Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
24 Ιουνίου 2016, 08:02

***Στη σκιά των βράχων

_Δημητράκη , τσιτς  φατς ;

_Γκίνι , μούλτου γκίνι Κωστάκη , απάντησε βλαχιστί στον συνάδελφό του Αντιδήμαρχο Κώστα Ράντο ο Δημήτρης Βουρλίτσης άρτι αφιχθείς εξ Φερσάλοις .

_Τέλος  , τ΄ αλώνια ; Πώς πήγε φέτος η σοδειά , είχαν παραγωγή ;

_Καλά , καλά ,δε βαριέσαι Κώστα , την υγεία  μας ν΄ άχουμε , απάντησε ο Αντιδήμαρχος έργων δείχνοντας πως άλλο ήταν το ενδιαφέρον του και όχι η παραγωγή .

_Και το τσελιγκάτο πότε ανεβαίνει στον άγιο έλατο του Ασπροποτάμου ;

_Ποιό τσελιγκάτο , τώ…ωωρα τσελιγκάτο αντιδήμαρχε ; Αυτά ανήκουν στην ιστορία  ποια,, να διαβάζουν τα παιδιά μας .

_Έχεις δίκιο αδερφέ , τώρα μόνο για ξεκαλοκαιριό  είναι τα χωριά , δροσιά , τσιπουράκια , μασλάτι , πανηγύρια , χορό τραγούδι και μπιρίμπα  και εννιά έχει ο μήνας , απάντησε ο Κώστας Ράντος .

_Υπάρχει καλύτερο απ΄αυτό  αδερφέ ;Αλλά έχω παράπονο από σένα , δεν ανέβηκες μια φορά να σε φιλοξενήσω στο Χαλίκι να δεις πως περνάμε εμείς οι Βλάχοι .

_Δεν   αμφιβάλω , αλλά θα έρθω , μέχρι το τέλος της θητείας  μας θα έρθω , σου δίνω το λόγο μου , απάντησε ο Κώστας Ράντος .

_Εσύ για πού θα τραβήξεις φέτος ;

_Ά….ααα , φέτος Δημητράκη στα λαϊκά .

_Δηλαδή ;

_Να , καμιά  Κουτσουπιά , καμιά Βελίκα , εκεί .

_Φτάσαμε εκεί αδερφέ ;

_Αν φτάσαμε λέει…ιιιι !!! Και να είμαστε και ευχαριστημένοι .

_Να σου κάνω μια πρόταση Κώστα ;

_Να με κάνεις , να την ακούσω .

_Να σε κλείσω μια σουίτα απάν να δεις τι καλά θα περάσουμε ; Άσε που θα γυρίσουμε όλα τα χωριά και θα κάνουμε πολιτική δουλειά , συμπλήρωσε ο έμπειρος στην πολιτική Δημήτρης Βουρλίτσης .

_Δεν είμαι του βουνού αδερφέ , εγώ θέλω παραλία , πλάτστα – πλούτσα , ψαράκι φρέσκο και να ατενίζεις την απεραντοσύνη της Θάλασσας .

_Βρε άσε αυτά , έλα απαν που σου λέω , έχεις κάνει μπάνιο στον άσπρο , έχεις φάει πέστροφα Ασπροποταμίσια ;  Ποια απεραντοσύνη της Θάλασσας μου τσαμπουνάς , αυτά είναι για τους ποιητές , εμείς είμαστε άλλο πράγμα .

_Λες αδερφέ ;

_Αν λέω λέει…ιιι !!!

_Θα το  σκεφτώ , απάντησε ο Κώστας Ράντος καθώς σηκώνονταν απ΄ το γραφείο του  .

 

  Φαίδρα

***Ψίθυροι

*Μια απ΄τις καλύτερες  των εκδηλώσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Καλαμπάκα ήταν η έκθεση έργων ξυλογλυπτικής των μαθητών της ομώνυμης σχολής που επί εξήντα επτά έτη λειτουργεί αλλά , όπως εύστοχα είπε ο Δήμαρχος , μάλλον δεν την «αγαπάμε».

Όμως νομίζω εκείνο που συμβαίνει είναι ότι την αγνοούμε και η έκθεση βοήθησε στο να την γνωρίσουμε και γνωρίζοντάς την θα την αγαπήσουμε και θα την στηρίξουμε !!!

………………………………………………

*Μια εξήγηση για το γεγονός της επιλογής της Καλαμπάκας για την λειτουργία της Ξυλογλυπτικής Σχολής έδωσε ο πρώην Δασάρχης Ηλίας Ζαλαβράς αποκαλύπτοντας πως οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους : ο πρώτος η παρουσία δασικού πλούτου και ο δεύτερος ότι στην Καλαμπάκα συναντώνται οι δύο μεγάλες σχολές εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής τέχνης , του Πηλίου και της Ηπείρου !! Δασάρχη , αυτά τα ξέρουν όσοι υπουργοί , πλην αείμνηστου Ε. Αβέρωφ, διατέλεσαν και διατελούν Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης ;

*** Εξ’  απορρήτων

*Πολλοί τελικά και φέτος οι τολμηροί που ανήλθαν στο μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος Μετεώρων . Και είναι τολμηροί γιατί όποιος γνωρίζει την δυσκολία ανάβασης καταλαβαίνει ότι χρειάζονται  σωματικές αντοχές . Απ΄ τους τοπικούς  μας πολιτικούς  ταγούς που ανήλθαν ο πρόεδρος Καστρακίου Περικλής Γιάννης , που δεν τίθεται θέμα ότι δεν θα ανέρχονταν είχε δεν είχε αντοχές , και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαντέκα . Βοήθειά τους όλων  όσων ανέβηκαν !!!

………………………………………………………..

*Μεγάλο αντάμωμα Κλεινοβιτών έγινε και στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος στη θέση «ΜΠΑΛΤΑ» που βρίσκεται σε ύψος 1.340 μέτρων στο μέσον περίπου της Τριγγίας όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε φαγητό (μανέστρα με ζυγούρι) . Κόσμος πολύς , νερό μπούζι , η ευωδιά του τσαγιού να πλημμυρίζει  την ατμόσφαιρα και πολλά άλλα . Έ, άμα έχεις όλα αυτά δε θα σ΄ ανοίξει η όρεξη ; Γι΄ αυτό και τα μπολ με την μανέστρα πήγαιναν και έρχονταν !!! Και του χρόνου να είμαστε καλά αδέρφια !!!

 

***Σοβαρά και εύθυμα

* Το δεύτερο μεγάλο αντάμωμα του Αγίου Πνεύματος έγινε στη θέση «ΒΟΥΤΑΔΕΣ» όπου το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος , που ανήκει στην δημοτική κοινότητα της Μεγάλης Κερασιάς αλλά συγκεντρώνει κόσμο από την ευρύτερη περιοχή . Και εδώ η μανέστρα με προβατίνα ήταν όλα τα λεφτά που λένε . Μπάμπη Ζούζουλα , καλά , μόνο εσείς οι Χασιώτες τελικά δεν καταφέρατε να βρείτε σφαχτά !!! Μήπως βρε αδερφέ κάτι δεν κάνετε σωστά ;

…………………………………………………..

 

*Ένα ακόμη καλό αντάμωμα έγινε στον Πλατάνιστο (παλιά Κουτσούφλιανη) με επίκεντρο το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος όπου μαζεύτηκαν και φέτος οι απανταχού Κουτσοφλιανιώτες . Βλάχικο αντάμωμα και το πλιγούρι με προβατίνα ήταν και φέτο  το κάτι άλλο !!! Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στην Καστανιά , και στην Ασπροκκλησία και στο Σκεπάρι . Όχι στον ομώνυμο οικισμό της Αγίας Τριάδος (τραχανιώτη) το πανηγύρι δεν έγινε και μεταφέρεται στην «καρδιά» του Καλοκαιριού , όταν μαζεύονται οι απανταχού Αγιοτριαδίτες !!! Χρήστο ,τι γίνεται ;

 

***Είπαν

( για την Σχολή Ξυλογλυπτικής)

«…η σημερινή παρουσία μας στην έκθεση δείχνει ότι την ξέρουμε λίγο και την αγαπάμε λιγότερο . Αυτό θα το αλλάξουμε !!!».

Χρήστος Σινάνης

(Δήμαρχος)

 

( για την Ξυλογλυπτική Σχολή)

«…νιώθω συγκινημένη σε τέτοιες εκθέσεις δημιουργίας και αγάπης της τέχνης και οφείλουμε ως πολιτεία να αξιοποιούμε τα ταλέντα …» .

Παναγιώτα Δριτσέλη

(Βουλευτής)

( για την επιλογή της Καλαμπάκας ως έδρα της Ξυλογλυπτικής Σχολής )

«…Η  Καλαμπάκα επιλέχτηκε για την λειτουργία της Ξυλογλυπτικής Σχολής  γαιτί εδώ συναντώνται τα δύο μεγάλα ρεύματα  της ξυλογλυπτικής τέχνης , του Πηλίου και του Μετσόβου …» .

Ηλίας Ζαλαβράς

(πρώην Δασάρχης)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Σταυρούλα Τσιάρα (αρχόντισσα «ΑΡΑΔΟΥ»):Μήπως ένα  βράδυ θα πρέπει να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον «ΑΡΑΔΟ»; Θα είχε ενδιαφέρον νομίζω !!!

ΠΡΟΣ Λευτέρη Τσιάρα (πρόεδρο Κτηνοτρόφων Χασίων): Λευτεράκη  , τον Αλέξη , ή έστω την Παναγιώτα  τους  κάλεσες στον  «ΑΡΑΔΟ» για πολιτική ανάλυση ;

ΠΡΟΣ Γιάννη Καραθανάση (Συντονιστή κίνησης Ο.Π.Χ): Μήπως βρε αδερφέ μου θα πρέπει η Ομάδα Πρωτοβουλίας σας να αναλάβει την οργάνωση του Ανταμώματος ;

ΠΡΟΣ Ομάδα Σημαιοφόρων:  Πολύ καλή η πρωτοβουλία σας για να υψηθεί το εθνικό μας σύμβολο στην «ΔΡΑΓΑΣΙΑ» γιατί κατά πως πάμε θα ξεχάσουμε ότι είμαστε Έλληνες και Χριστιανοί όπως σωστά μου είπε φίλος της στήλης .

ΠΡΟΣ Ζαμπούρα Σωτήριο (Δ/ντή Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας) :Συγχαρητήρια για την έκθεση έργων των μαθητών της Σχολής σας αλλά μήπως , αυτό πρέπει να γίνει θεσμός και να λειτουργεί μόνιμα σε κάποιο χώρο ;

  • ΟΧΙάς

    «…η σημερινή παρουσία μας στην έκθεση δείχνει ότι την ξέρουμε λίγο και την αγαπάμε λιγότερο . Αυτό θα το αλλάξουμε !!!». εγώ δήμαρχε την ήξερα όπως και πολλοί Καλαμπακιώτες και πολύ καλά μάλιστα, εσύ την ανακάλυψες στα 60, και αν δεν ήσουν δήμαρχος δεν θα την ανακάλυπτες ποτέ. Δεν θα γράψω προς το παρόν περισσότερα…

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .