Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
1 Ιουλίου 2016, 07:58

***Στη σκιά των βράχων

_Άκσα κάτι . Σοβαρώς ; Ρώτησε ένας Χαλικιώτης τον Αντιδήμαρχο  .

_Τι άκσις ;

_Δηλαδή , ιμίς οι βλάχοι γιοκ Αντιδημαρχέστι  ;

_Είσαι καλά , Μήτρου που δε θ΄ έχουμι βλάχου Αντιδήμαρχου ;

_Ξέρου γω ; Δε…εεεν , τ΄ ακούου καλά τα πράματα , απάντησε ο Χαλικιώτης συνομιλητής του Αντιδημάρχου καθώς αργόπινε το μεσημεριανό αγίασμα (τσιπουράκι) κάτω από τον παχύ ίσκιο  του πλατάνου που σκεπάζει την πλατεία του χωριού .

_Τουν Δήμαρχου τουν ξέρς που είνι . Κατέβα , τσάκουστουν κι πές τουν ένα κι ένα κάνουν δυό . Ή βλάχου αντιδήμαρχου , ή…ηηη τα δυο καλά δε γίνουντι .

_Να τ΄που έτσι  ;

_Η  θέσημ  είναι λεπτή , ξέρς , ιγώ προσφορά κάνω , δόξα του Θεό έχου χίλις δλιές να κάνου στα Φέρσαλα , συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος .

_Μωρ κατέφκα  ,  κατέφκα μη την πρώτη ιφκιρία κι θα τουν τσακώσου , απάντησε ο Χαλικιώτης .

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες την Δευτέρα μετά του Αγίου Πνεύματος ο εν λόγω Χαλικιώτης,  στο Δημαρχείο .

_Μπούνου τζούε , που τουν  είνι ου Δήμαρχος μαρί ; Λέει με την χαρακτηριστική βαριά ντοπιολαλιά χτυπώντας την γκλίτσα στο δάπεδο τρείς φορές , στην  υπάλληλο που βρήκε τυχαία μπροστά του .

_Μέσα είναι , ίσια μπροστά και μπαίνετε στο γραφείο του , απάντησε η εν λόγω υπάλληλος δείχνοντας με το χέρι της .

_Ά…ααχά , ικία ιά μέσα είνι ;

_Ικία ιά μέσα , προχωρήστε κατευθείαν μπρός , απάντησε η υπάλληλος .

_Θκώ μας ίσι μαρί ; Ρώτησε , Χαλικιώτης κοντοστεκόμενος .

_Δεν κατάλαβα τι εννοείτε κύριε , ψέλλισε η υπάλληλος .

_Στι βλαχέστι λέου ;

_Δ…εεεν , ξέρω , η μάνα μου καραγκούνα , ο πατέρας  μου Σαρακατσάνος , που να ξέρω .

_Μπά…ααα , δεν ίσι θκιά μας ;

_Έτσι όπως το θέτετε όχι .

_Είσι μστρέτσκια . Δεν πιράζι , παντρεμένου είσι μαρί ; θέλτσ να ση δώκου ένα  καλό παλικάρι βλάχου να γίντζ θκιά μας ; Έπεφταν βροχή οι ερωτήσεις του Χαλικιώτη που για άλλο πήγε στο Δημαρχείο και για προξενιά μιλούσε .

Αντιδήμαρχε , μούσκεμα τα έκανε ο βλάχος  ψυχανεμίζομαι !!!

 

                                                                                                                                       Φαίδρα

***Ψίθυροι

*Τα δόντια της τσατσάρας σπάνε κάθε μέρα που περνάει οι Διαβίτες μετρώντας ,ωσάν να είναι  απολυόμενοι φαντάροι ,τις μέρες μέχρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο ανακατασκευής της γέφυρας . Μέχρι τότε βέβαια ας είναι καλά οι επιτροπές αγώνα και διαμαρτυρίας που εκ του προχείρου  δημιούργησαν πρόσβαση !!! Πρεβεντάρχη , έχεις τίποτα να πεις ; Γιατί πολύ σιωπή διαπιστώνω .

……………………………………………………………

*Δύο πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων , ένας απ΄την πέρα και ένας απ΄την δόθε μεριά έπιναν Παρασκευή πρωί τον καφέ μέχρι να ανέλθουν στο Δημαρχείο για υποθέσεις των κοινοτήτων τους . _Έφτιαξες τίποτα εσύ πρόεδρε ; Ρώτησε ο ένας . _Ότι έφτιαξες εσύ , άλλο τόσο έφτιαξα και γω ,απάντησε ο άλλος . _Κατάλαβα , τίποτα , συμπλήρωσε ο άλλος και η κουβέντα σταμάτησε απότομα εκεί . Αγαπητοί μου , αν δεν σκούξει το παιδί , δε…εεεν του δίνει η μάνα γάλα !!!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Θα μου πείτε ότι προτρέχω να γράψω για την διαμόρφωση του νέου τοπικού πολιτικού σκηνικού για τις επόμενες δημοτικές εκλογές ενώ ακόμα δεν πέρασαν ούτε δύο χρόνια της δημοτικής περιόδου που διανύουμε . Μπορεί , αλλά προκαλούμε αγαπητοί μου . Δηλαδή να μη γράψω ότι ήδη υπάρχει υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θοδωρή Αλέκο ; Διευθύνσεις και ονόματα προσεχώς , για να κρατάμε και σε αγωνία ορισμένους !!!

………………………………………………………………………….

 

*Δεν ξέρω αν και τι ζητάνε οι πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων από τον Δήμαρχο αλλά από τα αιτήματα που με εξέθεσε ότι ζήτησε  ήταν υδρομαστεύσεις και βελτίωση αγροτικής οδοποιίας για να πάνε με το 4Χ4 στο μαντρί . Ρώτησα πόσους κατοίκους έχει το χωριό , πόσοι νέοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και πόσα κεφάλια αιγοπροβάτων και βοϊιδών έχει και οι απαντήσεις  περιέγραψαν το πρόβλημα κοινωνικοοικονομικής και παραγωγικής αποδιάρθρωσης που υπέστη η ελληνική εσχατιά από τις λαθεμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες .

***Εξ΄ απορρήτων

*Η φιλολογία για το ποιοι έρχονται , ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν όσον αφορά τους Αντιδημαρχειακούς  θώκους , άρχισαν μια και τέλος Αυγούστου ή πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου  ο δήμαρχος θα προβεί σε ανακοινώσεις . Λοιπόν , ονόματα και διευθύνσεις σας έγραψα και ραντεβού στα γουναράδικα εν Φθινοπόροις !!! Κώστα Ράντο , δεν ξέρω αν πληροφορήθηκες τι λένε οι Διαβίτες επ΄ αυτού ;  Εγώ που άκουσα νομίζω ότι σε    εξυπηρετεί !!

…………………………………………………….

 

*Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξανακούσει ότι ο Ανδρέας Καλτσούδας  έχει κάνει συμφωνία με τον συνυποψήφιό του Χασιώτη Ηλία Γκουλιάφα να παραιτηθεί από δημοτικός Σύμβουλος υπέρ του Ηλία , αλλά σας το λέω κατηγορηματικώς  ότι ισχύει πέραν πάσης αμφιβολίας . Γιατί είμαι τόσο κατηγορηματικός ; Γιατί το άκουσα από στόματος Ανδρέα Καλτσούδα . Ηλία , για πότε υπολογίζεις να έχουμε τα χαριλίτκα ;

***Είπαν

( για τους συγχωριανούς του)

«…ευχαριστώ όλους τους συγχωριανούς που πρόσφεραν παλιές φωτογραφίες και πραγματοποιήθηκε η έκθεση …» .

Κώστας Σγουραλής

(υπεύθυνος Μουσείου Αχλαδέας)

 

 

( για την γέφυρα Διάβας)

«…Ξέρω κ. Σακελλαρίου ότι δεν θέλετε να γίνει η γέφυρα της Διάβας , αλλά η γέφυρα θα γίνει πριν κατεβάσει το ποτάμι …» .

Σινάνης Δημήτριος

(Δήμαρχος)

 

 

( για την τοποθέτηση του Δημάρχου)

«…Ο μόνος που δεν θέλει να γίνει η γέφυρα είστε εσείς κ. Σινάνη και αφήστε τα αυτά …».

Δημήτρης Σακελλαρίου

(Επικεφαλής αξιωματικής Αντιπολίτευσης)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Ηλία Γκουλιάφα (υποψήφιο δημ. Σύμβουλο) : Ηλία , από εσένα εξαρτάται το πότε αναλαμβάνεις , λέει ο Ανδρέας . Εσύ τι λες ;

ΠΡΟΣ Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων : Αγαπητοί μου , μήπως να θέσετε στην Δημοτική αρχή τα προβλήματα γραπτώς  ; Γιατί στην Ελλάδα το χαρτί λαλεί !!!

ΠΡΟΣ Περικλή Γιάννη(Πρόεδρο Καστρακίου): Χρόνια Πολλά για τους Πολιούχους του Χωριού σου και έμαθα ότι μετά είχατε σουβλακοκατάνυξη  στο «καλάμι» με την ηγεσία.

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Αντιδήμαρχο) : Αγαπητέ μου , σα να  αραίωσες από τα πέριξ . Ισχύει ή η ιδέα μου είναι ;

ΠΡΟΣ Αλέκο Θεόδωρο (Πρώην δημοτικό σύμβουλο):  Επειδή ανέλαβα υποχρέωση σου μεταφέρω τα θερμά χαιρετίσματα του Χρήστου Μιχαλόπουλου !!!

  • ΟΧΙάς

    «Δεν ξέρω αν και τι ζητάνε οι πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων από τον Δήμαρχο………» μόνο αν ανεβείτε σε σκαλωσιά θα εντυπωσιάσετε τον δήμαρχο αγαπητοί μου, σε τέτοιο βαθμό που θα το πει και στο δημοτικό συμβούλιο.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .