίας και Ισραήλ, που γυαλίζουν επικίνδυνα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .